Ζεστασιά και θαλπωρή με μια ηλεκτρική κουβέρτα

Τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το να ξυπνάς ξεκούραστος και γεμάτος ενέργεια, ακόμα κι αν δεν έχει ζεσταθεί το σπίτι. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει κάτι πιο ωραίο από το να σε περιμένει ένα ζεστό κρεβάτι τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μια ηλεκτρική κουβέρτα «αγκαλιάζει» τις ανάγκες σου και σου προσφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ηλεκτρικό υπόστρωμα ή κουβέρτα;

Ο όρος «ηλεκτρική κουβέρτα» περιγράφει δύο διακριτές κατηγορίες προϊόντων και αυτές είναι: η ηλεκτρική κουβέρτα και η ηλεκτρική υποκουβέρτα (ή αλλιώς ηλεκτρικό

υπόστρωμα).

Η διαφορά μεταξύ ηλεκτρικής κουβέρτας και ηλεκτρικού υποστρώματος είναι ότι η πρώτη χρησιμοποιείται σαν κάλυμμα, όπως μία τυπική κουβέρτα, ενώ το ηλεκτρικό υπόστρωμα τοποθετείται κάτω από το κατωσέντονο, όπως δηλαδή ένα τυπικό υπόστρωμα. Παρ’ όλα αυτά, ο όρος «ηλεκτρική κουβέρτα» χρησιμοποιείται και στις δύο κατηγορίες, αφού μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά.

Από τι αποτελείται μία ηλεκτρική κουβέρτα;

Το εσωτερικό της ηλεκτρικής κουβέρτας αποτελείται από λεπτά μονωμένα ηλεκτρικά καλώδια (αντιστάσεις), τα οποία ζεσταίνονται καθώς τροφοδοτούνται με ηλεκτρική τάση. Η μόνωση σε προστατεύει από κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, εκπέμποντας θερμότητα. Ανάμεσα στο σώμα και στην παροχή ρεύματος παρεμβάλλεται χειριστήριο, στο οποίο υπάρχει ενσωματωμένος ροοστάτης που ρυθμίζει την ένταση της θέρμανσης, σε δύο ή τρία επίπεδα.

Αρκεί μια ηλεκτρική κουβέρτα για ζεστό και άνετο ύπνο;

Αρχικά, με μια ηλεκτρική κουβέρτα ξεχνάς το σοκ που προκαλεί το παγωμένο κρεβάτι. Φαντάσου πόσο σημαντικό είναι να ξαπλώνεις μετά από μία εξοντωτική μέρα στο κρεβάτι σου και αυτό να είναι ήδη ζεστό! Φυσικά, η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας έχει κι άλλες θετικές επιδράσεις στην υγεία. Μειώνει τους μυϊκούς πόνους και τους πόνους στις αρθρώσεις, μειώνει τις αλλεργίες που μπορεί να προκληθούν από την υγρασία, ενώ βοηθάει στην ταχύτερη χαλάρωση και στον πιο γρήγορο και ξεκούραστο ύπνο.

Πώς μία ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια

Με τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς δε χρειάζεται να καταναλωθεί ενέργεια για να θερμανθεί ο περιβάλλοντας χώρος. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση της είναι εξαιρετικά χαμηλή και οικονομικότερη από κάθε άλλο μέσο θέρμανσης. Ενδεικτικά, μία ενεργειακά αποδοτική ηλεκτρική κουβέρτα, όπως η Rohnson R-032, έχει ισχύ 60Watt για γρήγορη θέρμανση, ενώ η λειτουργία αυτόματης διακοπής εξασφαλίζει εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Και με εύκολη ρύθμιση θερμοκρασίας

Όλες οι ηλεκτρικές κουβέρτες διαθέτουν τουλάχιστον δύο διαφορετικές ρυθμίσεις θερμοκρασίας. Η ελάχιστη παραγόμενη θερμοκρασία συνήθως είναι περίπου 18-25°C, ενώ η μέση μέγιστη είναι περίπου 48°C (η υψηλότερη είναι 56°C).

Η θερμοκρασία που αναπτύσσει η ηλεκτρική κουβέρτα εξαρτάται κυρίως από το βάρος των κλινοσκεπασμάτων που χρησιμοποιούνται. Αυτό που ισχύει για τις περισσότερες ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ότι όσο πιο βαριά καλύπτονται, τόσο περισσότερο αποδίδουν. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού υποστρώματος, και ειδικά αν η επένδυση είναι από πολυεστέρα, χρησιμοποίησε ένα χοντρό κατωσέντονο, τόσο για να έχεις καλύτερη αίσθηση όσο και για να την προστατεύσεις από την φθορά της τριβής.

Πόσο εύκολα πλένεται μια ηλεκτρική κουβέρτα;

Ορισμένες ηλεκτρικές κουβέρτες πλένονται στο χέρι, με ένα νωπό σφουγγάρι με απαλό απορρυπαντικό. Για να αφαιρέσεις το νερό, σκουπίζεις με ένα στεγνό πανί. Ασφαλώς, θα συναντήσεις ηλεκτρικές κουβέρτες που πλένονται κανονικά στο πλυντήριο, ανάλογα πάντα με το τι αναφέρει και ο κάθε κατασκευαστής στις οδηγίες χρήσης. Το πιο ιδανικό είναι να την κρεμάσεις σε ένα αεριζόμενο χώρο (και όχι στον ήλιο) για να στεγνώσει με φυσικό τρόπο.

Την εποχή που δε θα τη χρειάζεσαι πλέον, ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την ορθή αποθήκευση. Μπορείς να τη διπλώσεις και να την αποθηκεύσεις στην ντουλάπα σου μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Απλώς, μην τοποθετήσεις πάνω στην ηλεκτρική κουβέρτα βαριά αντικείμενα και απόφυγε τη χρήση χημικών όπως σκοροκτόνα. Πολλές προτάσεις έρχονται μαζί με ειδική θήκη αποθήκευσης.

Καλύτερος ύπνος, καλύτερη ζωή με μια ηλεκτρική κουβέρτα!

Η θερμοκρασία που επιλέγει ο καθένας είναι εντελώς υποκειμενική. Γενικά προτείνεται να ενεργοποιείς την ηλεκτρική κουβέρτα στην ανώτερη σκάλα λίγες ώρες προτού πέσεις για ύπνο, ώστε να αποθηκευτεί η ζέστη στο στρώμα και τα σκεπάσματα. Πριν πέσεις για ύπνο μπορείς είτε να την απενεργοποιήσεις ή να τη ρυθμίσεις στο χαμηλότερο επίπεδο θερμοκρασίας, ανάλογα με την προτίμηση σου.

Σε κάθε περίπτωση, η ηλεκτρική κουβέρτα είναι μια αγορά που αξίζει, καθώς όλο και πιο πολλοί συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι για το σώμα να κοιμάται σε επιλεγμένα επίπεδα θερμοκρασίας. Γιατί ποιοτικός ύπνος, σημαίνει καλύτερη ζωή!

The post Ζεστασιά και θαλπωρή με μια ηλεκτρική κουβέρτα appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα