Τζόκοβιτς: Ένα επικίνδυνο, κακοστημένο reality show

«Θέλω πολύ να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική» δήλωνε προ πενθημέρου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τη μετατροπή του υγειονομικού πάσου σε εμβολιαστικό, γεγονός που αποκλείει τους μη εμβολιασμένους Γάλλους πολίτες πρακτικά από κάθε δημόσια κοινωνική δραστηριότητα. «Εμείς θα σε τσαντίσουμε» απάντησε με πλακάτ το γαλλικό αντι-εμβολιαστικό κίνημα, του οποίου ο όγκος στις διαδηλώσεις τετραπλασιάστηκε σε αριθμούς μετά

τις δηλώσεις Μακρόν.

Στην Μελβούρνη ο Νόβακ Τζόκοβιτς έκανε την πρώτη του προπόνηση στην Rod Laver Arena, άφησε τους συγγενείς του να στήνουν ένα κακόγουστο reality που ονόμασαν συνέντευξη τύπου και περιορίστηκε σε ήπιες δηλώσεις αφότου το δικαστήριο έκρινε πως η απόφαση ακύρωσης της βίζας που του είχε χορηγηθεί ήταν παράνομη βάσει των δικαιολογητικών που είχε προσκομίσει και των ανεξάρτητων επιτροπών από τις οποίες είχε περάσει. Τελείως αναμενόμενα με βάση την υστερική μας εποχή, ο Σέρβος έχει ηρωοποιηθεί από μερίδα του κοινού. Κι αν δεν το έχει κάνει, αυτό θέλει όσο τίποτα ο πατέρας του: «σε κάποιους ισχυρούς ανθρώπους δεν άρεσε να είναι από μια μικρή φτωχή χώρα.[.. ]Αυτός είναι ο Νόβακ. Είναι ο ήλιος. Όχι μόνο στη Σερβία αλλά παγκόσμια! Είναι η ενσάρκωση της καλοσύνης, όλων των προτερημάτων που μπορεί να περιέχει ένα ον. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο» είπε μεταξύ άλλων στο Βελιγράδι.

Η κατάληξη της πολύκροτης υπόθεσης ή του τσίρκου όπως σωστά χαρακτήρισε την υπόθεση ο Ράφα Ναδάλ καταλήγει να είναι υπόθεση ενός ανθρώπου: του υπουργού μετανάστευσης και πολυπολιτισμικότητας Άλεξ Χοκ, ο οποίος έχει την υπέρ-εξουσία να παραβλέψει την απόφαση του δικαστηρίου και να οδηγήσει τον Σέρβο στην έξοδο, πιθανώς και για την επόμενη τριετία.

Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Πιθανή απέλαση του Djoker θα οδηγήσει – και όχι άδικα – πολλούς να μιλήσουν για μια απόφαση που καταργεί τη διάκριση των εξουσιών και μπορεί να ερμηνευτεί μέχρι και σαν δημοκρατική εκτροπή. «Σε τι ακριβώς χρησιμεύουν τα δικαστήρια, όταν οι αποφάσεις τους μπορούν να ακυρωθούν έξω από αυτά;» θα αναρωτηθεί κάποιος.

Το θέμα εδώ είναι πως επιδιώκοντας την ευθεία αντιπαράθεση με τις αυστραλιανές αρχές, ο Τζόκοβιτς έχασε το δικαίωμα της προστασίας της πολύτιμης ιδιωτικότητας του, της ίδιας που διαφύλασσε ως κόρη οφθαλμού στο μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας, αρνούμενος να αποκαλύψει αν είναι εμβολιασμένος ή όχι. Φυσικά όλοι ήξεραν μέσες – άκρες που στεκόταν από τότε που διοργάνωσε εκείνο το super spreader τουρνουά εν μέσω lockdown.

Βγήκε λοιπόν στη δημοσιότητα πως ο Τζόκοβιτς ζήτησε και πήρε ιατρική εξαίρεση καθότι νόσησε στις 16/12 και είχε αρνητικό τεστ στις 22/12.Επιπλέον απαντήθηκε με τον προφανή τρόπο το ερώτημα περί εμβολιασμού του ή όχι: δεν έχει εμβολιαστεί. Το πρόβλημα είναι πως μία ημέρα αργότερα εμφανίστηκε χαμογελαστός και χωρίς μάσκα σε εκδηλώσεις της σερβικής ομοσπονδίας τένις να αγκαλιάζεται με παιδιά. Δύο ημέρες αργότερα έδινε συνέντευξη στην γαλλική Equipe, φορώντας τη μάσκα του και φωτογραφιζόταν χωρίς αυτήν.

Έτσι εδώ μπορεί να συμβαίνουν δύο τινά: είτε ο Τζόκοβιτς δεν νόσησε ποτέ και απλά βρήκε τον τρόπο να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα παρανομώντας (είτε σε συνεργασία με κάποια ομοσπονδία τένις ή όχι), είτε επέδειξε εγκληματική αδιαφορία κάνοντας παρέλαση όντας θετικός, γράφοντας τους πάντες στα παλιά του τα παπούτσια. Όταν η σχετική ερώτηση έγινε στην συνέντευξη τύπου – παρωδία της οικογένειας, μπαμπάς, μαμά, θείος και αδελφός είπαν «ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε, γεια σας».

Το μόνο σίγουρο σε αυτή την υπόθεση είναι πως το φερόμενο ως αδιάβλητο αυστριαλιανό σύστημα ελέγχου με τις δύο ανεξάρτητες επιτροπές δεν είχε instagram ή πρόσβαση στο διαδίκτυο, με λίγα λόγια απέτυχε οικτρά. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς τον οικονομικό παράγοντα της παρουσία του Νο.1 τενίστα στον κόσμο στη διοργάνωση και τις επερχόμενες εκλογές στην Αυστραλία που αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση, το κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικό και ο δεσμός γόρδιος.

Σαν τέλειο καθρέφτισμα στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει τσαντίσει τους εμβολιασμένους που υπέμειναν το μεγαλύτερο lockdown στον πλανήτη. Μαζί και τους ανεμβολίαστους που διατηρούν την επιλογή, αλλά υπόκεινται και τις συνέπειες αυτής χωρίς κουτοπονηριές και βαλκανική ψευτομαγκιά.

Σύμφωνοι, στην εποχή της παντοκρατορίας των social media ο καθένας διαλέγει πλέον τα γεγονότα που θέλει. Όμως η μοναδική απάντηση ενός σοβαρού κράτους που θέλει να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία του είναι να χρησιμοποιήσει όποιο θεσμικό μηχανισμό διαθέτει προκειμένου να τον ξεσκεπάσει και να καταδείξει ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμοι του – σε διαφορετική περίπτωση οφείλει να υπακούσει στη θεσμική υπακοή που απαιτεί από τους ίδιους τους πολίτες του. Μια «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» διαταγή απέλασης αύριο τα ξημερώματα απλώς δεν θα είναι αρκετή.

Keywords
Τυχαία Θέματα