Το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν κόστους 3 δις ευρώ: 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, 4 από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και 12 από το Κρεμλίνο!

Τουρκία: Δέος αλλά και πολλά ερωτηματικά προκαλεί το Λευκό Παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Ένα συγκρότημα απερίγραπτης χλιδής, 300.000 τετραγωνικών μέτρων με 1.150 δωμάτια.

Οπως αναφέρει το Mega, αρκεί να αναφέρουμε ότι το Λευκό Παλάτι είναι 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, 4 από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και 12 από το Κρεμλίνο. Μάλιστα παραμένει από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας το μεγαλύτερο παλάτι που χτίστηκε στον κόσμο

τα τελευταία 100 χρόνια.

Οι αχανείς του αίθουσες με τις χρυσές λεπτομέρειες, οι μαρμάρινες σκάλες με τα πανάκριβα μεταξωτά χαλιά, οι υπόγειες αίθουσες συνεδρίων, τα σαλόνια με την πανοραμική θέα στους κήπους, το γραφείο του Τούρκου προέδρου μέχρι τα δωμάτια ασφαλείας στα υπόγεια, που κατασκευάστηκαν για να μπορούν να αντέξουν ακόμα και σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Ένα έργο που παραπέμπει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως άλλωστε και οι 16 φρουροί που πολλές φορές πλαισιώνουν τον Τούρκο ηγέτη.

Το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν, που επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτυπώνει για πολλούς τη μεγαλομανία του Τούρκου προέδρου, την ώρα που το ¼ του πληθυσμού της χώρας, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Πριν από 6 χρόνια για την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν επιστρατευτεί και δεκάδες άλογα με τους επικεφαλής της τουρκικής προεδρικής φρουράς να κρατούν τις σημαίες των δύο χωρών. Με τα πλάνα να ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και τον Ταγίπ Ερντογάν να ξεναγεί τον υψηλό προσκεκλημένο του.

Οι βραβευμένοι σεφ και το προσωπικό τρέχουν ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα και ο υψηλός επισκέπτης να φύγει με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Στην πρώτη εικόνα στα ενδότερα μέσα στο Λευκό Παλάτι φαίνεται η μαρμάρινη σκάλα, ενώ αριστερά και δεξιά υπάρχουν αγγεία της Οθωμανικής εποχής.

Όλοι περνούν μπροστά από πορτρέτα των πρώην Τούρκων προέδρων, με αυτό του Κεμάλ Ατατούρκ να βρίσκεται πρώτο και λίγα μέτρα πιο κάτω η αίθουσα για τις συνεντεύξεις Τύπου, στην οποία αναμένεται να βρεθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κάθε χώρος είναι επιβλητικός. Από τις τραπεζαρίες με τα πανάκριβα σερβίτσια και θέα στους κήπους, τα γραφεία και οι χώροι συσκέψεων που βλέπουν την έκταση με τις τεχνητές λίμνες και τα σιντριβάνια.

Το Λευκό Παλάτι και η άγνωστη ιστορία του

Για να χτιστεί το λευκό σαράι, έπρεπε να ξεπεραστεί ένας σκόπελος από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας, είχε φτιάξει σε αυτή την έκταση ένα άλσος που μέχρι το 2014, ήταν μνημείο πρώτου βαθμού προστασίας στην Τουρκία. Ο Ερντογάν αγνόησε τις δικαστικές αποφάσεις και τα έργα ξεκίνησαν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν, το έργο στοίχισε 536 εκατομμύρια ευρώ. Ο επικεφαλής του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων στην Άγκυρα όμως, ανέφερε ότι το τελικό κόστος άγγιζε τελικά τα 3 δισεκατομμύρια!

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα πώς άλλαζε η περιοχή χρόνο με το χρόνο τα τελευταία 15 χρόνια μέχρι να αποκτήσει τη σημερινή της μορφή.

Μόνο για τα μεταξωτά χαλιά έχουν δαπανηθεί πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κάθε ποτήρι κοστίζει 265 ευρώ. Από εκεί και πέρα το Λευκό Παλάτι έχει σάουνες, πισίνες και λίμνες, ειδικό εργαστήριο για ανίχνευση χημικών απειλών, μόνωση ενάντια σε κατασκοπευτικούς κοριούς και φυσικά κήπους με σπάνια λουλούδια.

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λευκό Παλάτι, Ερντογάν, Λευκό Οίκο 4, Μπάκιγχαμ, Κρεμλίνο,lefko palati, erntogan, lefko oiko 4, bakigcham, kremlino