Ψαροκεφτέδες με τυρί

Προσθήκη στα αγαπημένα

Χρόνος: 45 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 4-5 άτομα)

½ κιλό φιλέτα ψαριού, φρέσκα ή κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα (μπακαλιάρος, πέρκα, γλώσσα…)

2-3 κουταλιές χυμός λεμονιού + 1 κουταλάκι ψιλό ξύσμα

2 φλ. ψίχουλα από άσπρο μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα (αλεσμένο στο μπλέντερ)

½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί

1 μεγάλο αβγό

3 γεμάτες κουταλιές ψιλοτριμμένη παρμεζάνα, ή κεφαλοτύρι

1 γερή χούφτα πολύ ψιλοκομμένος μαϊντανός

1 γεμάτη κουταλιά πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

½ φλ. (περίπου) απλό αλεύρι

1

κουταλιά ελαιόλαδο

μπόλικο λάδι για τηγάνισμα ή 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο για ψήσιμο στον φούρνο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μετά που θα αλέσετε το ψωμί στο μπλέντερ, ή το πολυμίξερ για να κάνετε τα ψίχουλα, κόβετε το ψάρι σε μικρά κομματάκια και το αλέθετε με το χυμό του λεμονιού στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ, με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ, για να το ψιλοκόψετε, να γίνει σαν κιμάς, χωρίς όμως να το αφήσετε νε γίνει πουρές. Το κρατάτε στην άκρη.

Βάζετε τα ψίχουλα σε ένα μεγάλο μπολ, τα ραντίζετε με το κρασί και τα ανακατεύετε να υγραθούν ελαφρά όλα. Προσθέτετε το ψάρι, το αβγό, το τριμμένο τυρί, το μαϊντανό, το κρεμμυδάκι, το ξύσμα λεμονιού, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ζυμώνετε το μίγμα να σμίξουν τα υλικά.

Πλάθετε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια από το μίγμα. Αν θα τα τηγανίσετε, βάζετε τα αλεύρι σε ένα πιάτο και τα τυλίγετε μέσα για να τα αλευρώσετε, τινάζοντάς τα για να φύγει το περισσό. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, ή κατσαρολάκι, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και τα τηγανίζετε τμηματικά για 3-4 λεπτά, αυξομειώνοντας τη φωτιά όταν χρειάζεται. Τα βγάζετε πάνω σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

Αν θα ψήσετε τα κεφτεδάκια στο φούρνο, τον προθερμαίνετε στους 180°C στις αντιστάσεις (χωρίς αέρα) και ντύνετε το ταψί του φούρνου με αντικολλητική λαδόκολλα. Δεν αλευρώνετε τα κεφτεδάκια, λαδώνετε τις παλάμες σας με ελαιόλαδο και τα τυλίγετε για να πιάσουν λάδι παντού. Απλώνετε τα κεφτεδάκια στο ταψί και τα ψήνετε για 20 περίπου λεπτά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν. Συνοδεύετε τα κεφτεδάκια, αν θέλετε, με μαγιονέζα ή σος ταρτάρ.

Σος ταρτάρ: Ανακατεύετε σε ένα μπολ 1 φλ. μαγιονέζα με 2 μικρά αγγουράκια τουρσί (Gherkins) ψιλοκομμένα, 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού, 2 γεμάτα κουταλάκια ψιλοκομμένη στραγγισμένη κάπαρη, 2 γεμάτα κουταλάκια ψιλοκομμένο μαϊντανό ή 1 γεμάτο κουταλάκι ψιλοκομμένος άνηθος και 1 κοφτό κουταλάκι μουστάρδα (Dijon καλύτερα). Ελέγχετε το αλατοπίπερο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψαροκεφτέδες,psarokeftedes