Γερμανία: Η δικαστική απόφαση που προβληματίζει εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία

Προβληματισμό προκαλεί στην Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών της Γερμανίας (Börsenverein) η πρόσφατη απόφαση του Ανώτερου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή της κατά του κολοσσού του διαδικτυακού εμπορίου Ebay για παραβίαση του νόμου περί σταθερών τιμών στα βιβλία.

Η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν επιβάλει διά νόμου σταθερές τιμές στα βιβλία, προστατεύοντας έτσι τους εγχώριους εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία από τις πρακτικές μεγάλων ομίλων του εξωτερικού,

όπως η Amazon, που συχνά κερδίζουν μερίδια αγοράς προσφέροντας βιβλία σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, το 2019 η Ebay πραγματοποίησε μία προωθητική καμπάνια, στο πλαίσιο της οποίας προσέφερε έκπτωση 10% για μία ημέρα, μεταξύ άλλων και σε βιβλία. Η Börsenverein προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της Ebay, όμως η πρωτόδικη απόφαση δικαίωσε την εταιρεία, η οποία προέβαλε μεταξύ άλλων το επιχείρημα ότι η έκπτωση ήταν νόμιμη, αφού αποζημίωσε τους πωλητές για αυτό το 10% της έκπτωσης, και άρα αυτοί έλαβαν το ακριβές ποσό της προβλεπόμενης τιμής. Η Börsenverein άσκησε έφεση, όμως και σε δεύτερο βαθμό η δικαστική απόφαση δικαίωσε την Ebay, με το σκεπτικό ότι, αφού δεν πωλεί η ίδια βιβλία, δεν υπόκειται στον νόμο αυτό.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο Christian Sprang, νομικός σύμβουλος της Börsenverein, δήλωσε: «Η ετυμηγορία είναι πικρή και δείχνει ξεκάθαρα πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για δράση σε νομικό επίπεδο. […] Εκπτωτικές καμπάνιες όπως αυτές της πλατφόρμας Ebay δημιουργούν έναν ανταγωνισμό στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν τα μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα