Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 21.600 οι νεκροί – Επιχείρηση για τον εντοπισμό των δύο Ελλήνων στην Αντιόχεια

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μειώνονται σήμερα περίπου 100 ώρες αφού ένας φονικός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 21.600 ανθρώπων, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Οι διασώστες εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, παρά

το γεγονός ότι έχει παρέλθει το κρίσιμο παράθυρο των 72 πρώτων ωρών μετά τον σεισμό. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το πολικό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή.

Έπειτα από πολλές ημέρες αναμονής, οι 130 διασώστες που έχει στείλει το Κατάρ κατάφεραν χθες να ανασύρουν από τα χαλάσματα στη Νουρνταγκί, μια πόλη 40.000 κατοίκων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ένα 12χρονο αγόρι ζωντανό.

Εκατοντάδες διασώστες από πολλές χώρες επίσης αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), μια πόλη που καταστράφηκε από τον σεισμό, έφτασαν περίπου 30 ανθρακωρύχοι αφού διένυσαν 1.000 χιλιόμετρα για να συνδράμουν τους διασώστες, εξοπλισμένοι με φτυάρια, βαριές, τσάπες και σιδηροπρίονα.

Κίνδυνος χολέρας

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς, από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.600 άνθρωποι, από τους οποίους 18.342 στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.

Εξάλλου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ενδεχομένως εκτεθειμένοι, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια ευάλωτοι» και φοβάται ότι θα ξεσπάσει μεγάλη υγειονομική κρίση.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν κυρίως για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, η οποία έχει επανεμφανιστεί στη Συρία.

Ξεκίνησε η  επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των Ελλήνων στην Αντιόχεια 

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα επιχείρηση της ελληνικής διασωστικής αποστολής στο Χατάι της Τουρκίας με σκοπό να εντοπιστεί ζευγάρι, του οποίου οι συγγενείς έχουν αναφέρει στην πρεσβεία ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν άνδρα 65 ετών και μια γυναίκα 62 ετών.

Η ελληνική διασωστική αποστολή υπέβαλε σήμερα το πρωί κατ’ εξαίρεση αίτημα ώστε να μεταβεί στο εξαώροφο κτίριο και να επιχειρήσει και αυτή την στιγμή βρίσκονται στο σημείο 23 διασώστες από την 1η και την 2η ΕΜΑΚ, τρία άτομα ιατρικό προσωπικό, δύο διασωστικά σκυλιά, και δύο ειδικού τύπου οχήματα.

«Σήμερα το πρωί έγινε κατ’ εξαίρεση αίτημα από την ελληνική αποστολή να μας επιτρέψουν να κάνει απεγκλωβισμό σε αυτό το κτίριο, ένα εξαώροφο κτίριο που κάθε όροφος έχει δύο διαμερίσματα. Δόθηκε το πράσινο φως και η ελληνική αποστολή αναχώρησε προς το σημείο, στο κεντρικό μέρος του Χατάι, με ενισχυμένη δύναμη», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Αρτοποιός, τόνισε: «Για εμάς, το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

Όπως σημειώνει, ο συγκεκριμένος χώρος είχε ελεγχθεί από άλλες διασωστικές ομάδες όχι την ελληνική. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ χθες αργά το βράδυ κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων μετέβη στο σημείο συνεχίζοντας τις έρευνες δίχως αυτές όμως να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο σήμερα η ελληνική αποστολή υπέβαλε κατ’ εξαίρεση αίτημα ώστε να εγκριθεί η μετακίνησή της εκεί.

Χθες διπλωματικές πηγές, ανέφεραν πως η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε από συγγενείς, ότι ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ευθύς μόλις περιήλθε σε γνώση της η σχετική πληροφορία, η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές αρχές και τα σωστικά συνεργεία.

The post Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 21.600 οι νεκροί – Επιχείρηση για τον εντοπισμό των δύο Ελλήνων στην Αντιόχεια appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα