Εύκολη μαγειρική: νηστίσιμες συνταγές στο AirFryer

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Μπρουσκέτες με μανιτάρια ψητά

Ενα πεντανόστιμο σνακ που θα φτιάξουμε εύκολα και απλά στο Airfryer.

Υλικά για 3 άτομα3 φέτες χωριάτικο ψωμί350 γρ. μανιτάρια1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό ή φρέσκο, αν προτιμάτε1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο1 σκελίδα σκόρδοΜαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμαΧορτοφαγική παρμεζάνα (προαιρετικά)

ΕκτέλεσηΣκουπίζουμε τα μανιτάρια με υγρό χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε φέτες. Τα ρίχνουμε
σε μπολ. Προθερμαίνουμε το Airfryer στους 200°C αν προβλέπεται από τη συσκευή μας.Αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια, πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου και θυμάρι και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τα μεταφέρουμε στο καλαθάκι του airfryer. Ψήνουμε για 12 λεπτά.Στο μεταξύ κοβουμε το σκόρδο στη μέση και τρίβουμε με αυτό τις φέτες του ψωμιού να αρωματιστούν. Ανοίγουμε το air fryer και βάζουμε μέσα τις φέτες του ψωμιού. Ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμη.Μοιράζουμε τα ψημένα μανιτάρια στις φέτες του ψωμιού, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, προσθέσουμε και φλέικς νηστίσιμης παρμεζάνας ή άλλο τριμμένο τυρί.

Γλυκοπατάτες στο AirFryer σερβιρισμένες με φακές, γιαούρτι καρύδας και ταχίνι

Μια ιδιαίτερα γευστική πρόταση που συνδυάζει με σοφό και νόστιμο τρόπο τη γλυκοπατάτα με τις φακές.

Υλικά για 2 άτομα:2 γλυκοπατάτες κομμένες κατά μήκος στη μέση4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο1 σκελίδα σκόρδο200 γρ. γιαούρτι καρύδας στραγγιστό3 κουτ. σούπας ταχίνι150 γρ. γιαούρτι1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό1 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη2 κουτ. σούπας μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο100 γρ. βρασμένες φακές1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψικοκομμένοάνηθο ψιλοκομμένοαλάτι, πιπέριυποκατάστατο λευκού τυριού σαν φέτα (προαιρετικά)

ΕκτέλεσηΒράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν, αλλάζοντας το νερό τους στα 10 πρώτα λεπτά και αντικαθιστώντας το με φρέσκο κι αλατισμένο νερό.Προθερμαίνουμε το airfryer στους 200°C αν προβλέπεται από τη συσκευή μας.Με ένα μυτερό μαχαιράκι τρυπάμε τις γλυκοπατάτες σε διάφορα σημεία, τις αλείφουμε με 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε παντού.Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τη σκελίδα του σκόρδου ολόκληρη και περιχύνουμε με 1 κουταλιά έξτρα ελαιόλαδο. Τα τυλίγουμε όλα μαζί στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο airfryer για 35 λεπτά.Αφαιρούμε το σκόρδο από το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση και τις ψαναβάζουμε στο airfryer να ψηθούν για 15 λεπτά ακόμη ή μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με το μαχαίρι.Στο μεταξύ ετοιμάζουμε μια sauce χτυπώντας στον πολυκόφτη το ψημένο σκόρδο με το ταχίνι, το γιαούρτι, τη ζάχαρη άχνη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού κι ανάλογο αλατοπίπερο.Στραγγίζουμε κι ανακατεύουμε τις βρασμένες φακές με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τον άνηθο.Σερβίρουμε τις ψημένες γλυκοπατάτες ζεστές προσθέτοντας από πάνω τις φακές και περιχύνοντας με τη σος γιαουρτιού. Πασπαλίζουμε με κόλιανδρο, και αν θέλουμε με νηστίσιμο λευκό τυρί.

Λαχανάκια Βρυξελλών ψητά με πικάντικη βινεγκρέτ

Μια ξεχωριστή πρόταση για μια πολύ νόστιμη ζεστή σαλάτα με ασιατικό αέρα.

Υλικά για 2 άτομα350 γρ. Λαχανάκια Βρυξελών φρέσκα ή 250 γρ. Κατεψυγμένα1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου1 κουτ. σούπας ελαιόλαδοαλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο1 κουτ. σούπας soy sauceΞύσμα και χυμό από 1 λάιμ1 κουτ. γλυκού maple syrup1 κουτ. σούπας καβουρνισμένο σουσάμι

ΕκτέλεσηΠροθερμαίνουμε το airfryer στους 180°C. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα λαχανάκια, τα καθαρίζουμε εξωτερικά και τα ρίχνουμε σε μπολ. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.Μεταφέρουμε τα λαχανάκια στο καλάθι του airfryer και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ανάλογα πόσο ροδισμένα τα θέλουμε, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο 1-2 φορές.Ετοιμάζουμε μία σος ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί εκτός από το σουσάμι.Μόλις ψηθούν τα λαχανάκια, τα μεταφέρουμε σε σαλατιέρα και περιχύνουμε με τη σος που ετοιμάσαμε.Ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με το ψημένο σουσάμι και σερβίρουμε αμέσως!

The post Εύκολη μαγειρική: νηστίσιμες συνταγές στο AirFryer appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα