Αυθαίρετα: «παγώνει» προσωρινά η τακτοποίηση με απόφαση του ΣτΕ

10:16 4/4/2012 - Πηγή: Econews

«Πάγωσε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων νέας γενιάς που η ανέγερσή τους βεβαιώνεται με «ελαστικούς» τρόπους απόδειξης του χρόνου κατασκευής τους (ιδιωτικά έγγραφα), επαναφέροντας το «ρολόι» στο καθεστώς των προϋποθέσεων νομιμοποίησης προ της 28ης Ιουλίου 2011 (ημερομηνία εφαρμογής του Ν. 4014/2011), έτσι ώστε να αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής μόνο με αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας kathimerini.gr, η Ολομέλεια του

ΣτΕ έκρινε ότι με την διαδικασία που ακολουθείται για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

Για τον λόγο αυτό μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) των κατοίκων του Αμαρουσίου που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οι σύμβουλοι Επικρατείας απαγόρευσαν να υποβάλλονται αιτήσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων βάσει δικαιολογητικών πέραν αυτών που προβλέπονται στον αρχικό νόμο 4014/2011.

Επιπλέον, οι δικαστές διέταξαν τη διακοπή της επεξεργασίας των αιτήσεων εκείνων που έχουν ήδη υποβληθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των μεταγενέστερων νόμων 4042/2012 και 4030/2011, που τροποποίησαν τον αρχικό 4014/2011.

Αυτό σημαίνει οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα δεν θα γίνονται δεκτές με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ιδιωτικά έγγραφα και βεβαιώσεις, αλλά θα πρέπει να στηρίζουν την απόδειξη του χρόνου κατασκευής σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα