Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Αν και έχω διοργανώσει κάποιες συναυλίες heavy metal μουσικής, η βιοποριστική μου απασχόληση, η αρχιτεκτονική, δεν έχει άμεση σχέση με τη μουσική, πόσο μάλλον με αυτό το είδος μουσικής. Όμως το ενδιαφέρον μου για το heavy metal αλλά και η αγάπη μου για τη ζωγραφική με τη μέθοδο dot painting συνδυάστηκαν και βρήκαν διέξοδο σε δυο βιβλία που καλύπτουν και τα δυο αυτά ενδιαφέροντά

μου.

Εκτός λοιπόν από τους οπαδούς του heavy metal, τους πολέμιούς του και αυτούς που αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή του (και φυσικά δεν έχουν και κανένα ενδιαφέρον να τη μάθουν), υπάρχει μια ακόμη κατηγορία ανθρώπων: Αυτοί οι οποίοι, παρότι αδιαφορούν για την όποια «μουσικότητα» του heavy metal, όμως ενδιαφέρονται για την εξτρεμιστική του προσέγγιση αλλά και το πώς θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν. Πώς δηλαδή θα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα με τις εξωφρενικές ταχύτητες ή τους μονότονους ήχους ή τις άναρθρες κραυγές. Τα άτομα λοιπόν αυτά έχουν σκεφτεί τους πιο «παρανοϊκούς» τρόπους χρήσης της μουσικής heavy metal. Βασανιστήρια; Θυσίες; Ανήλιαγα τούνελ του τρόμου; Όση φαντασία και να διαθέτετε, δεν μπορείτε να πιστέψετε τι «σκαρφίστηκαν» κάποιοι προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τον ακραίο ήχο προς όφελός τους.

{jb_quote}Το heavy metal είναι μόνο το έναυσμα για μερικές από τις πιο εξωφρενικές ιστορίες που έχουν συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια.{/jb_quote}

Είναι γεγονός ότι στον πρώτο Παγκόσμιο θόρυβο, που κυκλοφόρησε το 2017, ήταν συνειδητή επιλογή μου να γράψω και μερικά γενικά στοιχεία για το heavy metal, όπως π.χ. την προέλευσή του, τις υποκατηγορίες του κτλ., καθώς καταλάβαινα ότι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για αυτή τη μουσική.

Όμως στον Δεύτερο παγκόσμιο θόρυβο ήθελα να γράψω ιστορίες στις οποίες το heavy metal είναι μόνο το έναυσμα για μερικές από τις πιο εξωφρενικές ιστορίες που έχουν συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια. Ήθελα να παρουσιάσω ιστορίες που να μην τις γνωρίζει κανένας ή μάλλον, για να είμαι ακριβής, ιστορίες που ήξερα ότι δεν τις έχει ακούσει ποτέ το 80% –τουλάχιστον– των οπαδών αυτής της μουσικής. Για τους υπόλοιπους ανθρώπους ούτε λόγος: Είμαι σίγουρος ότι δεν τις έχουν ξανακούσει, ούτε πρόκειται να τις ξανακούσουν. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι όλες είναι πέρα για πέρα αληθινές, αν και είμαι βέβαιος ότι καθώς τις διαβάζετε θα αναφωνήσετε: «Άσε, ρε Αναγνωστόπουλε, τώρα! Σιγά μην έγινε αυτό!»

Αν νομίζετε ότι ο παπαγάλος που τραγουδάει death metal είναι από τα πιο παράξενα πράγματα που έχετε ακούσει, τότε μάλλον θα σας κάνουν ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση όσα θα διαβάσετε στον Δεύτερο παγκόσμιο θόρυβο. Έψαξα αρκετές ανέκδοτες ιστορίες, για τις οποίες δεν υπήρχαν ούτε καν πληροφορίες στο ίντερνετ! Για άλλες υπήρχαν μόνο κάποια μονόστηλα, ενώ για άλλες από αυτές απαγορευόταν η πρόσβαση από τον υπολογιστή μου, ακόμη και αν πλήρωνα για να τις ξεκλειδώσω.

Όπως και στο πρώτο βιβλίο, έχω φτιάξει μια σειρά σχεδίων με την τεχνική ζωγραφικής με τελείες. Έφτασα μια ανάσα από το χειρουργείο, καθώς διέλυσα το χέρι μου με την παρατεταμένη χρήση του ραπιδογράφου, όμως τα σχέδια νομίζω ότι αντανακλούν τη φύση των κειμένων και των ιστοριών. Πολλά από αυτά τα σχέδια δεν έχουν να κάνουν τόσο με το heavy metal, δηλαδή δεν θα δείτε π.χ. πολλούς τραγουδιστές ή συγκροτήματα, όσο με τα χαρακτηριστικά των περιγραφόμενων γεγονότων.

Δεύτερος παγκόσμιος θόρυβος
Μικρές ιστορίες από τον χώρο της ακραίας μουσικής
Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Εικονογράφηση: Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Δίαυλος
184 σελ.
ISBN 978-960-531-484-2
Τιμή €17,00

Keywords
Τυχαία Θέματα