Σπάνιο βιβλίο επεστράφη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας

20:17 6/6/2023 - Πηγή: Diastixo

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας επεστράφη από τον Τζορτζ Ουίνδσορ, μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ένα σπάνιο βιβλίο του 16ου αιώνα.

Πρόκειται για το βιβλίο L’histoire de Primaléon de Grèce του 1572, μια γαλλική μετάφραση του ισπανικού ιπποτικού έργου Primaleón. Το εν λόγω βιβλίο ανήκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας

κατά την περίοδο της ακμής της, στον 18ο αιώνα, όταν διέθετε μία από τις μεγαλύτερες συλλογές βιβλίων στον κόσμο. Αργότερα, ένα μεγάλο μέρος των έργων της κατασχέθηκε από τους Ρώσους, που τα μετέφεραν στην Αγία Πετρούπολη. Και παρότι πολλές συλλογές επεστράφησαν στην Πολωνία το 1918, όταν ανέκτησε την ανεξαρτησία της, οι ναζί κατέστρεψαν αρκετές από αυτές στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το συγκεκριμένο βιβλίο μάλλον στάθηκε τυχερό, καθώς ο Τζορτζ Ουίνδσορ το εντόπισε κατά τύχη πριν από τρεις δεκαετίες, όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και το αγόρασε επειδή τον ενδιέφεραν τα ιπποτικά μυθιστορήματα και η αναγεννησιακή λογοτεχνία. Την αξία του βιβλίου την έμαθε πολλά χρόνια αργότερα: στο εσώφυλλό του το έργο φέρει τη σφραγίδα του Αντρέι Ζαλούσκι, ιερωμένου και βιβλιόφιλου του 18ου αιώνα, που ήταν και ο ιδρυτής της Βιβλιοθήκης, μαζί με τον αδελφό του.

«Σήμερα, αφού το βιβλίο με συντρόφευσε για πολλά χρόνια, με χαρά το προσφέρω διασφαλίζοντας την επιστροφή του στο σπίτι του. Ας είναι αυτή η ταπεινή μου συνεισφορά στην αναδόμηση της πολωνικής πολιτισμικής κληρονομιάς», δήλωσε ο Τζορτζ Ουίνδσορ.

Keywords
Τυχαία Θέματα