Η εκλογική χρονιά, το μάτι στην Πόπη Τσαπανίδου, οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ, και το επενδυτικό μπαράζ της Prodea

Η στήλη επιστρέφει και σας εύχεται καλή (εκλογική) χρονιά. Η οικονομία τη χρονιά αυτή θα τρέχει με ρυθμούς εκλογών, κάτι που συνήθως βάζει φρένο σε επενδυτικές πρωτοβουλίες. Ειδικά όταν οι εκλογικές διαδικασίες πρόκειται να είναι διπλές.

Σε αυτούς τους ρυθμούς κινούνται τα κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο με αφορμή αυτή τη φορά την ανάρτηση της τομεάρχου εθελοντισμού του κινήματος Κατερίνα Λάσπα να εκφράζει την άποψή της για τις εκδηλώσεις των ντραγκ κουίνς με τα παιδάκια. Όλα τα είχαν, έχουν

και αυτό τώρα, με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αποδοκιμάζουν την τομεάρχη τους, αλλά την κοινωνία να αποδοκιμάζει τις αποδοκιμασίες…

Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι μάτιασαν την Πόπη Τσαπανίδου, η οποία βρέθηκε στο νοσοκομείο μετά από πνευμονία από βαρύ κρυολόγημα. Η καλή δημοσιογράφος μπήκε στο νοσοκομείο την Παραμονή Πρωτοχρονιάς και άλλαξε τον χρόνο εκεί, χωρίς όμως η  κατάστασή της να εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση  τις επόμενες μέρες θα επιστρέψει στα νέα της καθήκοντα.

Στη Ν.Δ. τέλος, στα πάνω του βρίσκεται αυτό το διάστημα ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος ο οποίος ΄-μεταξύ άλλων- πιστώνεται την εξαιρετική καμπάνια (και την πρωτοβουλία συνολικά) για το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά και την παροχή δωρεάν  μαστογραφίας σε όλες τις γυναίκες. Πράγματι εξαιρετική πρωτοβουλία!

Και πάμε στα οικονομικά. Μεγάλο πακέτο βγήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς άλλαξαν χέρια μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνολικής αξίας 29,2 εκατ. Ευρώ με το άνοιγμα της τελευταίας συνεδρίασης του περασμένου έτους. Πρόκειται για 2,655 εκατ. Τεμάχια στην τιμή των 11 ευρώ και αντιστοιχούν στο 2,57 του μετοχικού κεφαλαίου. Πληροφορίες της στήλης, που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, αναφέρουν πως είτε ο κ. Μαρινάκης αγόρασε, είτε πρόκειται για το λεγόμενο «γύρισμα» μέσω πακέτων που λαμβάνουν χώρα στο τέλος κάθε χρονιάς.

Στη δημιουργία ενός ενιαίου ομίλου με αυξημένη αποτίμηση και καλές προοπτικές στοχεύει η απορρόφηση της κατά 100% θυγατρικής με την επωνυμία Γ. Μαλικούτης, από την Παπουτσάνης. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως η εταιρεία ετοιμάζεται το 2023 να λανσάρει νέα προϊόντα. Ανάμεσα σε αυτά θα δει κανείς νέα προϊόντα για ξενοδοχεία και κινήσεις που αφορούν σε επέκταση σε νέες αγορές και ενίσχυση παρουσίας στις ήδη υπάρχουσες.

Με αφορμή τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το ότι δεν μειώνεται ο ΦΠΑ, όπως στην Ισπανία, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκανε σύσκεψη για το ζήτημα. Όπως μαθαίνει η στήλη στο τραπέζι έπεσαν όλα τα μέτρα και το κόστος τους. Επομένως με τεκμηριωμένες θέσεις η κυβέρνηση θα απαντά στο εξής στην αντιπολίτευση, όταν έρχεται αντιμέτωπη με αυτήν την κριτική. Ο κυριότερος λόγος μη μείωσης του ΦΠΑ είναι η απώλεια δημοσίων εσόδων που θα έθετε σε κίνδυνο τα μόνιμα και έκτακτα μέτρα του 2023 και δεν θα ήταν σίγουρο πως η μείωση του ΦΠΑ θα περνούσε στον καταναλωτή.

Σημαντικές επιδοτήσεις και προγράμματα θα τρέξουν το 2023 στη χώρα. Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται πυρετωδώς και αυτά αφορούν τόσο ιδιώτες, όσο και επιχειρήσεις. Έτσι λοιπόν θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 2 δισ. Ευρώ έργα ενεργειακής αναβάθμισης, προγράμματα κατασκευών ενεργειακών κτηρίων και προγράμματα ιδιοπαραγωγής. Ειδικά για την ιδιοπαραγωγή το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων αναμένεται να είναι έντονο.

Σε νέα χέρια πέρασε το εργοστάσιο της Shelman στη Ροδόπη. Όπως ανέφερε ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης το σχήμα Alpha Wood και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τακάς που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο θα επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο στη Ροδόπη.

Στην τεχνογνωσία του ομίλου Φειδάκη ποντάρει η Fujitsu General και για αυτό προχώρησε στην απόκτηση του 51% της ελληνικής FG South East Europe. Ένας ακόμη λόγος της εν λόγω εξαγοράς αποτελεί και η είσοδος των Ιαπώνων στην αγορά των Βαλκανίων καθώς μέσω της εξαγοράς ενισχύουν την παρουσία τους σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η FG South East Europe είναι διανομέας κλιματιστικών Fujitsu και πάροχος υπηρεσιών σε χώρες των Βαλκανίων. Εκτός από την Ελλάδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά της Βουλγαρίας, ενώ οι προοπτικές των λευκών συσκευών είναι ευοίωνες, καθώς εκτιμάται πως η εν λόγω αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το προσεχές διάστημα.

Η αποχώρηση της Πλαίσιο από το Χρηματιστήριο Αθηνών ήρθε τη στιγμή που η διοίκηση της ΕΧΑΕ αναζητά προσθήκες και σίγουρα δημιούργησε απορίες στην αγορά, αν και είχε ακουστεί πως η Πλαίσιο θα προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης, δύο ήταν οι λόγοι, που ο Γιώργος Γεράρδος προχώρησε σε αυτήν την απόφαση: Ο πρώτος έχει να κάνει με τη ρευστότητα, που διαθέτει το Πλαίσιο. Δηλαδή, δεν έχει ανάγκη τη χρηματοδότηση μέσω του χρηματιστηρίου. Ο δεύτερος και κυριότερος λόγος είναι πως είχε πέσει η κεφαλαιοποίηση, δηλαδή ήταν υποτιμημένη η μετοχή.

Mια νέα τάση διαμορφώνεται στην τραπεζική αγορά και έχει να κάνει με τα αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα. Μετά από αρκετά χρόνια, οι τράπεζες ετοιμάζονται το 2023 να προσφέρουν στους πελάτες τους συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία έχουν σχέση με επενδύσεις σε μετοχές και κυρίως ομόλογα. Η Eurobank και η Πειραιώς είναι οι πρώτες που θα λανσάρουν τα προϊόντα αυτά, ενώ ακολουθεί η ΕΤΕ, η οποία ήδη τρέχει ένα, που αφορά σε ομολογιακό προϊόν.

Και μιας και πιάσαμε τα των τραπεζών, το 2023 ανήκει ολοκληρωτικά σε αυτές. Δύο είναι οι λόγοι. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ΤΧΣ και την αποεπένδυση από αυτές. Οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν και το ενδιαφέρον είναι έντονο. Πρόσφατα θεσμικός επενδυτής ενδιαφέρθηκε για ποσοστό στην Eurobank,ενώ είχε προηγηθεί το ΙΟΝ Group και οι Σαουδάραβες για την Εθνική Τράπεζα. Οι κινήσεις που πρόκειται να γίνουν είναι σημαντικές και θα αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον σε έναν κλάδο που υπέστη πολλά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την επενδυτική βαθμίδα και το γεγονός πως θα ξεκλειδώσει φθηνή χρηματοδότηση για τα τραπεζικά ιδρύματα.

Συνεχίζεται το επενδυτικό μπαράζ από την Prodea καθώς απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή 49% σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Μήλο και έτσι διαμορφώνεται ένα νέο σχήμα στα ξενοδοχεία, μαζί με εταιρεία συμφερόντων Παπαχριστοφόρου.

The post Η εκλογική χρονιά, το μάτι στην Πόπη Τσαπανίδου, οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ, και το επενδυτικό μπαράζ της Prodea appeared first on The President.

Keywords
τερνα, τσαπανιδου, ματι, ποπη τσαπανιδου, τερνα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, γεκ τερνα, εν λόγω, εθνικη τραπεζα, ΠΑΣΟΚ, συριζα, Πρωτοχρονιά, νέα, αθηνα, γεκ, μαρινακης, εταιρεία, ΦΠΑ, shelman, alpha, wood, fujitsu, europe, ελλαδα, εχαε, τραπεζες, eurobank, ετε, ιον, group, συμμετοχή, president, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, χρηματιστηριο, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τραπεζα πειραιως, alpha bank, κοινωνια, κομματα, επιδοτησεις, χωρες, εθνικη, ετε, εχαε, ιον, ισπανια, μηλο, ξενοδοχεια, οικονομια, ομολογα, πειραιως, πλαισιο, πνευμονια, προγραμμα, alpha, eurobank, fujitsu, αγορα, ακης, απωλεια, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γεκ τερνα, γεκ, διαστημα, διοικηση, ευρω, εν λόγω, εργα, επενδυτης, επενδυσεις, ερχεται, εταιρεία, ιδιο, υφυπουργος, κυβερνηση, κινηση, κρυολογημα, μειωση, παιδακια, παμε, προγραμματα, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, ταση, τιμη, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρηματιστηριο αθηνων, group, αγορες, ανηκει, δημητρης, europe, ευριπιδης, wood, χωρα, ιδιαιτερο, μια φορα, νοσοκομειο, πακετο, πληροφοριες, president, shelman, τραπεζα, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα