Στα σκαριά φεστιβάλ βιβλίου στο Κίεβο εν μέσω πολέμου

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ανάγκασε τους διοργανωτές του διεθνούς φεστιβάλ βιβλίου Άρσεναλ, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Κίεβο, να ματαιώσουν την περσινή διοργάνωση. Έναν χρόνο μετά, και παρότι ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται, το φετινό φεστιβάλ προγραμματίζεται να διεξαχθεί κανονικά από τις 22 έως τις 25 Ιουνίου.

To πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει πάνω από πενήντα λογοτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ μία σημαντική διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές είναι ότι φέτος

οι πωλήσεις βιβλίων δεν θα γίνονται απευθείας από εκδοτικούς οίκους, αλλά από ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, που θα αναλάβουν το καθένα από μία κατηγορία βιβλίων (μυθοπλασία, μη λογοτεχνικά έργα, κόμικς και graphic novels).

«Η ομάδα μας έχει επεξεργαστεί αρκετά σενάρια, ψάχνοντας μία απόφαση για τη μορφή του φεστιβάλ εν μέσω πολέμου. Η μορφή που προσφέρουμε έχει στόχο να παρουσιάσει στους επισκέπτες μας μια ευρεία γκάμα βιβλίων από όσο το δυνατόν περισσότερους ουκρανικούς εκδοτικούς οίκους», δήλωσε η Yuliia Kozlovets, διευθύντρια του φεστιβάλ, προσθέτοντας: «Επιπλέον, η συνεργασία με τοπικά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ελπίζω ότι θα μας επιτρέψει να στρέψουμε την προσοχή σε αυτόν τον σημαντικό κρίκο στον δρόμο ενός βιβλίου από τον/τη συγγραφέα στο αναγνωστικό κοινό: τέτοια βιβλιοπωλεία, το καθένα με την επωνυμία του, την προσέγγισή του προς το κοινό, την κουλτούρα υγιών επιχειρηματικών σχέσεων με τους εκδοτικούς οίκους και τη στρατηγική της ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων αξίζουν περισσότερη ορατότητα. Είναι επίσης σημαντικό ότι αυτή η μορφή του φεστιβάλ θα επιτρέψει στους εκδότες να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ ως επισκέπτες, έχοντας έτσι περισσότερες ευκαιρίες να εστιάσουν σε συναντήσεις και σε ανταλλαγές εμπειριών με συναδέλφους».

Keywords
Τυχαία Θέματα