Δολοφονία – Άγιοι Ανάργυροι: Η 28χρονη Κυριακή θα ζούσε αν γίνονταν τα αυτονόητα – Τα μοιραία λάθη της Αστυνομίας που οδήγησαν στο έγκλημα

16:11 4/4/2024 - Πηγή: Sportime

Μια αλληλουχία ανεπίτρεπτων λαθών επέδειξαν τα αστυνομικά όργανα του ΑΤ Αγ. Αναργύρων, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί η 28χρονη Κυριακή από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της. Λάθη υπηρεσιακά που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν, ήρθαν ως αποτέλεσμα μιας «χαλαρής» νοοτροπίας από πλευράς αστυνομικών, που όπως φαίνεται δεν πήραν όσο σοβαρά έπρεπε τις εκκλήσεις της Κυριακής για βοήθεια.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η αξιωματικός υπηρεσίας δεν ζήτησε

καν τα στοιχεία της 28χρονης, όταν εκείνη πήγε στο τμήμα για να ζητήσει συνοδεία για να πάει το σπίτι της. Και τελικά η αξιωματικός αναζήτησε τα στοιχεία της Κυριακής μερικά λεπτά αργότερα, αφού κείτονταν νεκρή μπροστά από το αστυνομικό τμήμα!

Έτσι βλέπουμε ότι από την πρώτη στιγμή αυτής της τραγικής υπόθεσης, έγιναν ανεπίτρεπτα σφάλματα. Όταν ένας άνθρωπος λέει ότι κινδυνεύει άμεσα, δεν μπορείς ούτε να «κολλάς» σε πρωτόκολλα, ούτε να συμπεριφέρεσαι σαν να κάνεις υπηρεσιακή «αγγαρεία». Ακόμα και ένας απλός πολίτης θα μπορούσε να βοηθήσει την Κυριακή αν βρισκόταν στον δρόμο της, πόσο μάλλον θα έπρεπε να κάνει το ίδιο ένας οπλισμένος αστυνομικός και ένα ολόκληρο τμήμα.

Το θέμα είναι ότι εξαρχής η Κυριακή δεν έπρεπε να βγει από το αστυνομικό τμήμα. Και γι’ αυτό φυσικά δεν έφταιγε η ίδια (η κοπέλα ήθελε απλώς να πάει σπίτι της και να προστατευτεί εκεί), αλλά η αξιωματικός υπηρεσίας που απερίσκεπτα την άφησε να φύγει, χωρίς μάλιστα να έχει προσφέρει λύση στο αγωνιώδες πρόβλημά της.

Από τα λόγια της Κυριακής στους αστυνομικούς, δημιουργούταν η εντύπωση ότι ο δράστης παραμόνευε έξω από το σπίτι της και όχι έξω από το τμήμα. Αλλά δεδομένου ότι το σπίτι της Κυριακής απείχε κυριολεκτικά 2 λεπτά από το τμήμα, οι αστυνομικοί πολύ εύκολα θα συμπέραιναν ότι ο κίνδυνος παραμόνευε στην κυριολεξία δίπλα τους, αν είχαν ασχοληθεί να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις.

Από την κατάθεσή της αξιωματικού υπηρεσίας, προκύπτει ότι είπε στην Κυριακή πως δεν γίνεται να μπει σε περιπολικό παρά μόνο να κληθεί το 100. Άλλο ένα τραγικό λάθος, καθώς όπως είπαμε, δεν μπορείς να εμμένεις σε υπηρεσιακές «φόρμες» όταν κινδυνεύει μια ζωή τόσο άμεσα. Προφανώς η αξιωματικός υπηρεσίας δεν αξιολόγησε σωστά τη σοβαρότητα της απειλής που αντιμετώπιζε η Κυριακή και απλά πέταξε το «μπαλάκι» στην Άμεση Δράση.

Όμως θα μπορούσε να προτείνει στην 28χρονη να παραμείνει εντός του αστυνομικού τμήματος για όσο ήθελε, ώστε να παραμείνει ασφαλής. Και παράλληλα θα έπρεπε να λυθεί και το θέμα της μετακίνησής της, με οποιοδήποτε τρόπο. Ακόμα και κάποιος από το ίδιο το τμήμα θα μπορούσε να συνοδεύσει την Κυριακή και τον φίλο της. Απολύτως ενδεικτικό στοιχείο για την αδιαφορία που αντιμετώπισε η 28χρονη από τα αστυνομικά όργανα, είναι πως αναγκάστηκε η ίδια να τηλεφωνήσει από το κινητό της στο 100, αντί η κλήση να γίνει υπηρεσιακά μέσα από το τμήμα.

Και έτσι, βγαίνοντας έξω, η Κυριακή έγινε κινούμενος στόχος για τον δολοφόνο. Τελευταίο μοιραίο λάθος, όταν ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που λαμβάνει την κλήση από την Κυριακή, δεν αξιολογεί σωστά την αμεσότητα του κινδύνου, δεν της προτείνει να ξαναμπεί στο αστυνομικό τμήμα και απλά λέει ότι… κάποια στιγμή θα πάει ένα περιπολικό κάτω από το σπίτι της να την περιμένει, πετώντας και την «εξυπνάδα» ότι τα περιπολικά δεν είναι… ταξί.

Τραγικά λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην εν ψυχρώ σφαγή μιας νεαρής κοπέλας…

Πέτρος Δημόπουλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δολοφονία – Άγιοι Ανάργυροι, 28χρονη Κυριακή, Αστυνομίας,dolofonia – agioi anargyroi, 28chroni kyriaki, astynomias