Χριστουγεννιάτικος κορμός

Προσθήκη στα αγαπημένα

Υλικά

Για το κέικ:

120 γρ μαύρη σοκολάτα

80 γρ ζάχαρη

6 μεγάλα αυγά χωρισμένα

2 κουταλιές κακάο

Για τη γέμιση:

90 γρ κάστανα ψιλοκομμένα

1κουτάλι κονιάκ

150 γρ σοκολάτα μαύρη

300 ml κρέμα γάλακτος

50 γρ ζάχαρη άχνη

Για την επικαλυψη:

200 γρ σοκολάτα μάυρη

200ml κρέμα γάλακτος

1

κουτάλι κονιάκ (προαιρετικό)

Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Φτιάξτε πρώτα το κείκ: Προθερμάινετε το φούρνο στους 175 C. Βουτυρώνετε ένα ταψί 33 χ 40 εκ. περίπου (προσωπικά χρησιμοποιώ το ταψί του φούρνου μου αλλά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και αλουμινένιο ταψί μιας χρήσης). Καλύπτετε τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε το χαρτί.

Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Την αφήνετε να κρυώσει αλλα να είναι ακόμη ρευστή. Κτυπάτε τα κροκάδια με τη μισή ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και 1 κουταλιά κακάο. Ανακατέυετε να αναμείχθούν.

Κτυπήστε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κρεμόριο σε σφικτή μαρέγγα. Ενώνετε τα ασπράδια με το μείγμα των κρόκων προσέχοντας να μην χάσετε πολύ όγκο από το μείγμα.

Μεταφέρτετε το μείγμα στο ταψί. Ψήνετε στον φούρνο για 16-18 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζετε όλη την επιφάνια του κείκ με την επιπλεον κουταλιά κακάο, Βρέξετε μια πετσέτα κουζίνας και σφίξετε να φύγει το νερό. Απλώστε την πετσέτα πάνω από το κεικ να σκεπαστεί. Αφήστε το κείκ να κρυώσει εντελώς.

Φτιάξτε τη γέμιση: Ψιλοκόβετε τα κάστανα και τα βάζετε σε ένα μπολ με το κονιάκ. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Την αφήνετε να κρυώσει αλλά να είναι ακόμη ρευστή. Κτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχετε μια ελαφριά σαντιγύ. Διπλώνετε τη σοκολάτα στην σαντιγί.

Για την επικάλυψη: Βάζετε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Βράζετε την κρέμα γάλακτος και περιχύνετε με αυτή τη σοκολάτα. Αφήστε να σταθούν μερικά λεπτά. Ανακατέψτε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και το μείγμα να είναι ομοιόμορφο. Προσθέτετε το κονιάκ. Αφήστε να κρυώσει εντελώς και μεταφέρετε στο ψυγείο μέχρι να έρθει στην πυκνότητα που χρειάζετε για να την απλώσετε στο κέικ.

Συναρμολογήστε τον κορμό: Αφαιρέστε την πετσέτα από το κέικ. Ανασηκώστε λίγο το αντικολλητικό χαρτί από το ταψί και τραβήξτε το κέικ στον πάγκο εργασίας. Απλώστε παντού στην επιφάνια του κέικ τη μους σοκολάτας. Πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα κάστανα. Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού, τυλίξτε το κέικ σε ρολό αρχίζοντας από την μακριά πλευρά. Μεταφέρετε το ρολό σε πιατέλα σερβιρίσματος. Καλύπτετε την επιφάνεια με την σοκολατένια επικάλυψη κάνοντας γραμμές με τη σπάτουλα σας ώστε να μοιάζει σαν κορμός. Φυλάξτε στο ψυγείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χριστουγεννιάτικος,christougenniatikos