Νέος Κόσμος: «Αλλοδαποί, άριστοι επαγγελματίες» - Ο βασικός αντίπαλος του Ζαμπούνη

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ πάνω από 4 άτομα. Η δολοφονία Ζαμπούνη και ο πόλεμος της μαφίας των καυσίμων. Πώς νοθεύουν τη βενζίνη.Στην εκτέλεση του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη με 97 σφαίρες έξω από το πρατήριο υγρών καυσίμων που διατηρούσε στον Νέο Κόσμο αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης (17/1) ο αστυνομικός αναλυτής Σταύρος…

Η αποφυλάκιση αρχινονού και ο βασικός αντίπαλος του Ζαμπούνη

Συνεχίζοντας, ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι «πρόσφατα αποφυλακίστηκε ένας αρχινονός και φημολογείται από την ΕΛ.ΑΣ ότι είχε συμφιλιωθεί με τον Ζαμπούνη

και θα τον αξιοποιούσε, επομένως είχε καλυφθεί και από αυτήν την πλευρά, είχε πάψει να κινδυνεύει από την Ελλάδα».

«Ο βασικός αντίπαλός του ήταν ο Ρουμπέσης. Αφού αυτός σκοτώθηκε, θεωρούσε ότι ήταν χαλαρός, ότι με τους εισερχόμενους δεν είχε πρόβλημα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο αστυνομικός αναλυτής αναφέρθηκε στην ξένη Μαφία που έχει εισχωρήσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε περιοχές της Δυτικής και της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.

«Έχουν εντοπιστεί Ουκρανοί, Ρώσοι που είχαν αρχίσει να δραστηριοποιούνται με εντολές της ρωσικής μαφίας στο κύκλωμα των λαθραίων τσιγάρων και καυσίμων», κατέληξε.

Η μαφία των καυσίμων: Πώς νοθεύουν τη βενζίνη

Με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη, στο ίδιο κανάλι ξεκίνησε συζήτηση για τον «πόλεμο» που υπάρχει με φόντο τα καύσιμα και τη διακίνησή τους, καθώς τα νοθευμένα καύσιμα φέρεται να αποφέρουν χιλιάδες ευρώ στα κυκλώματα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αστυνομικών είναι πολύ πιθανό η Greek Mafia να συνδέεται με τα καύσιμα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, εξήγησε πώς γίνεται η νοθεία τον καυσίμων και πώς αυτά φτάνουν στον καταναλωτή δίχως ο ίδιος να το καταλαβαίνει.

«Έχουν διπλές δεξαμενές. Κρυφές δεξαμενές. Παίρνουν κανονικό καύσιμο, μια ποσότητα, από τη "μαμά" εταιρία. Και παίρνουν μια άλλη μεγάλη ποσότητα στην παράνομη δεξαμενή, λαθραίο. Αυτά τα δύο καύσιμα τα "παντρεύουν" και τα πουλάνε. Μπαίνουν στο λογισμικό της αντλίας μέσω υπολογιστών και έτσι παρουσιάζουν όλο αυτό το "ψεύτικο", που είναι στημένο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μπαλάσκας, επισήμανε ότι «τα κέρδη τα μεγάλα δεν έρχονται από το νοθευμένο καύσιμο, αλλά από το λαθραίο. Είναι παράνομο και πάμφθηνο, δεν περνάει από κανένα τελωνείο. Το ναυτιλιακό καύσιμο, δεν το ξέρει κανένας. Ο Στεφανάκος είχε σκάψει μέσα από τη θάλασσα για να το πηγαίνει 4 χλμ μακριά. Ειδικούς μηχανισμούς, τους έφεραν από τη Γερμανία και έσπασαν τον κώδικα εισροών και εκροών».

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης συμπλήρωσε πως: «Μηχανήματα ειδικά που τα βάζουν μέσα στην αντλία και τα δουλεύουν από μακριά. Και κλέβουν από την αντλία. Κυκλώματα από την Τουρκία. Έχουν τεχνογνωσία από την Ιαπωνία και το Ισραήλ. Με 2.500 ευρώ τοποθετούν μηχανισμούς. Έχουν βρει χιλιάδες τρόπους να κρύβουν αυτούς τους μηχανισμούς και να τους κάνουν ασύρματους».

«Η νομοθεσία στα δεύτερα μνημόνια, να πουλάνε κάτω από την τιμή κόστους. Μπορούν και καλύπτονται. Πουλάνε 1,78 στα διυλιστήρια, και πουλάνε έξω 1,73. Ο κόσμος να μην πηγαίνει στα δήθεν φθηνά μαγαζιά» κατέληξε η κ. Ζάγκα.

Φορούσε διπλά γάντια ο εκτελεστής - Πως «τρύπησαν» το θωρακισμένο όχημα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αστυνομικοί, οι δράστες ενδεχομένως να κρυφτούν σε κάποια «καβάτζα» στη δυτική Αττική, έως ότου «πέσει η σκόνη» για την υπόθεση, με απώτερο στόχο να φύγουν -σε δεύτερο χρόνο- στο εξωτερικό για να επιστρέψουν στη «βάση» τους (πιθανότατα κάποια χώρα των Βαλκανίων). Σημειώνεται ότι για τις Αρχές είναι ευκρινές ότι είναι ο ηθικός αυτουργός (εντολέας του χτυπήματος) δεν είναι ένας από τους φυσικούς αυτουργούς.

Ο εκτελεστής που άδειασε τρεις γεμιστήρες είχε ακάλυπτο ένα μικρό μέρος από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, το οποίο είναι αρκετό για να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα σε σχέση με την ενδεχόμενη καταγωγή του. Εκτιμάται από την ανάλυση του βίντεο ότι φορούσε διπλά χειρουργικά γάντια στα χέρια, αλεξίσφαιρο και ότι έχει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν χρησιμοποιήσει πολεμικά όπλα σε εγκληματικές ενέργειες είτε εκτός είτε εντός Ελλάδας.

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι ο δράστης είχε κάνει «πρόβα» της επίθεσης, καθώς ο τρόπος που λειτούργησε δείχνει ότι ήταν σίγουρος ότι οι σφαίρες του Καλάσνικοφ θα διαπεράσουν την αντιβαλλιστική θωράκιση του τζιπ του Βαγγέλη Ζαμπούνη. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ο ένοπλος εκτιμάται ότι είχε πυροβολήσει σε προγενέστερο χρόνο ξανά με τον ίδιο τρόπο κάποιο αντιβαλλιστικό τζάμι και ήξερε πως θα αντιδράσει στη «βροχή» πυρών, ενώ βέβαιο θεωρούν οι αστυνομικοί ότι πριν το χτύπημα είχε γίνει ανάλυση του τύπου θωράκισης του συγκεκριμένου μαύρου τζιπ που χρησιμοποιούσε ο στόχος τους. Δεν είναι τυχαίο που παρότι είδαν τον 44χρονο να μπαίνει στο όχημα εξαπέλυσαν την επίθεση.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι είναι η πρώτη φορά που συναντάται τέτοια επιχειρησιακή δεινότητα, όπως είναι και η πρώτη φορά που οι δράστες χρησιμοποιούν ένα όχημα που έχει κλαπεί από χώρα του εξωτερικού. Το τζιπ των εκτελεστών είχε κλαπεί τον περασμένο Ιούνιο από το Μιλάνο, μεταφέρθηκε στην Αθήνα και στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» πιθανότατα σε κάποια αποθήκη για να μη βρίσκεται σε κοινή θέα (μέχρι να φτάσει η μέρα της επίθεσης).

Στο κλεμμένο από το Μιλάνο όχημα είχαν τοποθετηθεί πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε ίδιου τύπου όχημα που ανήκει σε κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Το γεγονός αυτό δείχνει τον «επαγγελματισμό» των δραστών, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό δεν θα κινούσαν υποψίες σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο. Αρχικά οι αστυνομικοί είχαν πιστέψει ότι το όχημα των δραστών ανήκει στην κατασκευαστική εταιρία και ότι δεν φαινόταν ως κλεμμένο διότι οι ιδιοκτήτες του δεν είχαν προλάβει να δηλώσουν την κλοπή. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια που ταυτοποίησαν τον αριθμό πλαισίου.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί εξακολουθούν να εξετάζουν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, διότι θεωρούν ότι για αρκετές ημέρες κάποιοι έκαναν κατόπτευση του βενζινάδικου. Το συγκεκριμένο πρατήριο ήταν το «δεύτερο σπίτι» του 44χρονου. Δεν είναι τυχαίο που στο γραφείο του είχε τοποθετήσει αλεξίσφαιρα τζάμια.

Η εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη προκάλεσε επιπλέον ανησυχία και προβληματισμό στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι πιο έμπειροι σε τέτοιου είδους υποθέσεις αξιωματικοί εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει «συνέχεια». Όπως λένε στο ieidiseis αξιωματούχοι που έχουν περάσει από τη λεωφόρο Κατεχάκη, η επαναληπτικότητα επιθέσεων που θυμίζουν ενέργειες που συναντώνται σε χώρες της λατινικής Αμερικής «τραυματίζουν» την ευρωπαϊκή εικόνα της Αθήνας, ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει «απάντηση» από τις διωκτικές Αρχές δημιουργεί το αίσθημα του ακαταδίωκτου.

Η νέα πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές και να «ταρακουνήσει» τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πέρασε το «μήνυμα» με τις «βαθιές» κρίσεις (που επισπεύσθηκαν μετά τη δολοφονία Ζαμπούνη) και το «κόψιμο» και των πέντε αντιστράτηγων. Καθόλου τυχαία δεν είναι και η δήλωσή του, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι πρόκειται για «βαθιά τομή με επιλογές από τη νέα γενιά της Ελληνικής Αστυνομίας».

Η «τομή» στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, θα αποτυπωθεί και στις επιλογές των κατώτερων αξιωματικών, καθώς αναμένεται να γίνουν «χειρουργικές» κινήσεις σε κρίσιμες υπηρεσίες είτε με στοχευμένες απομακρύνσεις είτε με στοχευμένες τοποθετήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα