Στα σκαριά το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού

00:56 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

Στη σύσταση ενός νέου φορέα με στόχο την ενίσχυση του βιβλίου, της φιλαναγνωσίας, των εκδοτικών οίκων, των βιβλιοπωλείων, των μεταφραστών/τριών και των συγγραφέων προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο λόγος για το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛ.Ι.ΒΙ.Π.), που σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα θα έχει κύριο στόχο να χαράξει μια εθνική πολιτική/στρατηγική για το βιβλίο, να αυξήσει την εξωστρεφή δυναμική του με εντονότερη παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις και να συμβάλει αποτελεσματικά στην προώθηση

των ελληνικών γραμμάτων.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Πολιτισμού εξήγησε: «Μετά από διάστημα 10 χρόνων, το βιβλίο αποκτά τον δικό του φορέα και τοποθετείται στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής. Με την ίδρυση του νέου φορέα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την αναβάθμιση του οικοσυστήματος του βιβλίου, για τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό, αλλά και για τη στήριξη των ανθρώπων του χώρου, καθώς τα αιτήματα και οι ανάγκες τους θα αντιπροσωπεύονται πλέον από έναν επίσημο φορέα».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Δήμα, ο νέος φορέας προβλέπεται ότι θα αναλάβει τη διοργάνωση της ελληνικής παρουσίας σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, ενισχύοντας παράλληλα το μεταφραστικό πρόγραμμα GreekLit και τη βάση δεδομένων Biblionet, ενώ θα διαθέτει 11μελές διοικητικό συμβούλιο που θα περιλαμβάνει πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΔΣ, αλλά και εκπροσώπους από το οικοσύστημα του βιβλίου, των εκδοτών, των βιβλιοπωλών και των συγγραφέων-μεταφραστών. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει τρία μέλη που θα προέρχονται από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, ενώ θα εκπροσωπείται και η Εθνική Βιβλιοθήκη και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα