Στον Πολ Λιντς το βραβείο Booker 2023

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Πολ Λιντς είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Booker για το μυθιστόρημά του Prophet Song, το οποίο αφηγείται τη ζωή μιας μητέρας σε μια δυστοπική Ιρλανδία, που βυθίζεται σε τυραννία της ακροδεξιάς.

Η απόφαση της κριτικής επιτροπής, όπως έγινε γνωστό, δεν ήταν ομόφωνη και για να φτάσουμε σε αυτή χρειάστηκαν πολλαπλές ψηφοφορίες, διαδικασία που διήρκεσε γύρω στις έξι ώρες. Σύμφωνα με την Καναδή συγγραφέα Esi Edugyan, πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, το βιβλίο που επικράτησε είναι ένα «τραυματικό για την ψυχή, αληθινό μυθιστόρημα», που «αποτυπώνει

τις κοινωνικές και πολιτικές αγωνίες της εποχής μας».

Η επικράτηση του Λιντς ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά τις πρωτοφανείς ταραχές που σημειώθηκαν στο Δουβλίνο από «παρανοϊκούς ακροδεξιούς», όπως τους περιέγραψε η αστυνομία. Ο ίδιος ο Λιντς πάντως ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό συγγραφέα, εξηγώντας: «Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο συγκεκριμένα ως προειδοποίηση. Το έγραψα για ν’ αρθρώσω το μήνυμα ότι τα πράγματα που συμβαίνουν στις σελίδες του συμβαίνουν ανά τους αιώνες και ίσως πρέπει να εμβαθύνουμε στις δικές μας απαντήσεις σε τέτοιες ιδέες».

Σημειωτέον ότι ο 46χρονος Πολ Λιντς είναι ο πέμπτος λογοτέχνης από την Ιρλανδία που κατακτά το βραβείο Booker, ενώ άξιο λόγου είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Booker πηγαίνει σε ένα έργο με θέμα τις πολιτικές αναταραχές και τον εμφύλιο πόλεμο, μετά το περσινό Τα εφτά φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα του Σέχαν Καρουνατίλακα (μτφρ. Ρένα Χατχούτ, εκδ. Gutenberg, 2023).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολ Λιντς, Booker 2023,pol lints, Booker 2023