Εκατοντάδες βιβλία από σχολείο της Νέας Υόρκης βρέθηκαν στα σκουπίδια

Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις αμερικανικών ΜΜΕ για την απόπειρα καταστροφής εκατοντάδων βιβλίων, που εντοπίστηκαν στα σκουπίδια έξω από σχολείο στη Νέα Υόρκη. Πολλά από τα βιβλία αυτά καταπιάνονται με θέματα φυλετικών διακρίσεων και ομοφυλοφιλίας, θέματα τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο ενός οργανωμένου κινήματος λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ειδησεογραφική

ιστοσελίδα Gothamist, που πρώτη αποκάλυψε την υπόθεση, πολλά από τα εν λόγω βιβλία είχαν πάνω τους σημειώματα που εξηγούσαν τον λόγο για τον οποίο απορρίπτονταν. Ένα από αυτά, που ήταν κολλημένο πάνω σε ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή ενός αγοριού στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, έγραφε: «Η χώρα μας δεν έχει χώρο και δεν είναι δίκαιο». Σε άλλο βιβλίο, ένα σημείωμα γνωστοποιούσε πως «απορρίπτεται, περιλαμβάνει έναν διεμφυλικό μπαμπά και κορίτσια στην εφηβεία που ερωτεύονται μια συμμαθήτριά τους».

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση μεγάλων εκδοτικών οίκων και οργανώσεων για την ελευθερία της έκφρασης, που με κοινή επιστολή τους προς τον επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιων σχολείων της Νέας Υόρκης εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα να εφαρμόζεται λογοκρισία σε σχολεία της αμερικανικής μεγαλούπολης. Εκφράζουν επίσης τη στήριξή τους «στους εκπαιδευτικούς, τους βιβλιοθηκονόμους, τους γονείς, τους μαθητές και τους συγγραφείς που υποστηρίζουν την ελευθερία ανάγνωσης στη Νέα Υόρκη και στην υπόλοιπη Αμερική».

Η αρμόδια υπηρεσία της πόλης της Νέας Υόρκης γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το συμβάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα