Το νέο εργαλείο AI της Google θα διασκεδάζει μαζί σου παίζοντας video games

Η εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για να παίζουν video games δεν είναι κάτι νέο. Είναι μια ερευνητική διαδικασία που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όμως ως τώρα η τεχνητή νοημοσύνη ειδικευόταν σε ένα και μόνο παιχνίδι, με αποκλειστικό σκοπό πάντα να κερδίζει. Όμως, οι ερευνητές της Google DeepMind έχουν θέσει έναν τελείως διαφορετικό στόχο. Η τελευταία τους δημιουργία είναι ένα μοντέλο με τη δυνατότητα να μαθαίνει να παίζει

3D video games όπως ένας άνθρωπος, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί για να κατανοήσεις και να ενεργήσει σύμφωνα με τις προφορικές οδηγίες που λαμβάνει από παίκτες. Ναι μεν σε κάθε παιχνίδι υπάρχουν χαρακτήρες ελεγχόμενοι από το AI, οι λεγόμενοι NPCs, όπως είτε συμπεριφέρονται ακολουθώντας μια σειρά από απόλυτα συγκεκριμένους κανόνες, είτε καθορίζουν τι, περιορισμένου εύρους ενέργειές τους, με βάση τις οδηγίες των παικτών.

Η μεγάλη διαφορά του SIMA (Scalable Instructable Multiworld Agent) της DeepMind είναι πως δεν έχει την οποιαδήποτε πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα ή τους κανόνες του παιχνιδιού. Αντιθέτως, για την εκπαίδευσή του χρησιμοποιήθηκαν videos, που παρουσίαζαν gameplay από ανθρώπους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το SIMA μαθαίνει να συσχετίζει ορισμένες οπτικές αναπαραστάσεις ενεργειών, αντικειμένων και αλληλεπιδράσεων. Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει και videos όπου παίκτες δίνουν οδηγίες ο ένας στον άλλο για ενέργειες εντός του παιχνιδιού.

Για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού χρησιμοποιήθηκαν παιχνίδια όπως το Valheim και το Goad Simulator 3, ασφαλώς με τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών τους. Ένας από τους στόχους των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίξει και παιχνίδια από τα οποία δεν έχει προηγούμενη εμπειρία, μια διαδικασία που βασίζεται στη λεγόμενη γενίκευση των εξειδικευμένων γνώσεων. Η αλήθεια είναι πως οι επιδόσεις της τεχνητής νοημοσύνης ήταν πολύ καλύτερες σε παιχνίδια που της ήταν γνώριμα, όμως κάτι παρόμοιο δεν συμβαίνει και με τους ανθρώπους; Ασφαλώς η εξέλιξη μπορεί να την καταστήσει ικανή να ασχολείται με οτιδήποτε, χωρίς φραγμούς.

Η τεχνολογία προχωράει, η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται όλο και πιο πολύπλοκες καταστάσεις και η σημαντική πρόοδος στον τομέα των video games ίσως είναι απλά θέμα χρόνου. Μπορεί να μην είναι κάτι άμεσο, όμως οι πιθανότητες στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον να παίζεις local co-op με έναν αντάξιο συμπαίκτη/τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ μεγάλες.

The post Το νέο εργαλείο AI της Google θα διασκεδάζει μαζί σου παίζοντας video games appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα