Κορονοϊός: Γνωστός από το 1960 - Η αναπόφευκτη πανδημία

Ο νέος κορονοϊός ανήκει σε μια ομάδα ιών, που είναι γνωστοί για την πρόκληση λοιμώξεων του αναπνευστικού από το 1960. Παρά την μελέτη τους εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να προλάβουν την εξάπλωση της σημερινής πανδημίας. Τι αναφέρει σχετικά νέα έρευνα ειδικών.

Η νέα πανδημία από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019

στην Κίνα, έφερε στην επιφάνεια έναν εχθρικό ιό από το παρελθόν, καθώς και ανησυχίες ως προς την ικανότητα των μέτρων προστασίας και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης να χειριστούν μια τέτοια απειλή. 

Αυτό επισημαίνεται σε νέα μελέτη ερευνητικής ομάδας, στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες επιστήμονες, που συνοψίζει την τρέχουσα γνώση για τον νέο κορονοϊό και η οποία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Medicine.

Οι ειδικοί αναφέρουν, μάλιστα, πως είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1960, ότι οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στους ανθρώπους. Ωστόσο, «η ικανότητα τους να προκαλούν επιδημίες έγινε κατανοητή μόνο κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες» ενώ η πρόσφατη επιδημία συνιστά «την τρίτη μεγάλη επιδημία από κορωνοϊό τα τελευταία 20 χρόνια που είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Είναι όμως η πρώτη στον 21ο αιώνα που επηρέασε χώρες σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική» σημειώνουν.

Από τα Ζώα στους Ανθρώπους

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι κορονοϊοί ανήκουν σε 4 ομάδες (άλφα, βήτα, γάμμα, και δέλτα κορωνοϊοί). Οι τύποι α- και β- μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους και τα ζώα. Ενώ οι γ- και δ-κορονοϊοί μολύνουν μόνο τα ζώα.

Οι τύποι α- και β- μπορούν να μεταδοθούν από ζώα σε ανθρώπους και μόλις προσαρμοστούν στον ανθρώπινο οργανισμό, μεταδίδονται μεταξύ ανθρώπων μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων.

Τα ζώα που συνήθως μεταφέρουν τον ιό στους ανθρώπους είναι κυρίως η νυχτερίδα, αλλά και τα βοοειδή, οι χοίροι, οι γαλοπούλες, οι καμήλες, τα ποντίκια, οι σκύλοι, οι γάτες, και οι νυφίτσες.

Εξάλλου, «οι πρώτες λοιμώξεις από κορονοϊούς αναφέρθηκαν το 1960 ως αιτία για το κοινό κρυολόγημα», ενώ «μέχρι το 2002, είχαν εντοπιστεί 4 τύποι κορονοϊών που μολύνουν ανθρώπους, οι οποίοι συνήθως προκαλούν μη-απειλητικές για τη ζωή μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος».

Εν συνεχεία, «το 2002 εμφανίστηκε το πρώτο θανατηφόρο σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (Severe Acute Respiratory Syndrome) που προκλήθηκε από κορωνοϊό και ονομάστηκε SARS-CoV-1. Ήταν παρόμοιο με το σημερινό SARS-CoV-2 και προέκυψε στην επαρχία Guangdong στην Κίνα. Μέσω της ανθρώπινης αλυσίδας μετάδοσης, μόλυνε τουλάχιστον 8.096 άτομα σε 29 χώρες και προκάλεσε το θάνατο σε 774 ασθενείς».

Επίσης, «το 2012, ένας νέος β-κορονοϊός που δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως στον άνθρωπο ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε έναν ασθενή στη Σαουδική Αραβία». «Από τότε, ο νέος κορονοϊός, που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής και είναι πλέον γνωστός ως MERS-CoV, έχει μολύνει περισσότερα από 2.494 άτομα σε 27 χώρες και οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 858 ατόμων μέχρι τον Νοέμβριο του 2019», αναφέρεται στο ίδιο σημείωμα των ερευνητών, όπου παρατίθενται και σχετικά γραφήματα.

 

Φτάνοντας στο σήμερα, η μελέτη καταγράφει πως «στις 8 Δεκεμβρίου 2019, στο Wuhan, στην επαρχία Hubei, στην Κίνα, αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωση ενός νέου κορονοϊού που προκαλεί πνευμονία. Από τότε, ο νέος ιός που ονομάστηκε SAS-CoV-2, εξαπλώθηκε γρήγορα μέσω μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι σήμερα έχει μολύνει πάνω από 697.000 άτομα και έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 33.100».

Συμπτώματα &επώαση

Οι επιστήμονες αναφέρονται και στις κύριες κλινικές εκδηλώσεις του Covid-19 κάνοντας λόγο για συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο βήχας (83 και 81% των περιπτώσεων), η δυσκολία στην αναπνοή (31%) και οι μυαλγίες (11%). Λιγότερο συχνά είναι η σύγχυση (9%), η κεφαλαλγία (8%), ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πόνος στο στήθος, αναφέρουν.

Επίσης, «σε λιγότερο από 2% των ασθενών παρατηρήθηκαν επίσης εξω-πνευμονικά συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία και έμετος».

Προστίθεται πως ο ιός «έχει μια μέση περίοδο επώασης 3-7 ημερών, και όχι περισσότερο από 14 ημέρες -αν και ανεπίσημες αναφορές που πιθανόν σχετίζονται με ανακριβή ανίχνευση των επαφών, υποδεικνύουν δυνητικά έως 24 ημέρες επώασης».

Θεραπεία και εμβόλια

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στην ίδια έρευνα πως «η θεραπεία για όλους τους τύπους κορονοϊών είναι κυρίως υποστηρικτική, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί ειδική θεραπεία».

Η μελέτη παραθέτει τα ακόλουθα δεδομένα αναφορικά με τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για την εν λόγω οικογένεια ιών:

Ακολουθώντας το παράδειγμα της θεραπείας με SARS-CoV-1, επιχειρήθηκε η χορήγηση κορτιζόνης, αν και αυτό δεν έδειξε οφέλη.Στην περίπτωση ασθενών με σοβαρή εξέλιξη χορηγήθηκε ανοσοσφαιρίνη Γάμμα, δεν υπάρχουν όμως επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας.Η εφαρμογή της πρώιμης αναπνευστικής υποστήριξης βελτίωσε την πρόγνωση και την ανάρρωση των ασθενών.Η χορήγηση του συνδυασμού αντιικών φαρμάκων κατέληξε στη μείωση της παρουσίας του ιού σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Δεν γνωρίζουμε όμως κατά πόσον η μείωση του ιικού φορτίου προκαλεί και βελτίωση της νόσου COVID-19.O κορονοϊός-19 συνδέεται με το ανθρώπινο κυτταρικό υποδοχέα ACE2, προκειμένου να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα και να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία.Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 συνδέεται με υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα.Ερευνητές εξετάζουν την επίδραση ορισμένων αντι-υπερτασικών φαρμάκων στην λειτουργία του υποδοχέα. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι σχετικοί μηχανισμοί και να εξεταστούν πιθανές αλλαγές στη χορήγηση και τη δοσολογία των αντι-υπερτασικών φαρμάκων.Μέχρι στιγμής, η Επαγγελματική Ένωση για την Θεραπεία της Υπέρτασης των ΗΠΑ, προειδοποίησε να μη γίνουν αλλαγές στις αντι-υπερτασικές αγωγές, μετά από ανησυχίες για πιθανή αυξημένη ευπάθεια στην COVID-19.Έχει προκύψει επίσης ενδιαφέρον και για το «παλαιό» φάρμακο χλωροκίνη και το λιγότερο τοξικό αναλόγο του την υδροξυχλωροκίνη, τα οποία είναι παράγωγα κινίνης (φλοιός δέντρων cinchoca, Νότια Αμερική). Αρχικές αναφορές για πιθανή ανασταλτική δράση έναντι του SARS-CoV-2, πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσω κλινικών δοκιμών.Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμές που χρησιμοποιούν μονοκλωνικά αντισώματα (tocilizumab, Sarilumab).

Παράλληλα, γίνεται γνωστό πως «επί του παρόντος περισσότερες από 40 ομάδες αναπτύσσουν εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας πολλαπλές στρατηγικές προσέγγισης».

Ωστόσο, «παρά το μεγάλο όγκο έρευνας που έχει διεξαχθεί στους κορονοϊούς τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο για τον SARS-CoV-1 ή τον MERS. Η αναζήτηση προστατευτικής ανοσίας στον κορονοϊό βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, ενώ δεκαετίες εμβολιαστικής έρευνας σε αυτή την κατηγορία ιών δεν έχουν ακόμη επιτύχει». 

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική πρόληψης»

Στα συμπεράσματα των επιστημόνων τονίζεται πως «δυστυχώς, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο έχουν καταβληθεί και πάλι, όπως και με τις άλλες δύο προηγούμενες επιδημίες κορονοϊών. 

» Με βάση τα στοιχεία από την τρέχουσα πανδημία, είναι σαφές ότι απαιτούνται ιδιαίτερα επιθετικά μέτρα για τη διάσπαση της αλυσίδας μετάδοσης στις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο - πρακτικά στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως κατά τη στιγμή της συγγραφής αυτής της μελέτης».

Επίσης σημειώνεται πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική πρόληψης κατά του νέου κορονοϊού και η πανδημική του κατάσταση περιορίζει την παγκόσμια κοινότητα σε δύο επιλογές:

αποτελεσματικά μέτρα για την άμεση πρόληψη αναπνευστικών λοιμώξεων με προβλέψιμες και μετρήσιμες συνέπειες ήτην ελπίδα για την επίτευξη "ανοσίας της αγέλης"» ή ανοσίας μέσω εμβολίων σε μη καθορισμένο χρόνο στο μέλλον».

«Μόνο οι ισχυρές, κοινές και συντονισμένες προσπάθειες των παγκόσμιων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, των ερευνητών, των φαρμακευτικών εταιρειών και δεκτικών εθνικών ηγετών, θα επιτύχουν στην εξάλειψη μιας επιδημίας αυτής της κλίμακας», καταλήγουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

13033: Τι πρέπει να γράφει το SMS για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Keywords
Τυχαία Θέματα