Οδηγός για άνετη φοιτητική ζωή στην Πάτρα

Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Αποτελεί το οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και βρίσκεται στο βορειδυτικό άκρο της, στον Πατραϊκό κόλπο. Έχει ιστορία τουλάχιστον 4.000 ετών και γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, καθώς ήταν το κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, πήρε το όνομά της από τον Πατρέα, έναν Αχαιό, κάτοικο της πόλης με καταγωγή

από τη Σπάρτη. Στην Πάτρα υπάρχουν τα εξής ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:

Πανεπιστήμιο ΠατρώνΕλληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)

Αξιοθέατα

Η Πάτρα αποτελεί ένα από τα σταυροδρόμια που συνδέουν τη χώρα μας με τη δυτική Ευρώπη. Είναι μια πόλη με ιδιαίτερη κουλτούρα, γεμάτη αξιοθέατα και εκδηλώσεις που κρατάνε τον κόσμο της απασχολημένο ολόκληρη τη χρονιά. Αν περάσεις τα φοιτητικά σου χρόνια στην Πάτρα, βάλε στο σημειωματάριό σου τα εξής:

Πατρινό Καρναβάλι

Το Πατρινό Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο και το πλέον εντυπωσιακό που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, με εκατοντάδες άρματα και χιλιάδες συμμετέχοντες. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου κάθε χρόνου και κορυφώνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων. Έχει ιστορία περίπου 200 χρόνων και εκτός από την παρέλαση περιλαμβάνει πλήθος άλλων εκδηλώσεων όπως χορούς, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε το 2008 και βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης (Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 36-40). Καταλαμβάνει έκταση σχεδόν έξι στρεμμάτων και στον χώρο της μόνιμης έκθεσης φιλοξενούνται ευρήματα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την πόλη των Πατρών, καθώς και από περιοχές της νότιας και της δυτικής Αχαΐας.

Ρωμαϊκό Ωδείο

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ως τα τέλη του 3ο αι. μ.Χ., μέχρι δηλαδή τη στιγμή που καταστράφηκε λόγω της πυρκαγιάς που προκλήθηκε από την επιδρομή των Ερούλων. Βρίσκεται στην Άνω Πόλη και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1889, κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής για την επιχωμάτωση του λιμανιού. Η αναστήλωση και η αναμαρμάρωσή του ολοκληρώθηκαν το 1961, οπότε ανέκτησε την αρχική του μορφή. Εκεί φιλοξενούνται παραστάσεις και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πατρών.

Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Αν είσαι φοιτητής στην Πάτρα, τότε είναι πολύ εύκολο να επισκεφτείς το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας. Ιδρύθηκε το 2001 και είναι το Εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται βρίσκεται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου, κάτω από το Πάρκο της Ειρήνης και δίπλα στο εκκρεμές του Φουκώ. Σκοπός του είναι να φέρει τον κόσμο σε επαφή με την πρόοδο και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Γέφυρα Ρίο – Αντίριο

Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα της επιστήμης καθώς είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 2004 και αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, βελτιώνοντας τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών στη Δυτική Ελλάδα. Η επίσημη ονομασία της είναι Γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης” καθώς ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν αυτός που οραματίστηκε πρώτος τη γεφύρωση του στενού θαλάσσιου περάσματος μεταξύ του Ρίου και του Αντιρρίου.

Προτάσεις για εκδρομές

Το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται χτισμένη η Πάτρα, στους πρόποδες δηλαδή του Παναχαϊκού όρους, την καθιστά αυτόματα το επίκεντρο για συναρπαστικές εξορμήσεις ακόμα και στη Στερέα Ελλάδα. Μερικά από τα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς είναι τα:

Καλάβρυτα

Όπως και η Πάτρα, τα Καλάβρυτα βρίσκονται στον νομό Αχαΐας και προσφέρονται τόσο για καλοκαιρινές, όσο και για εκδρομές μέσα στον χειμώνα. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αλλά και το Μνημείο των Εκτελεσθέντων (Τόπος Θυσίας), εις μνήμη του ολοκαυτώματος του 1943, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα βρίσκεται η Μονή της Αγίας Λαύρας, από όπου ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ένα ακόμα αξιοθέατο είναι το επιβλητικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο της Ελλάδας. Ακόμα, μην παραλείψεις το Σπήλαιο Λιμνών, ένα θαύμα της φύσης με 13 διαδοχικές λίμνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Πολύ κοντά θα βρεις και το σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού.

Αρχαία Ολυμπία

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί πραγματοποιούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της αρχαιότητας, που από το 776 π.Χ. ένωναν όλους τους Έλληνες του τότε γνωστού κόσμου κάθε τέσσερα χρόνια. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας εκτίθενται σημαντικά έργα τη αρχαιότητας, όπως ο Ερμής του Πραξιτέλους, η Νίκη του Παιωνίου και ο γλυπτός διάκοσμος του Ναού του Διός.

Φαράγγι Βουραϊκού

Κοντά στα Καλάβρυτα θα βρεις το Φαράγγι του Βουραϊκού. Έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και οφείλει την ονομασία του στον ποταμό Βουραϊκό που το διασχίζει. Μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού (Αροάνια Όρη) αποτελούν μια ενιαία προστατευόμενη περιοχή που από το 2009 χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας. Η χλωρίδα του έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς έχουν καταγραφεί ενδημικά είδη με σημαντική επιστημονική αξία, σπάνια και προστατευόμενα, όπως η καμπανούλα των βράχων (Campanula rupestris), ο άγριος στάχυς (Stachys parolinii), η αουρίνια του Μωριά (Aurinia moreana).

Δελφοί

Οι Δελφοί συνδυάζονται στο μυαλό όλων με την Πυθία. Ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της αρχαίας Ελλάδας και το κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας. Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄, με σκοπό να σταματήσει ο παγανισμός και η ειδωλολατρία και να εξαπλωθεί ο χριστιανισμός.

Ναύπακτος

Η Ναύπακτος είναι μια παραθαλάσσια πόλη, από τις αρχαιότερες που γνώρισαν περιόδους ακμής και ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός. Ανάμεσα στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται το Ενετικό Λιμάνι, το κάστρο, ο Πύργος του Μπότσαρη και το ρολόι της πόλης που έχει κατασκευαστεί το 1914. Στη Ναύπακτο έλαβε χώρα η πιο σημαντική ναυμαχία του 19ου αιώνα, όταν ο συμμαχικός στόλος των Ευρωπαίων σταμάτησε την τουρκική κυριαρχία στη Μεσόγειο.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Η σύγχρονη τεχνολογία σου προσφέρει ανά πάσα στιγμή την πληροφορία που χρειάζεσαι. Από το ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός για την εκδρομή σου, έως το που θα φας, τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και φαρμακεία, τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για να προγραμματίσεις τις μετακινήσεις σου και τα σινεμά για να παρακολουθήσεις τις πρεμιέρες ταινιών.

Apps

Πολύ πιθανό να σου φανεί χρήσιμη η εφαρμογή «Στάθμευση Πάτρα» που θα βρεις σε Google Play και App Store.

The post Οδηγός για άνετη φοιτητική ζωή στην Πάτρα appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
πατρα, ζωη, οδηγος, ριο 2016, app store, ελλαδα, ΕΑΠ, καρναβαλι, καλαβρυτα, μνήμη, ολυμπια, unesco, φας, φαρμακεια, κτελ, google, play, store, blog, κινηση στους δρομους, καρναβαλι 2011, πατρινο καρναβαλι 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, αξια, αθηνα, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, τελος του κοσμου, παρελαση, μνήμη, ακμη, δελφοι, εφημερευοντα νοσοκομεια, κωτσοβολος, μνημειο, οροσημο, σινεμα, blog, αγωνες, αξιζει, ανοικτο πανεπιστημιο, αρχαια, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γεφυρα, γεφυρα ριου, δρομολογια, δυτικη ελλαδα, δυτικη, δοθηκε, εφημερευοντα, ευκολο, εκκρεμες, εργα, εξι, ερμης, ετων, ευρωπη, τεχνολογια, θαυμα, κυνηγι, λειτουργια, μυθολογια, μηκος, μορφη, μπορειτε, μυαλο, ναυπακτος, νικη, νοσοκομεια, ονομα, πυθια, ριο, ρολοι, σπαρτη, σπηλαιο, συγχρονο, τριτη, φας, φεστιβαλ, φοιτητης, χλωριδα, χριστιανισμος, ωδειο, ανω πολη, app store, εφαρμογη, ειδη, εκδρομες, εκδρομη, εθνικο, χωρα, ογκο, play, unesco, ξεκινησε, store
Τυχαία Θέματα