Το… παράπονο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ για τον Σέρλοκ Χολμς

00:56 2/1/2024 - Πηγή: Diastixo

Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έγινε παγκοσμίως διάσημος χάρη στο δημιούργημά του, τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Κι όμως, σύμφωνα με την ιστορικό και συγγραφέα Λούσι Γουόρσλι, ο Ντόιλ κατά βάθος δε συμπαθούσε και τόσο τον χαρακτήρα αυτόν, επειδή εξαιτίας του όλοι τον γνώριζαν ως συγγραφέα μυστηρίου και όχι για τα ιστορικά του μυθιστορήματα.

Σύμφωνα με την ιστορικό, ο συγγραφέας δυσκολεύτηκε πολύ να βρει εκδότη πρόθυμο να ασχοληθεί με τις ιστορίες του με πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς, και μόνο ύστερα από τρεις απορρίψεις βρέθηκε

ένας όχι ιδιαίτερα ευυπόληπτος εκδοτικός οίκος που είπε το «ναι», θεωρώντας πως επρόκειτο για «φτηνή λογοτεχνία». Η συνέχεια είναι γνωστή.

Όμως ο Ντόιλ δεν ήθελε να μείνει σε αυτές τις ιστορίες και το 1893, όταν είχε πια αποκομίσει αρκετά χρήματα, αποφάσισε να «σκοτώσει» τον Σέρλοκ Χολμς, στέλνοντάς τον να πέσει από έναν καταρράκτη. Ωστόσο, ο συγγραφέας τον… ανέστησε δέκα χρόνια αργότερα, έπειτα από μία προσφορά που δέχτηκε από Αμερικανό εκδότη, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα ήταν περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Ο Άρθουρ θα πρέπει να μισούσε τον εαυτό του. Όπως και το γεγονός ότι σήμερα, 93 χρόνια μετά τον θάνατό του, τα ιστορικά του μυθιστορήματα παραμένουν αδιάβαστα, ενώ ο “φτηνός” αλλά αγαπημένος ντετέκτιβ του ζει για πάντα στις οθόνες μας», σχολίασε η Γουόρσλι, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το…, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Σέρλοκ Χολμς,to…, arthour konan ntoil, serlok cholms