Aθήνα: εργασίες ανάδειξης της αθέατης «Αυλής των θαυμάτων» στο Μοναστηράκι

13:43 19/1/2012 - Πηγή: Econews

Τον καθαρισμό ενός ιστορικού οικοδομικού τετραγώνου στο κέντρο της Αθήνας που περιλαμβάνει 17 κτήρια, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης έχουν αναλάβει συνεργεία καθαρισμού.

Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο συνολικού εμβαδού δομημένου χώρου περίπου 3.700 τ.μ και ελεύθερων χώρων 1.600 τ.μ, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σταθμό του Μοναστηρακίου και  περικλείεται από τις οδούς Αρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”

στη λεγόμενη “Αυλή των θαυμάτων” θα στεγαστεί το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό  μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθούν ο καθαρισμός και οι αποχωματώσεις, ενώ σε μια δεύτερη φάση θα προχωρήσει η αποκατάσταση των 17 κτηρίων.

Μεταξύ των σημαντικών μνημείων που διασώζονται στο αθέατο τετράγωνο είναι η οικία Χωματιανού–Λογοθέτη, μιας από τις σημαντικότερες αθηναϊκές οικογένειες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η εκκλησία του Αγίου Ελισαίου, όπου έψαλλαν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο εξάδελφός του Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, αλλά και τμήμα του υστερορωμαϊκού τείχους που ανήγειραν οι Αθηναίοι μετά την καταστροφή της πόλης από τους Ερούλους, το 267 μ.Χ.

Στόχος της ανάπλασης είναι να επιτρέψει τη λειτουργία της «Αυλής» επί 24ώρου βάσεως καθώς πέραν του μουσείου θα λειτουργήσουν καφέ και χώροι εκδηλώσεων προκειμένου η περιοχή να επανενταχθεί ενεργά στον αστικό ιστό και να μην αποτελέσει απλά σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα με την αναβίωση της «Αυλής» προσφέρεται στον επισκέπτη ένα ταξίδι στην οθωμανική Αθήνα και στις πρώτες δεκαετίες της πρωτεύουσας του νεοσυσταθέντος ελληνικού κράτους.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα