Όλα όσα θέλεις να μάθεις για την τεχνολογία mini LED

Η τεχνολογία mini LED είναι μία ακόμα στον χώρο των τηλεοράσεων αλλά και γενικότερα στον τομέα των συσκευών που είναι εφοδιασμένες με οθόνες. Η ευρεία χρήση της ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποτελέσει το standard της βιομηχανίας.

Ιστορική αναδρομή

Η τεχνολογία microLED (μLED) ανακαλύφθηκε στις αρχές της χιλιετίας, όμως χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 20 χρόνια μέχρι να χρησιμοποιηθεί σε εμπορικά προϊόντα ευρείας

χρήσης. Βασίζεται σε μη οργανικούς ημιαγωγούς και ανακαλύφθηκε το 2000 από την ερευνητική ομάδα των Hongxing Jiang και Jingyu Lin του πανεπιστημίου του Texas Tech University, την εποχή που βρίσκονταν στο Kansas State University.

Το 2021 η Apple χρησιμοποίησε οθόνες Mini LED στο iPad Pro και στο MacBook Pro των 14” και 16”. Πλέον, αρκετοί μεγάλοι κατασκευαστές τηλεοράσεων όπως η LG, Samsung, Sony και η TCL έχουν υιοθετήσει την εν λόγω τεχνολογία στις νέες σειρές προϊόντων τους.

Πως δουλεύει η τεχνολογία mini LED

Με απλά λόγια, η τεχνολογία mini-LED προσφέρει έναν πιο αποδοτικό και πιο αποτελεσματικό τρόπο οπίσθιου φωτισμού μιας οθόνης LCD, που δεν διαθέτει αυτοφωτιζόμενα pixels, σε αντίθεση με μία OLED.

Τα mini LED έχουν μέγεθος μικρότερο από 0,2 χιλιοστά, κάτι που σημαίνει ότι σε σύγκριση με τα LED είναι δυνατό να υπάρχουν περισσότερα στον ίδιο χώρο με το αποτέλεσμα να είναι οι πιο φωτεινές οι εικόνες. Επιπλέον, ο έλεγχος του οπίσθιου φωτισμού είναι πιο ακριβής και στοχευμένος, γεγονός που οδηγεί σε πιο υψηλή αντίθεση.

Οι οθόνες με οπίσθιο φωτισμό χρησιμοποιούν το λεγόμενο local dimming, με τα LED να ομαδοποιούνται σε διάφορες ζώνες στην οθόνη για να μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα η μια από την άλλη. Για παράδειγμα, σε μια ζώνη θα μπορούσε να απενεργοποιηθεί ή να μειωθεί η φωτεινότητά της, ενώ αυτές που την περιβάλλουν παραμένουν πλήρως ενεργές.

Όσο περισσότερες από αυτές τις τοπικές ζώνες, τόσο πιο ακριβής είναι αυτός ο οπίσθιος φωτισμός. Εδώ εμφανίζεται το πλεονέκτημα των mini-LED. Όσο πιο πολλά τα ομαδοποιημένα LED, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα της οθόνης να αναπαριστά τα τονισμένα σημεία και τις σκιές με υψηλό βαθμό ακρίβειας. Αυτό είναι που δημιουργεί τον υψηλό λόγο αντίθεσης, με ταυτόχρονη αναπαραγωγή ζωντανών χρωμάτων, βαθύ μαύρο και εξαιρετική φωτεινότητα. Βοηθάει επίσης να μειωθεί το ξεθώριασμα, που δημιουργείται από μια ζώνη που εισρέει σε μια πιο σκοτεινή ζώνη και συνήθως κάνει τους ανθρώπους και τα αντικείμενα στην οθόνη να έχουν μια ελαφριά λάμψη κατά μήκος της σιλουέτας τους.

https://blog.kotsovolos.gr/wp-content/uploads/2023/10/Mini-Led_Revised_1.mp4

Πλεονεκτήματα της τεχνολογίας mini LED

Ουσιαστικά, μια τηλεόραση με τεχνολογία mini LED αποτελεί εξέλιξη των LED, που επίσης χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό. Έτσι λοιπόν κληρονομεί πλεονεκτήματα όπως η σχετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, μεγάλη χρωματική παλέτα, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αντοχή, καλύτερο local dimming, φωτεινότητα που μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των OLED και πιο λεπτές οθόνες. Επίσης, λόγω της δυνατότητας ενεργοποίησης / απενεργοποίησης των ζωνών φωτισμού επιτυγχάνονται πολύ καλύτερα επίπεδα του μαύρου και υψηλής ποιότητας κατά την αναπαραγωγή περιεχομένου HDR.

Ακόμα, κατασκευαστικά, το κόστος για την παραγωγή μιας τηλεόρασης mini LED είναι πιο χαμηλό σε σύγκριση με μια παραδοσιακή LED, κάτι που αντανακλάται στην τιμή λιανικής, οπότε είναι προς όφελος του πελάτη.

The post Όλα όσα θέλεις να μάθεις για την τεχνολογία mini LED appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα