20 χρόνια Φεστιβάλ Νάξου σε μια έκθεση

Ο επιβλητικός Πύργος Μπαζαίου φιλοξενεί μια επετειακή έκθεση με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που φιλοξενήθηκαν στο Φεστιβάλ Νάξου την τελευταία εικοσαετία.

Χτισμένος το 1600 περίπου, ο Πύργος Μπαζαίου δεσπόζει στο άνυδρο τοπίο της πεδιάδας της Αγιασσού, στο κέντρο της Νάξου. Με την οχυρωματικού τύπου αρχιτεκτονική του, αιφνιδιάζει τον επισκέπτη που κατευθύνεται προς το γραφικό Χαλκί ή τις υπέροχες παραλίες στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού.

Φέτος ο Πύργος Μπαζαίου, ο οποίος εδώ και μια εικοσαετία σηκώνει το βάρος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Νάξου,

μας περιμένει με μια επετειακή έκθεση έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που φιλοξενήθηκαν στους χώρους του.
Αν και η έκθεση δεν είναι όπως ακριβώς την οραματίστηκαν οι διοργανωτές - η πανδημία του Covid-19 απέτρεψε τη συμμετοχή των καλλιτεχνών από το εξωτερικό- το «ντόπιο» ταλέντο κάλυψε το κενό και η ενσωμάτωση έργων από προηγούμενες διοργανώσεις υπογραμμίζει τον επετειακό χαρακτήρα της «γιορτής».

Οι φετινές συμμετοχές:
Ο Κωστής Αντωνιάδης παρουσιάζει μια νέα θεματική ενότητα «Αν οι Εικόνες είχαν μια Ζωή να Ζήσουν». Οκτώ βίντεο πορτρέτα σε οθόνες HD φαίνεται να υποφέρουν, να πονάνε, να δακρύζουν, να ονειρεύονται ή να ματώνουν, υποδηλώνοντας ένα βίωμα χρονικά απροσδιόριστο, με εμφανή όμως καταγωγή από την ιστορία της τέχνης και ειδικότερα τις θαυματουργές εικόνες.
Ο Ingbert Brunk εγκατεστημένος στη Νάξο εδώ και 35 χρόνια δουλεύει αποκλειστικά με το μάρμαρο. Με αφορμή την επέτειο του Φεστιβάλ ολοκλήρωσε μια ενότητα έργων με τίτλο «διάφανος χρόνος». Την ώρα που η ανθρώπινη περιπλάνηση νοηματοδοτείται με καινούριο τρόπο και το Αιγαίο μετατρέπεται σε μία θάλασσα απώλειας και ματαίωσης, ο Μπρουνκ στοχάζεται πάνω στην ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης να δημιουργήσει μία νέα ιστορία και να υπερβεί τα υπαρξιακά της δεδομένα.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης έργα των Hiroshi Egami, Anais Lelievre, Collin Mura-Smith, Laurent Reynes, Sandor Zelenak, Saulius Valius.

Επιμέλεια Μάριος Βαζαίος

A drop of Time - Art Exhibition, Πύργος Μπαζαίου – Νάξος, 4 Ιουλίου-23 Σεπτεμβρίου 2020, καθημερινά 10.00-17.00 εκτός Δευτέρας

Keywords
Τυχαία Θέματα