Οδηγός για άνετη φοιτητική ζωή σε Αθήνα και Πειραιά!

Τα μαθήματα για το νέο ακαδημαϊκό έτος θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες και αν ο τόπος σπουδών σου είναι η Αθήνα ή ο Πειραιάς, θα πρέπει να ετοιμαστείς, αν δεν είσαι μόνιμος κάτοικός τους, για προσαρμογή σε ένα πλήρως αστικό περιβάλλον, που θα σου προσφέρει μια άνετη διαβίωση και δεκάδες επιλογές για διασκέδαση, ώστε να βιώσεις τα φοιτητικά χρόνια που ονειρευόσουν. Οι κυριότερες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Αθήνα

και Πειραιά είναι οι εξής:

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.)Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.)Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΕθνικό Μετσόβιο ΠολυτεχνείοΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.)Πανεπιστήμιο Δυτικής ΑττικήςΠανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.)Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών ΕπιστημώνΧαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Αξιοθέατα

Η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι δυο πόλεις γεμάτες ιστορία και το επίκεντρο που αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όπου και αν σκάψεις σε αυτές τις δυο πόλεις θα βρεις αρχαία ερείπια. Αν είσαι λάτρης των πολιτιστικών προορισμών, υπάρχουν μια σειρά από μέρη που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς κατά την περίοδο των σπουδών σου.

Ακρόπολη – Μουσείο Ακρόπολης

Εκτός από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπου υπάρχουν ιστορικά μνημεία όπως ο Παρθενώνας, μπορείς να επισκεφτείς και το Μουσείο της Ακρόπολης που βρίσκεται στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44. Είναι το σπουδαιότερο αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας και η συλλογή που αποτελείται από 11.000 και πλέον εκθέματα, που προσφέρουν στο κοινό ένα πανόραμα του ελληνικού πολιτισμού, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Θα έχεις τη μοναδική ευκαιρία να δεις από κοντά τους θησαυρούς των βασιλικών τάφων των Μυκηνών, έργα γλυπτικής και μεταλλοτεχνίας, αγγεία που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ., αιγυπτιακές και κυπριακές αρχαιότητες.

Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το κτίριο της Βουλής. Πρόκειται για ένα κενοτάφιο και σκοπός της ύπαρξής του είναι να τιμηθούν όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε πολέμους υπέρ της πατρίδας μας. Την απόφαση για την ανέγερσή του πήρε το 1926 ο τότε υπουργός Στρατιωτικών και μετέπειτα δικτάτορας, Θεόδωρος Πάγκαλος και τα αποκαλυπτήρια έγιναν έξι χρόνια μετά, σε άκρως συμβολική ημερομηνία, στις 25 Μαρτίου 1932 από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο. Τη φύλαξη του μνημείου έχει αναλάβει ο ειδικός στρατιωτικός λόχος της Φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μετονομάστηκε σε Φρουρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Είναι πολύ εύκολο να επισκεφτείς το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ή απλά Ηρώδειο, μιας και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης. Χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον Ηρώδη τον Αττικό, προς της συζύγου του Αννίας Ρηγίλλης και προοριζόταν για εκδηλώσεις. Στις μέρες μας πραγματοποιούνται πολλές συναυλίες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία του 1950. Οι θέσεις των θεατών επενδύθηκαν με πεντελικό μάρμαρο και η ορχήστρα με πλάκες από μάρμαρο Υμηττού.

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας

Αν κατοικείς ή αποφάσισες να κατηφορίσεις προς τον Πειραιά, καλό θα είναι να κάνεις μια βόλτα από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας. Βρίσκεται στην περιοχή της Φρεαττύδας και πιο συγκεκριμένα στην Ακτή Τρύφωνος Μουτσοπούλου. Αποτελείται από δέκα αίθουσες που αποτυπώνουν τη ναυτική ιστορία της χώρας μας από την αρχαιότητα, τα ελληνιστικά, τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια, μέχρι την επανάσταση του 1821 και τη σύγχρονη εποχή. Στην τελευταία αίθουσα φιλοξενούνται σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και ναυτικών χαρτών που θα σε εντυπωσιάσουν.

Προτάσεις για εκδρομές

Έχοντας ως βάση την Αθήνα ή τον Πειραιά θα έχεις την ευκαιρία για εκδρομές και αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου, είτε το χειμώνα, είτε το καλοκαίρι. Επιλέξαμε μερικούς από αυτούς και τους παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

Σούνιο

Το Σούνιο βρίσκεται περίπου μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Εκεί υπάρχει ο ναός του Ποσειδώνα που χτίστηκε το 444 π.Χ. και είναι η ιδανική τοποθεσία για να απολαύσεις ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Η περιοχή είναι γεμάτη παραλίες για να δροσιστείς τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως αν προτιμάς κάτι διαφορετικό, ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι ο κατάλληλος προορισμός για πεζοπορίες, βόλτες με ποδήλατο και πικνίκ υπό τη σκιά και τη δροσιά των πεύκων.

Αίγινα

Η Αίγινα είναι ένα νησί του Σαρωνικού κόλπου και μια καλή ευκαιρία για ένα μικρό ταξιδάκι δια θαλάσσης. Από αξιοθέατα υπάρχουν ο Ναός της (Αθηνάς) Αφαίας, το επιβλητικό μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου μαζί με τον υπερμεγέθη ιερό ναό, καθώς και πληθώρα εκκλησιών που διασώθηκαν μετά την Τουρκοκρατία και η Παλαιοχώρα, Μεσαιωνικός οικισμός στον οποίο έχει δοθεί η ονομασία νησιωτικός Μυστράς. Το καλοκαίρι θα μπορέσεις να απολαύσεις το μπάνιο σου στον Μαραθώνα, την Αγία Μαρίνα, την Πέρδικα και τη Σουβάλα, όπου θα βρεις και θερμές πηγές γεμάτες αλάτι.

 

Επίδαυρος

Η Επίδαυρος είναι ευρύτερα γνωστή για το αρχαίο της θέατρο, μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς. Στο πλαίσιο του ομώνυμου φεστιβάλ, από το 1950 και μετά ανεβαίνουν εξαιρετικές παραστάσεις και να το να μπορέσεις να παρακολουθήσεις έστω και μια φορά, αποτελεί κάτι σαν εμπειρία ζωής. Η  Επίδαυρος αποτελούσε επίσης τον πιο σημαντικό τόπο λατρείας του θεού Ασκληπιού. Σημεία ενδιαφέροντος είναι επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο Ασκληπιείου Επιδαύρου και η Βυθισμένη Πολιτεία της Αρχαίας Επιδαύρου. Η περιοχή είναι γεμάτη παραλίες και προτείνεται ακόμα και για άνετες καλοκαιρινές διακοπές.

Πάρνηθα

Η Πάρνηθα είναι βουνό της Αττικής στα βόρεια της Αθήνας και ιδανικός προορισμός για όσους λατρεύουν τη φύση και τις πεζοπορίες. Το τοπίο καλύπτεται από πεύκα και έλατα και φιλοξενεί θηλαστικά όπως ελάφια, τσακάλια, αλεπούδες, λαγούς, νυφίτσες, ασβούς, κουνάβια, σκίουρους, διάφορα τρωκτικά και νυχτερίδες. Ακόμα έχουν καταγραφεί πουλιά όπως, το όρνιο, ο φιδαετός, ο πετρίτης, το βραχοκιρκίνεζο, το διπλοσάινο, το γεράκι, το κοράκι, ο δρυοκολάπτης, ο κουκουναροφάγος, ο σπίνος, ο φλώρος, το αηδόνι και η παπαδίτσα. Υπάρχουν δύο καταφύγια, το Μπάφι και το Φλαμπούρι, όπως επίσης και ευρύ δίκτυο μονοπατιών.

Λίμνη Δόξα

Η Λίμνη Δόξα είναι τεχνητή και βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων στην περιοχή του Φενεού Κορινθίας. Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του ’90 και γεμίζει με τα νερά που ρέουν από τα βουνά Ντουρντουβάνας και Χελμός. Το ταξίδι από την Αθήνα διαρκεί περίπου δυο ώρες, όμως το τοπίο είναι τόσο μαγευτικό που θα σε αποζημιώσει. Γύρω από τη λίμνη υπάρχει δάσος με έλατα και βελανιδιές, που προσφέρεται για αξέχαστες πεζοπορίες και βόλτες με ποδήλατο. Σημείο αναφοράς αποτελεί το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου είναι προσβάσιμο μέσω μιας στενής λωρίδας γης.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Η σύγχρονη τεχνολογία σου προσφέρει ανά πάσα στιγμή την πληροφορία που χρειάζεσαι. Από το ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός για την εκδρομή σου, έως το που θα φας, τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και φαρμακεία σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ το μετρό θα διευκολύνει κατά πολύ τις μετακινήσεις σου.

Apps

Υπάρχουν και χρήσιμες εφαρμογές που θα βρεις στο Play Store της Google και στο App Store της Apple, που θα επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις σου στην πρωτεύουσα.

– OASA Telematics

taxi.gr

Καλή διαμονή στην πρωτεύουσα και στο επίνειό της!

The post Οδηγός για άνετη φοιτητική ζωή σε Αθήνα και Πειραιά! appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
αθηνα, πειραιας, ζωη, οδηγος, θεοδωρος παγκαλος, play store, app store, Ακρόπολη, ελλαδα, βουλη, ηρωδειο, υμηττού, καλοκαιρι, θεατρο, τρωκτικά, αηδόνι, φας, φαρμακεια, μετρο, play, store, google, apple, taxi, blog, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, Καλή Χρονιά, γσ πατησιων, τελος του κοσμου, η ζωη εν ταφω, play store, ημερομήνια, αηδόνι, ποδηλατο, αιγινα, εφημερευοντα νοσοκομεια, κωτσοβολος, μνημειο, νησι, πειραιως, πικνικ, πλαισιο, σουνιο, σχολες, ωδειο ηρωδου αττικου, ωρα, apple, blog, αλατι, απλα, αρχαια, βουνα, βορεια, βρισκεται, γεγονος, δασος, δοξα, δοθει, δρυμος, δικτυο, εφημερευοντα, ευκαιρια, ευκολο, αιθουσα, υπαρχει, εργα, εξι, επιδαυρος, εποχη, ετος, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωης, θηλαστικα, καποδιστριακο, εκδοσεις, κτιριο, λοχος, μηνες, μικρο, μνημεια, μπαταριες, μπανιο, μπορεις, ναυτικο, νυχτεριδες, νοσοκομεια, οπωσδηποτε, παγκαλος, πανεπιστημιο αθηνων, περιβαλλον, πευκα, πολιτεια, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σχολη καλων τεχνων, τρωκτικά, υμηττού, υψομετρο, φας, φεστιβαλ, φυση, φλωρος, φορα, ωδειο, ωρες, αγια μαρινα, app store, εκδρομες, εκδρομη, εθνικο, ιδιαιτερα, ηλιοβασιλεμα, μια φορα, μπροστα, ναος, taxi, ορχηστρα, πηγες, play, περδικα, ταξιδι, θεσεις, βουνο, store
Τυχαία Θέματα