2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών – ERASMUS+ “European Challenges in Gene Editing by CRISPR- CAS9”

09:38 8/2/2024 - Πηγή: Sch

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο "European Challenges in Gene Editing by CRISPR-CAS9", στο οποίο συμμετέχουν διαπιστευμένα σχολεία από 8 χώρες, 5μελής αποστολή από το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Accreditation code: 2021-1-EL01-KA120-SCH-000046998) μετέβηκε στην πόλη Czestochowa της  Πολωνίας, κατά τη χρονική περίοδο 14/01/2024 έως 20/01/2024. Σκοπός της συνάντησης ήταν η εισαγωγή των συμμετεχόντων σε

βασικές τεχνικές μικροβιολογίας και η εκπαίδευση τους στην αξιολόγηση και παρουσίαση των πειραματικών αποτελεσμάτων. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του τρόπου χειρισμού όλων των υλικών ενώ διδάχθηκε η αποφυγή επιμόλυνσης και η μέθοδος της αποστείρωσης. Στη συνέχεια διενεργήθηκαν τρία πειράματα με απώτερο σκοπό να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να διαχωρίσουν δύο είδη βακτηρίων με βάση τις ιδιότητες τους. Το πρώτο πείραμα περιλάμβανε τη διερεύνηση της ικανότητας των δύο βακτηρίων να μεταβολίσουν το άμυλο. Το δεύτερο πείραμα περιλάμβανε τη διερεύνηση αν οι δύο μικροοργανισμοί είναι υποχρεωτικά αερόβιοι μικροοργανισμοί. Σκοπός του τρίτου πειράματος ήταν η κατηγοριοποίηση των βακτηρίων στα Gram θετικά ή αρνητικά βακτήρια. Oι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ασκηθούν στη δημιουργία καθαρής βακτηριακής αποικίας. Την τελευταία ημέρα του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα τους με τις υπόλοιπες ομάδες.

Εκτός όμως από το επιστημονικό σκέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια ημερήσιας εκδρομής, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν εργαστηριακούς χώρους καθώς και το μουσείο φυσικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Jagiellonian στην πόλη της Κρακοβίας ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ άλλων επισκέφτηκαν το Stare Miasto (Κέντρο της Παλιάς Πόλης της Κρακοβίας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), το Κάστρο Wawel (ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της χώρας με καταπληκτική θέα στην πόλη) και τη συνοικία Kazimierz. Στην πόλη της Czestochowa οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μοναστήρι Jasna Gora, με την ιερή για τους καθολικούς εικόνα της Μαύρης Παναγίας, καθώς και την πλατεία Bieganski και το Μουσείο της Συνοικίας Οραχόβιετσε.  Οι μαθήτριες δήλωσαν ενθουσιασμένες από την εμπειρία της συνεύρεσης με μαθητές και μαθήτριες από άλλες χώρες και το πλήθος των γνώσεων που αποκόμισαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών – ERASMUS+ “European Challenges, Gene Editing, CRISPR- CAS9”,2o protypo gel athinon – ERASMUS+ “European Challenges, Gene Editing, CRISPR- CAS9”