Το παρασκήνιο πίσω από τη διαχείριση του Μαξίμου για την κηδεία του τέως βασιλιά

Με απόλυτα θεσμικό τρόπο κινήθηκε το Μαξίμου στο θέμα της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με προτεραιότητα να αποφευχθεί ένας νέος αχρείαστος διχασμός της χώρας, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και τα πάντα ερμηνεύονται κατά το δοκούν…

Του Κώστα Πασίση

Το σχετικό σήμα έδωσε ο Πρωθυπουργός με τη συλλυπητήρια δήλωση του που είναι ο ορισμός της ισορροπίας ανάμεσα στο πολιτικό και ανθρώπινο «κομμάτι».

«Η Ιστορία θα τον κρίνει δίκαια και αυστηρά», τόνισε ο Κυριάκος

Μητσοτάκης στη δήλωση του, επισημαίνοντας τη «διακριτική στάση του στα χρόνια της μεταπολίτευσης».

Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του, λέγοντας ότι  «τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής».

Η είδηση του θανάτου του δημιούργησε θέματα, όπως η ταφή του να γίνει δημοσία δαπάνη,  με τιμές αρχηγού κράτους και λαϊκό προσκύνημα, που ανοίγουν την όρεξη για πολιτική αντιπαράθεση, για μεγαλύτερα ζητήματα που έκλεισε το δημοψήφισμα του 1974.

Άλλωστε οι προθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δη της Αριστεράς φάνηκαν από τη στάση της στα κυβερνητικά σχέδια για αξιοποίηση των κτημάτων στο Τατόι. Αλλά ακόμη πιο γλαφυρά και ευδιάκριτα κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σκωτία, την άνοιξη του 2022 και τη συνάντηση του με τον Κάρολο.

Η Κουμουνδούρου τότε βρήκε ευκαιρία για αντιπολίτευση και το τερμάτισε κάνοντας λόγο  για «μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες» λέγοντας  ότι ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να είναι «αυλάρχης των Γλύξμπουργκ»!

Έτσι στη διυπουργική σύσκεψη μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου αποφασίστηκε ο τέως Βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης στο Τατόι, κοντά στους προγόνους του, αποφεύγοντας η κυβέρνηση περαιτέρω ανάμειξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες τριβές.

Η σχετική απόφαση ήταν σχεδόν μονόδρομος καθώς από τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο, είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια.

Ωστόσο η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στη κηδεία από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η διαχείριση πάντως του ζητήματος είχε δυσκολίες καθώς ο πρώην μονάρχης, αποτελεί κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και αυτό δεν μπορεί να το παραγνωρίσει ή να το προσπεράσει κανείς.

Στο κομμάτι της διαχείρισης περιλαμβάνεται και η παρουσία πολλών επισήμων που αναμένονται να έλθουν στη χώρα μας για τη κηδεία.

Σημειώνεται ότι ο Κωνσταντίνος, που απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, ήταν δεύτερος ξάδελφος του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου και ένας από τους νονούς του Ουίλιαμ, πρίγκηπα της Ουαλίας

Το πόσο «λεπτή» ήταν  η συγκεκριμένη υπόθεση φάνηκε από τις αντιδράσεις των χρηστών στο διαδίκτυο, όπου κάποιοι ζήτησαν «σεβασμό» και κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για «πολύ μαύρη σελίδα».

Προηγουμένως οι εκπρόσωποι των κομμάτων που κλήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση του θανάτου του τέως βασιλιά, έδωσαν το πολιτικό στίγμα.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το τελευταίο που δεν έπρεπε να γίνει ήταν να διχαστούμε ξανά στη χώρα. Ο Κωνσταντίνος ανήκει στην Ιστορία και με την άνοδο του στο θρόνο εκπροσώπησε μια ελπίδα που διαψεύστηκε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι η βασιλεία για την Ελλάδα έληξε το 1974, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) επεσήμανε ότι η βασιλεία είναι ξενόφερτη και ότι η χώρα δεν είχε ποτέ γηγενή βασιλιά.

The post Το παρασκήνιο πίσω από τη διαχείριση του Μαξίμου για την κηδεία του τέως βασιλιά appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα