Παράσταση για ένα ρόλο!

Με σπουδαίο πρωταγωνιστή τον Λέο Ζαμπά, που είχε δυο γκολ και δυο ασίστ, ο ΠΑΟΚ πέτυχε εμφατική νίκη με 4-1 (6’ Πρίγιοβιτς, 11’, 17’ Ζαμπά, 73’ Πέλκας – 61’ Κρέσπο αυτ. ) επί της Μπάτε Μπορίσοφ στη Λευκορωσία και πραγματοποίησε σπουδαίο βήμα για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον όμιλο, σε μια σημαδιακή βραδιά για τον ίδιο και την ιστορία του, λόγω της θλιβερής επετείου του δυστυχήματος των Τεμπών. Ουσία κι εντυπώσεις για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές του
την πλέον κατάλληλη στιγμή ...

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Αλεξάντερ Μπάχα είχε ν’ αντιμετωπίσει την απουσία του ενός εκ των δυο κεντρικών του αμυντικών (σ.σ. Φιλίπποβιτς) λόγω τιμωρίας αλλά και του Νεμάνια Μιλούνοβιτς. Οι πληροφορίες παραμονές του αγώνα έκαναν λόγο και γι’ απουσία του ανέτοιμου Χλεμπ, όμως ο πολύπειρος 37χρονος Αλεξάνταρ Χλεμπ είναι στην αποστολή και βρίσκεται στον πάγκο. Το 4-3-3 έγινε 4-5-1 για τους Λευκορώσους δείχνοντας μια επιπλέον έγνοια για τις δυνατότητες του αντιπάλου τους. Είχαν πολύ καλή ψυχολογία και ήθελαν να τη μετουσιώσουν παίρνοντας τα ηνία του αγώνα εξ αρχής, πιέζοντας ψηλά και ειδικά στα χαφ, τους δημιουργούς του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ. Από την άλλη, ο Ραζβάν Λουτσέσκου με το δικό του 4-2-3-1, επέλεξε – τελικά – να ξεκουράσει τον Αντελίνο Βιεϊρίνια και τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, περνώντας στις θέσεις τους τον Αλίν Τόσκα και τον Λέο Ζαμπά. Οι υπόλοιπες επιλογές ήταν οι ίδιες με τον αγώνα της περασμένης Κυριακής, ακόμη και στα χαφ, με δίδυμο Κάνιας – Μαουρίσιο, τον Πέλκα μεσοεπιθετκά και τον Λημνιό στη δεξιά πτέρυγα. Ενα «φρέσκο» σχήμα κι αρκετά γρήγορο μεσοεπιθετικά με σημείο αναφοράς τον Πρίγιοβιτς να υποδέχεται και να μοιράζει στους συμπαίκτες του.

Ο Πρίγιο έκανε την αρχή κι ο Ζαμπά έδωσε τη συνέχεια

Ούτε ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν είχε “ονειρευτεί” τέτοιο ξεκίνημα για την ομάδα του. Από τα πρώτα λεπτά οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έδειξαν να πατάνε πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο. Μια ανωτερότητα που μετουσίωσαν σε προβάδισμα μόλις στο έκτο λεπτό με τον Λέο Ζαμπά να τροφοδοτεί από αριστερά και τον Πρίγιοβιτς με υποδειγματική κεφαλιά ν’ ανοίγει το σκορ. Αυτήν όμως ήταν μόνον η αρχή. Λίγο ο αιφνιδιασμός των γηπεδούχων και πολύ περισσότερο η πολύ καλή μέρα των αντιπάλων τους, έδωσε αέρα ανωτερότητας που χάρη στην καταπληκτική ημέρα του Ζαμπά, έδωσε μια ακόμη καλύτερη συνέχεια. Στο 11’ ο 20χρονος Βραζιλιάνος έγινε εκτελεστής, καθώς μπήκε από αριστερά στην περιοχή, έπιασε δυνατό σουτ, η μπάλα χτύπησε και στο πόδι του Φιλιπένκο για το 0-2, ενώ έξι λεπτά μετά μέσα από μια βραζιλιάνικη συνεργασία με τον Μαουρίσιο, ο Ζαμπά συμπλήρωσε αρμονικά την εκπληκτική του εμφάνιση, σκοράροντας με πλασέ αυτήν τη φορά για το 0-3!Με πολύ σημαντικό στοιχείο το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ δεν έριξε ρυθμό, συνεχίσε να ελέγχει τον ρυθμό, να κρατά τους αντιπάλους μακριά από την περιοχή του έχοντας την άμυνά του ψηλά. Απέφυγε τα λάθη, είχε αρμονία στο παιχνίδι του, έγκαιρες μεταβιβάσεις ακριβείας και συγκεκριμένο πλάνο για το πώς και πού θα χτυπήσει τον αντίπαλό του. Σε δυο περιπτώσεις έψαξε το κάτι παραπάνω, με σέντρες στο δεύτερο δοκάρι αλλά σ’ αμφότερες τις περιπτώσεις, οι Πολιάκοφ και Βολόντκο πρόλαβαν τους Πρίγιοβιτς και Μάτος αντίστοιχα, προτού πάρουν την κεφαλιά από πλεονεκτικότατη θέση.

Τυπική διαδικασία

Ηταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο πως οι γηπεδούχοι θ’ αναζητούσαν αντίδραση, όμως για να τη βρουν χρειάστηκε να περάσει πρώτα στον αγώνα ο Σκάβις αντί του Τουόμινεν στο 59’. Ηταν αυτός που τιμώρησε τον ΠΑΟΚ για τη νωθρότητα και τον εφησυχασμό με την οποία ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, αποδεχόμενος την πίεση που του άσκησαν οι γηπεδούχοι. Με κεφαλιά και με την μπάλα ν’ αλλάζει πορεία χτυπώντας πάνω στον Κρέσπο μείωσε σε 1-3. Κι αυτό ήταν μάλλον αυτό που περίμεναν οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» για ν’ αφυπνησθούν. Στο 68’ ο Τόσκα βρήκε τον Πρίγιοβιτς στην περιοχή με τον Σέρβο να προειδοποιεί παίρνοντας το κόρνερ από το σουτ που επιχείρησε και πέντε λεπτά μετά, ο Ζαμπά σέρβιρε στον Πέλκα με τον τελευταίο να πιάνει το σουτ πάνω στην κίνηση για το 1-4!

Παρά τις αλλαγές του Μπάχα με την είσοδο και του ανέτοιμου Χλεμπ αλλά και του Γκόρντεϊτσουκ, το τέταρτο γκολ του ΠΑΟΚ, μετρίασε κατά πολύ το ηθικό και τις προσπάθειές τους. Στη λογική της διαχείρισης κύλησε το υπόλοιπο ματς με τους Μπίσεσβαρ, Ακπομ και Βιεϊρίνια να περνούν στον αγώνα και τον Πορτογάλο έπειτα από καιρό να λαμβάνει θέση εξτρέμ! Το ...κερασάκι στην τούρτα πήγε να βάλει ο Μπίσεσβαρ στο 89’ με υπέροχο σουτ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στη συμβολή των δοκών.

ΔιαιτητήςΡόμπερτ Σέργκενχοφερ (Αυστρία)

ΒοηθοίΜάρκους Γκούτσι (Αυστρία), Ρόλαντ Ρίντελ (Αυστρία)

ΕπιπρόσθετοιΜάρκους Χάμετερ (Αυστρία), Ρενέ Άισνερ (Αυστρία)

ΤέταρτοςΑντρέας Βίτσνιγκ (Αυστρία)

Οι συνθέσεις:

Μπάτε Μπορίσοφ (Αλ. Μπάχα): Σερμπίτσκι, Γιαμπλόνσκι, Ντράγκουν (71’ Χλεμπ), Ιβανιτς, Ρίος, Φιλιπένκο, Στάσεβιτς (αρχηγός, 77’ Γκόρντεϊτσουκ), Τουόμινεν (59’ Σκάβις), Μπάγκα, Πολιάκοφ, Βολόντκο.

Π.Α.Ο.Κ. (Ρ. Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Τόσκα, Κάνιας, Μαουρίσιο, Πέλκας (αρχηγός), Λημνιός (70’ Μπίσεσβαρ), Ζαμπά (86’ Βιεϊρίνια), Πρίγιοβιτς (76’ Ακπομ).
Keywords
Τυχαία Θέματα