Κίνα: Υποψίες για λογοκρισία στα βραβεία επιστημονικής φαντασίας Hugo

00:56 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

Στην Κίνα διεξήχθη πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο η τελετή απονομής των βραβείων Hugo, από τα σημαντικότερα βραβεία επιστημονικής φαντασίας. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, και χωρίς προφανή λόγο, από τη διαγωνιστική διαδικασία εξαιρέθηκαν κάποια έργα, γεγονός που ορισμένοι αποδίδουν σε λογοκρισία από την πλευρά της κινεζικής κυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό σχεδόν τρεις μήνες μετά την απονομή, όταν και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πλήρη στατιστικά στοιχεία των βραβείων, κάποια έργα φαίνεται να έχουν λάβει

ψήφους, ωστόσο είναι σημειωμένα με έναν αστερίσκο και την ένδειξη «εκτός συναγωνισμού», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Μεταξύ αυτών, ένα δημοφιλές μυθιστόρημα της Κινεζοαμερικανής συγγραφέα Rebecca F. Kuang, αλλά και ένα επεισόδιο της σειράς φαντασίας του Netflix The Sandman, που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Νιλ Γκέιμαν.

Εκτός διεκδίκησης βραβείων βρέθηκε και η Καναδή συγγραφέας Xiran Jay Zhao, επίσης κινεζικής καταγωγής, η οποία δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: «Μόνο να μαντέψω μπορώ γιατί εξαιρέθηκα, αλλά πιθανότατα έχει να κάνει με τα επικριτικά μου σχόλια για την κινεζική κυβέρνηση στο παρελθόν. Θα περίμενε κανείς ότι ως μία μεγάλη, ισχυρή χώρα, η Κίνα θα ήταν ανεκτική στις επικρίσεις, όμως στην πραγματικότητα τις παίρνει πολύ προσωπικά, και σε διπλάσιο βαθμό αν προέρχονται από την κινεζική διασπορά».

Σημειωτέον ότι, αν και οι διοργανωτές των βραβείων απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί λογοκρισίας, είναι γνωστό πως όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εντός της επικράτειας της Κίνας ελέγχονται αυστηρά από το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα