Αναστασία Μπαλάσκα

Λένε ότι οι συγγραφείς, που είναι και εικονογράφοι, ξεκινούν τη δημιουργική διαδικασία της συγγραφής έχοντας στο μυαλό τους εικόνες. Εγώ εικονογράφος δεν είμαι και, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ούτε ευθεία γραμμή δεν μπορώ, χωρίς χάρακα, να τραβήξω. Κι όμως, το Αλφαβητάρι δεινοσαύρων ξεκίνησα να το γράφω από τις «εικόνες» του.

Βλέπετε, ο γιος μου είχε από μικρός εμμονή με τους δεινόσαυρους. Τους αγαπούσε τόσο, που όλο του το δωμάτιο, από το χαλί ως το φωτιστικό, ήταν γεμάτο δεινόσαυρους. Το μόνο που έλειπε για να ολοκληρωθεί αυτή η πανδαισία από τυραννόσαυρους, βραχιόσαυρους

και πτερόσαυρους, ήταν μια αφίσα. Και επειδή μαθαίναμε το αλφάβητο, σκέφτηκα να αγοράσω μια αφίσα με το ελληνικό αλφάβητο και δεινόσαυρους. Ψάχνοντας ανακάλυψα, προς μεγάλη μου έκπληξη, ότι τέτοια αφίσα δεν υπήρχε! Κανένα πρόβλημα, σκέφτηκα, θα ψάξω, θα τους βρω και θα τη φτιάξω μόνη μου.

Έψαξα λοιπόν βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και ιστοσελίδες και ανακάλυψα τουλάχιστον έναν δεινόσαυρο για κάθε γράμμα της αλφαβήτου. Βρήκα εικόνες για τον καθένα τους στο ίντερνετ, αντέγραψα, έκοψα, επισύναψα και έφτιαξα μια αφίσα με 24 δεινόσαυρους. Όμορφη δεν την έλεγες, αλλά ο γιος μου τη λάτρεψε.

{jb_quote}Άρχισα λοιπόν να ψάχνω όλες τις λεπτομέρειες για όλα αυτά τα προϊστορικά, υπέροχα πλάσματα και οφείλω να ομολογήσω ότι η μελέτη τους με συνεπήρε.{/jb_quote}

Τέτοια ήταν η λατρεία του γι’ αυτήν, που την κουβαλούσε παντού μαζί του. Στον παιδικό σταθμό, στο σούπερ μάρκετ, στο πάρκο. Οι δεινόσαυροι ταξίδευαν μαζί μας παντού. Ώσπου, κάποια μέρα, η αφίσα δεν του ήταν πια αρκετή. Τώρα είχε αρχίσει τις ερωτήσεις. Γιατί, μαμά, ο Θεριζινόσαυρος είχε μεγάλα νύχια; Και πόσο μακριά ήταν τα νύχια του; Γιατί, μαμά, ο Αρχαιοπτέρυγας είχε φτερά; Και πόσο μεγάλος ήταν; Οϊμέ! Οι γονείς τετράχρονων κάπου εδώ με συμπονούν!

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω όλες τις λεπτομέρειες για όλα αυτά τα προϊστορικά, υπέροχα πλάσματα και οφείλω να ομολογήσω ότι η μελέτη τους με συνεπήρε. Κάποια ήταν μικρά σαν περιστέρια και άλλα τεράστια σαν πέντε λεωφορεία. Κάποια περπατούσαν στα τέσσερα πόδια, όπως οι καμηλοπαρδάλεις, και κάποια στα δύο, όπως οι χιμπατζήδες. Κάποια είχαν φτερά, όπως τα πουλιά, και κάποια είχαν φολίδες, όπως τα ερπετά. Κάποια ήταν πολύχρωμα, όπως οι παπαγάλοι, και κάποια γκρι, όπως οι ελέφαντες. Πόσο υπέροχος κι όμως πόσο άγνωστος είναι σ’ εμάς ο κόσμος τους! Αυτός ο κόσμος που επιβίωσε για εκατομμύρια χρόνια και κυριάρχησε στα ίδια χώματα που εμείς πατάμε σήμερα. Τώρα κατάλαβα γιατί τα παιδιά τούς αγαπούν τόσο πολύ και έτσι τους αγάπησα κι εγώ.

Ένα από τα στοιχεία που αγάπησα ιδιαιτέρως ήταν ότι τα περισσότερα από τα ονόματά τους προέρχονται από ελληνικές λέξεις. Και μιας και τα ονόματα των δεινοσαύρων μένουν σχεδόν ίδια σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, ξέροντας ελληνικά καταλαβαίνεις κάποιες από τις ιδιότητες ή τα χαρακτηριστικά του κάθε δεινόσαυρου. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, σκεφτείτε τον δεινόσαυρο Triceratops. Στα αγγλικά ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, το όνομά του δε βγάζει κανένα νόημα. Αν όμως κάποιος που γνωρίζει ελληνικά δει τη λέξη, καταλαβαίνει ότι ετυμολογικά προκύπτει από τις λέξεις «τρία», «κέρατα» και «όψη». Δεν είναι υπέροχο; Χωρίς να ξέρεις το παραμικρό από παλαιοντολογία, ξέρεις ότι μιλάμε για έναν δεινόσαυρο που είχε τρία κέρατα στην όψη.

Τότε ήταν που η ιδέα τρύπωσε στο μυαλό μου. Κι αν υπήρχε ένα βιβλίο; Ένα αλφαβητάρι με δεινόσαυρους; Με πληροφορίες για τον καθένα από αυτούς, μια μικρή ετυμολογική ανάλυση του κάθε ονόματος και επανεμφάνιση του κάθε γράμματος στο εκάστοτε κείμενο; Φυσικά, θα έπρεπε να είναι και έμμετρο, για να μη δίνει όλες αυτές τις πληροφορίες με βαρετό τρόπο και για να μπορούν τα παιδιά να αποστηθίσουν πιο εύκολα τα στιχάκια. Ήξερα πού έμπλεξα; Εννοείται πως όχι.

Ώρες ολόκληρες πέρασα να μελετώ τον καθένα από αυτούς. Και με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, ένα τετράχρονο παιδί, σκύλο, σπίτι και σύζυγο, ο χρόνος που περισσεύει για δημιουργικές ασχολίες δεν είναι άπλετος. Βλέπετε, η παραμικρή λεπτομέρεια έπρεπε να ελεγχθεί και να διασταυρωθεί από διάφορες, έγκυρες πηγές. Αντί λοιπόν να περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία, τον περνούσα διαβάζοντας παλαιοντολογία. Ακόμη και στο γραφείο, σε κάθε μικρό κενό, διάβαζα και έγραφα (σε post-it) ποιηματάκια με δεινόσαυρους. Κι οι συνάδελφοι με ρωτούσαν απορημένοι: Βιβλίο γράφεις; Ναι!

Με το Αλφαβητάρι δεινοσαύρων, λοιπόν, κυκλοφόρησαν από τις υπέροχες Εκδόσεις Ίκαρος 24 δεινόσαυροι. Ένας για κάθε γράμμα της αλφαβήτου. Και το κείμενο το συμπλήρωσε και το απογείωσε η φοβερή εικονογράφηση του Γιάννη Στύλου. Και επειδή δε θέλαμε κανένας άλλος γονιός να μπει στη διαδικασία να φτιάχνει αφίσα για το δωμάτιο του παιδιού του, μια αφίσα βρίσκεται κρυμμένη μέσα στο κάθε βιβλίο.

Αλφαβητάρι δεινοσαύρων
Αναστασία Μπαλάσκα
εικονογράφηση: Stilos
Ίκαρος
σ. 56
ISBN: 978-960-572-535-8
Τιμή: 14,40€

Keywords
Τυχαία Θέματα