Η Επανάσταση του 1821 στον Ελληνικό Κινηματογράφο

09:43 24/3/2021 - Πηγή: Youfly

Ο ελληνικός κινηματογράφος δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου τα τηλεοπτικά κανάλια τιμούν την Επανάσταση προβάλλοντας ελληνικές πατριωτικές ταινίες που εξυμνούν τον ηρωισμό των αγωνιστών του 1821. Φέτος, 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό, θυμόμαστε πέντε από τις πλέον χαρακτηριστικές ταινίες για το 1821.

H Λίμνη
των Στεναγμών (1959)

Το ιστορικό δράμα του Γρηγόρη Γρηγορίου είναι βασισμένο στο ποίημα Η Κυρά Φροσύνη του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Περιγράφει τη σχέση του γιου του Αλή Πασά Μουχτάρ με την Ελληνίδα Ευφροσύνη πριν την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Η κυρα-Φροσύνη είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Ξέροντας ότι θα τιμωρηθεί γι’ αυτή τη σχέση, φυγαδεύει τα παιδιά της στον πατέρα τους και μένει με την πιστή βάγια της στα Ιωάννινα.

Πράγματι, η γυναίκα του Μουχτάρ διατάζει τη σύλληψή της, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο παλάτι, όπου ο Αλή Πασάς την βλέπει και την ερωτεύεται. Όταν η κυρα-Φροσύνη αποκρούει τον έρωτά του αυτός διατάζει να την πνίξουν στην λίμνη των Ιωαννίνων. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Ειρήνη Παπά, τον Ανδρέα Μπάρκουλη, τον Τζαβαλά Καρούσο, την Ελένη Ζαφειρίου, τον Δημήτρη Καλλιβωκά και άλλους.

Μπουμπουλίνα (1959)

Την ίδια χρονιά η αξεπέραστη Ειρήνη Παπά υποδύθηκε την εμβληματική ηρωίδα της Επανάστασης του 1821, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Συμπρωταγωνιστής της και σε αυτή την ταινία ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου συμμετέχουν ακόμα οι: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Χριστόφορος Νέζερ, Μιράντα Μυράτ, Γεωργία Βασιλειάδου, αλλά και ο Λευτέρης Βουρνάς στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο.

Παπαφλέσσας (1971)

Μια από τις πιο γνωστές ελληνικές ταινίες για την Επανάσταση του 1821, δια χειρός Ερρίκου Ανδρέου. Τον Παπαφλέσσα ενσαρκώνει ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του. Η ταινία αφηγείται την κύρηξη της Επανάστασης στο Μοριά, τη νίκη επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια και το θάνατό του στο Μανιάκι το 1825 πολεμώντας τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Ο θρυλικός αγωνιστής έμεινε στην Ιστορία ως Παπαφλέσσας, ο μπουρλοτιέρης των ψυχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βραβευμένη ταινία του 1971 θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου με προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια δραχμές! Στο φιλμ συμμετέχουν ακόμα οι: Αλέκος Αλεξανδράκης, Κάτια Δανδουλάκη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Χρήστος Πολίτης, Λαυρέντης Διανέλλος, Στέφανος Στρατηγός και άλλοι.

Μαντώ Μαυρογένους (1971)

Τον ίδιο χρόνο με τον Παπαφλέσσα, η Τζένη Καρέζη δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας ως Μαντώ Μαυρογένους, η εμβληματική αγωνίστρια του 1821, στην πασίγνωστη ταινία του Κώστα Καραγιάννη. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Ελληνίδας ηρωίδας και μέσα από τις αναμνήσεις της ξετυλίγεται ο έρωτάς της με τον πρίγκιπα Υψηλάντη τον οποίο ενσαρκώνει ο Πέτρος Φυσσούν. Στο φιλμ παίζουν ακόμα οι: Άλκης Γιαννακάς, Ελένη Ερήμου, Ντίνος Καρύδης, Σταύρος Ξενίδης, Λαυρέντης Διανέλλος και άλλοι.

Σουλιώτες (1972)

Μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιχάλη Περάνθη με πρωταγωνιστές την Κάτια Δανδουλάκη και τον Χρήστο Πολίτη και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπακωνσταντή. Όπως προδίδει και ο τίτλος, το φιλμ του 1972 ακολουθεί την ιστορία της πολιορκίας του Σουλίου από τον Αλή Πασά και το γενναίο τέλος των Σουλιωτών.

Ο Αλή Πασάς αποφασίσει να πολιορκήσει το Σούλι. Για να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια των Τούρκων, οι Σουλιώτισσες θυσιάζονται στο Ζάλογγο πέφτοντας στο γκρεμό με τα μωρά τους στην αγκαλιά, ενώ οι άνδρες αποφασίζουν να πεθάνουν ανατινάζοντας το μοναστήρι στο βουνό στο Κούγκι.

Δείτε επίσης: 

Cosmote TV: To Cosmote History HD τιμά την Επανάσταση του 1821200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Το πρόγραμμα των καναλιών

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

The post Η Επανάσταση του 1821 στον Ελληνικό Κινηματογράφο appeared first on Youfly.

Keywords
Τυχαία Θέματα