Energa-Hellas Power: δικαίωση από το ΣτΕ

09:22 8/2/2012 - Πηγή: Econews

Δεκτές έκανε το ΣτΕ τις προσφυγές των Energa και Hellas Power κατά της υπουργικής απόφασης που τους είχε επιβάλλει κάποιες επιβαρύνσεις σχετικά με υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, που αφορούσαν κυρίως στο κόστος επιδότησης για τα νησιά και τους πολύτεκνους.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, απορρίφθηκαν δύο άλλες προσφυγές με αίτημα την ακύρωση του κόστους που αφορούσε στη χρήση του συστήματος της ΔEH για τη μετατροπή του

ρεύματος υπερυψηλής τάσης, ώστε να μπορεί να διατεθεί στην κατανάλωση σε σπίτια, γραφεία, κ.λπ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρώτη προσφυγή, που αφορούσε στο κόστος επιδότησης για τη στήριξη των τιμολογίων στα νησιά, έγινε δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν είχε «ανοίξει», όπως έπρεπε, και συνεπώς δεν ήταν νόμιμη η επιβάρυνση των εταιρειών.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η νησιωτική αγορά  παρέμεινε παράνομα «κλειστή», αφού η Kομισιόν δεν είχε δώσει τη σχετική άδεια.

Λόγω της ιδιαιτερότητας των νησιών, η Ελλάδα μπορούσε να ζητήσει ειδική μεταχείριση και διατήρηση του μονοπωλίου της ΔEH, ωστόσο η Kομισιόν δεν είχε δώσει την έγκριση της, γεγονός που σημαίνει ότι οι δυο εταιρείες δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με το επίμαχο κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα