Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ή χαράτσι ή η εφορία θα τους κάνει «φύλλο και φτερό» – Φοροφυγάδες μέχρι αποδείξεως του εναντίου!

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τελευταία ημέρα της διαβούλευσης σήμερα, και η κυβέρνηση με φοροτεχνικές… τρίπλες και «πονηρά» κόλπα, προσπαθεί να δικαιολογήσει το άδικο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να πετάξει το μπαλάκι στους πολίτες για να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τον οριζόντιο κεφαλικό φόρο που εξισώνει τους τίμιους επαγγελματίες με τους μπαταχτσήδες, η κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες αλλαγές στο νομοσχέδιο προκειμένου να μετριαστούν οι εντυπώσεις. Να σημειωθεί ότι ακόμα και γαλάζια στελέχη «κράζουν» το νομοσχέδιο,

λόγω πολιτικού κόστους. Ωστόσο οι παραμετροποιήσεις που προωθεί το Μαξίμου, δεν αλλάζουν τίποτα στην ουσία – παρά μόνο στο «φαίνεσθαι», αφού η φιλοσοφία του νομοσχεδίου παραμένει σταθερή στο ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται εξ’ αρχής φοροφυγάδες, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Η νέα τροποποίηση που φέρνει το Μαξίμου και αναδείχθηκε μέσω διαρροών, εξαναγκάζει τον φορολογούμενο να δεχτεί μία από τις δύο μεθόδους φορολόγησης: Ή να δεχτεί το ληστρικό τεκμήριο με οριζόντιο χαράτσι ή να κάνει ένσταση άλλα να τον κάνει… φύλλο και φτερό η εφορία, ψάχνοντας τα πάντα!

Συγκεκριμένα, όποιος ελεύθερος επαγγελματίας κάνει ένσταση γιατί το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό που ορίζει το νέο φορολογικό, η ένσταση θα γίνει δεκτή και θα ακολουθεί έλεγχος αλλά όχι μόνο για τα εισοδήματά του αλλά επιπροσθέτως για:

-δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων

-τραπεζικές καταθέσεις

-πληρωμές με κάρτες  και γενικά καταναλωτικές δαπάνες

Θα πει κανείς «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται». Ναι αλλά αντί το κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του να είναι σε θέση να αποδείξει ότι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας βγάζει περισσότερα απ’ όσα δηλώνει, αναγκάζουν τον ίδιο τον φορολογούμενο να μπει στη διαδικασία να αποδείξει ότι βγάζει λιγότερα απ’ όσα τον φορολογούν. Δηλαδή αναγκάζουν τον πολίτη να μπει σε μια διαδικασία ταλαιπωρίας και «ανάκρισης» από την Εφορία, για να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη, κάτι που θα έπρεπε να εξασφαλίζεται από το κράτος εξ’ αρχής.

Την ίδια στιγμή, εκείνος που φοροδιαφεύγει ασύστολα και αποκρύπτει μεγάλα ποσά εσόδων, θα την βγάζει «καθαρή» με τον «φιξ» κεφαλικό φόρο 1.444 ευρώ και δεν θα υφίσταται και καμία ταλαιπωρία ή έλεγχο. 

Με αυτήν τη διάταξη που ανήκει στη «σκληρή» γραμμή Χατζηδάκη, ουσιαστικά η κυβέρνηση παραδέχεται για ακόμη μια φορά ότι αδυνατεί (ή καλύτερα δεν επιθυμεί) να βρει τους φοροφυγάδες, και έτσι αντί να τιμωρεί τους μπαταχτσήδες, ταλαιπωρεί τους τίμιους. Και όλο αυτό γίνεται προκειμένου πολλοί από τους περίπου 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες να συμβιβαστούν με το φοροχαράτσι, αφού θα προτιμούν να μην μπαίνουν σε διαδικασίες ενστάσεων αν η διαφορά πραγματικού εισοδήματος – τεκμαρκτού, είναι σχετικά μικρή.

Κάπως έτσι ο πραγματικός στόχος του Μαξίμου παραμένει ενεργός, που δεν είναι άλλος από την οριζόντια «φοροαφαίμαξη» των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, για να εξασφαλιστούν τα φορολογικά έσοδα που θα επιτρέπουν να μένουν στο απυρόβλητο οι μεγαλοκαρχαρίες της ελίτ…

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελεύθεροι, – Φοροφυγάδες,eleftheroi, – forofygades