Έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας συγγραφέας Κενζαμπούρο Όε (1935-2023)

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 3 Μαρτίου ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας Κενζαμπούρο Όε, σε ηλικία 88 ετών. Η είδηση του θανάτου του, που οφείλεται σε φυσικά αίτια, ανακοινώθηκε από τον εκδοτικό οίκο Kodansha δέκα μέρες μετά, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου. Ο εκδοτικός οίκος γνωστοποίησε επίσης ότι η κηδεία του Όε τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Γεννημένος το 1935, ο Κενζαμπούρο Όε στιγματίστηκε από τον Β’ Παγκόσμιο

Πόλεμο και την ήττα της Ιαπωνίας, αναπτύσσοντας φιλειρηνικές απόψεις και δηλώνοντας ένθερμα στη διάρκεια της ζωής του την αντίθεσή του στα πυρηνικά όπλα. Άρχισε να γράφει από τα μαθητικά του χρόνια και το 1958 τιμήθηκε με το βραβείο Ακουταγκάουα για νέους Ιάπωνες συγγραφείς, το πρώτο από μία σειρά βραβείων που απέσπασε, με κορυφαίο το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1994. Αντίθετα, την ίδια χρονιά, ο Όε αρνήθηκε να παραλάβει το ανώτατο πολιτιστικό βραβείο της Ιαπωνίας, που θα του απονεμόταν από τον ίδιο τον αυτοκράτορα της χώρας, διαμηνύοντας ότι «δεν αναγνωρίζω καμία αρχή, καμία αξία ανώτερη της δημοκρατίας».

Ορισμένα από τα έργα του αντλούν έμπνευση από την οικογενειακή του ζωή, και συγκεκριμένα από τον γιο του, Χικάρι, που γεννήθηκε με διανοητική αναπηρία και σήμερα είναι επιτυχημένος μουσικοσυνθέτης. Η αντικομφορμιστική στάση του Όε τον έβαλε στο μάτι των Ιαπώνων εθνικιστών και στη δεκαετία του 1960 δεχόταν απειλές για ένα έργο του με πρωταγωνιστή έναν έφηβο ακροδεξιό τρομοκράτη, ενώ αργότερα βρέθηκε κατηγορούμενος για ένα απόσπασμα βιβλίου του στο οποίο αναφερόταν σε αναγκαστικές μαζικές αυτοκτονίες πολιτών από τον στρατό της Ιαπωνίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αθωώθηκε το 2011.

«Με ποιητική ισχύ, ο Όε δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο όπου η ζωή και ο μύθος συμπυκνώνονται για να σχηματίσουν μια δυσοίωνη εικόνα της ανθρώπινης κατάστασης σήμερα», ανέφερε η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1994 στο σκεπτικό της βράβευσής του.

Σημειωτέον ότι βιβλία του Κενζαμπούρο Όε έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έφυγε, Κενζαμπούρο Όε 1935-2023,efyge, kenzabouro oe 1935-2023