Διορθώνοντας τον Ρόαλντ Νταλ

Σε λεκτικές διορθώσεις παιδικών βιβλίων του Ρόαλντ Νταλ προχώρησε ο εκδοτικός οίκος Puffin, προκειμένου να αντικατασταθούν λέξεις που σήμερα θεωρούνται προσβλητικές ή με οποιονδήποτε τρόπο προβληματικές, από άλλες πιο κατάλληλες για τη σημερινή εποχή. Έτσι, μεταξύ άλλων ο Αύγουστος Γκλουπ στο μυθιστόρημα Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας (μτφρ. Τζένια Καββαδία, Εκδόσεις Ψυχογιός, 1988) δεν είναι πια «χοντρός», αλλά «τεράστιος», ενώ οι λιλιπούτειοι Ούμπα Λούμπα δεν περιγράφονται πλέον

ως «μικροί άνδρες», αλλά ως «μικροί άνθρωποι».

Οι τροποποιήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Roald Dahl Story Company και τη συλλογικότητα Inclusive Minds, με σκοπό να φέρουν τα βιβλία του συγγραφέα πιο κοντά στα τωρινά δεδομένα. Όπως μάλιστα επισημαίνει στις νέες εκδόσεις των βιβλίων η Puffin: «Οι θαυμάσιες λέξεις του Ρόαλντ Νταλ μπορούν να σας μεταφέρουν σε άλλους κόσμους και να σας γνωρίσουν τους πιο μαγευτικούς χαρακτήρες. Αυτό το βιβλίο γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια, επομένως επανεξετάζουμε τακτικά τη γλώσσα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορεί όλο το αναγνωστικό κοινό να συνεχίσει να το απολαμβάνει σήμερα».

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τις τροποποιήσεις αυτές, εκπρόσωπος της Roald Dahl Story Company δήλωσε: «Όταν τυπώνουμε νέες εκδόσεις βιβλίων γραμμένων πριν από χρόνια, δεν είναι ασυνήθιστο να επανεξετάζουμε τη γλώσσα που χρησιμοποιείται, παράλληλα με την επικαιροποίηση άλλων λεπτομερειών, όπως το εξώφυλλο και η σελιδοποίηση του βιβλίου. Η βασική μας αρχή σε αυτή τη διαδικασία είναι η διατήρηση της πλοκής, των χαρακτήρων, του σαρκαστικού ύφους και του οξύτατου πνεύματος του αυθεντικού κειμένου. Οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει ήταν μικρές και προσεγμένες».

Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που διαφωνούν με την προσέγγιση που ακολουθήθηκε, υποστηρίζοντας πως τα βιβλία δεν μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με την εποχή στην οποία διαβάζονται, αλλά ανήκουν στην εποχή όπου γράφτηκαν. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βραβευμένου συγγραφέα Φίλιπ Πούλμαν, που σχολίασε: «Αν μας προσβάλλει ο Νταλ, ας τον αφήσουμε εκτός κυκλοφορίας. Διαβάστε όλους αυτούς τους θαυμάσιους συγγραφείς που γράφουν σήμερα και που δεν τους προσέχουμε εξαιτίας της τεράστιας εμπορικής βαρύτητας ανθρώπων σαν τον Ρόαλντ Νταλ».

Keywords
Τυχαία Θέματα