Πώς να τρέφονται τα παιδιά για να έχουν γερό ανοσοποιητικό;

21:15 4/11/2020 - Πηγή: Argiro

Η Κλινική Διατροφολόγος Δρ. Άννα Παπαγεωργίου, μας συστήνει:

Η πανδημία (COVID-19), με όλες τις παγκόσμιες οικονομικές κοινωνικές και ατομικές ανατροπές, έφερε στην επιφάνεια όλα όσα θα έπρεπε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας να έχει προετοιμάσει αλλά και τη μεγάλη σημασία της πρόληψης για τη Δημόσια Υγεία. Και η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού είναι η πιο σημαντική πρόληψη.

Πλησιάζοντας στο τέλος του 2020 και με την ελπίδα ότι το νέο έτος θα μας βρει όλους πιο υγιείς, μαζί με την οικογένεια και τους φίλους μας, όλοι αντιλαμβανόμαστε πως θα πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο τον οργανισμό

μας. Η διατροφή, μαζί με την άσκηση, είναι ίσως τα βασικότερα εργαλεία στη φαρέτρα μας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πληθυσμιακή ομάδα θα πρέπει να ακολουθήσει ξεχωριστή διατροφή ειδική για τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Τα παιδιά ιδίως θα πρέπει να εξοπλίζονται με ιδιαίτερη φροντίδα, ούτως ώστε να αποκτήσουν γερό ανοσοποιητικό μέσα από τη διατροφή τους. Σύμφωνα με αυτά που μας γράφει η Κλινική Διατροφολόγος, Δρ. Άννα Παπαγεωργίου, το βασικό ερώτημα είναι: Πώς να τρέφονται τα παιδιά για να έχουν γερό ανοσοποιητικό; 

Προκύπτουν λοιπόν προκλήσεις σχετικά με τον τρόπο βέλτιστης υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος στο γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες), ειδικά υπό αυτοπεριορισμό (lockdown). Και ενώ η βέλτιστη ανοσοαπόκριση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιοσυγκρασία και είναι έμφυτη κατάσταση του DNA, ωστόσο η ποιότητα υγείας μέσα από τη σωστή θρέψη, τη βέλτιστη άσκηση μπορεί να εμποδίσει την εισβολή των μικροβίων και να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού.

Πώς να τρέφονται τα παιδιά για να έχουν γερό ανοσοποιητικό;

Τα βασικά σημεία της σωστής θρέψης έχουν να κάνουν με την εξατομικευμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως:

♦ Την ιδανική πρόσληψη πρωτεΐνης για τη βέλτιστη παραγωγή αντισωμάτων

Η πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας από υγιεινές διατροφικές επιλογές, όπως αυγά, ψάρια, άπαχο κρέας (π.χ. πουλερικά) και πρωτεΐνη ορού γάλακτος (ή άλλη πρωτεΐνη γάλακτος χωρίς λιπαρά), όταν καταναλώνεται μαζί με τα γεύματα, μπορεί να μειώσει την μεταγευματική λιπογένεση και τη φλεγμονή. Είναι επίσης γνωστό ότι οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, (που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα σε απαιτούμενες ποσότητες όπως το ασπράδι αυγού), μπορεί να μειώσουν τη γλυκαιμική ανταπόκριση μετά το γεύμα και να βελτιώσουν τον κορεσμό λόγω της επίδρασής τους στην παρατεταμένη γαστρική κατακράτηση και το χρόνο γαστρεντερικής διέλευσης.

Ως εκ τούτου, οι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας αποτελούν βασικό συστατικό σε ένα διατροφικό πλάνο κατά της φλεγμονής και στα παιδιά!

♦ Το υψηλό μικροθρεπτικό περιβάλλον

Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη A, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ιώσεων. Συχνά, τα χαμηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών, σχετίζονται με φλεγμονή και οξειδωτικό στρες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα των γονέων και παιδιών.

Διατροφή με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Διατροφικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες περιλαμβάνουν: τα γνωστά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα, τόνος, ρέγκα) και φυτοχημικά όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες μέσα από φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόρους, μονοακόρεστο λίπος όπως το ελαιόλαδο). Τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να αλληλεπιδράσουν κατά τη διαδικασία πέψης και απορρόφησής τους με παράγοντες, που σχετίζονται με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά μονοπάτια του οργανισμού.

Οι φυτικές ίνες, που έχουν υποστεί ζύμωση στο έντερο και μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, έχει επίσης αποδειχθεί ότι παράγουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Αλλάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, τη ρύθμιση της γλυκόζης και τον καλό κορεσμό, ώστε το παιδί να μη πεινά. Ικανοποιητική ποσότητα ανά 100 γρ προϊόντος θεωρούνται 6-7 γραμμάρια φυτικές ίνες. Τέλος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο ενεργούν θετικά μειώνοντας τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Ο γλυκαιμικός δείκτης επηρεάζει το ανοσοποιητικό; 

Υψηλή υπεργλυκαιμία που προκαλείται από υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και οξεία απόκριση ινσουλίνης, λόγω της υψηλής  κατανάλωσης μεταποιημένων υδατανθράκων (λευκό αλεύρι, ραφιναρισμένη ζάχαρη). Οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ριζών άρα τελικά σε φλεγμονή!

Πολύ βασικό στοιχείο στην παιδική διατροφή είναι η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων. Γι’ αυτό επιλέγουμε χαμηλής περιεκτικότητας σάκχαρα και αυτό σημαίνει: ανά 100 γρ. προϊόντος τα σάκχαρα να είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα