ΠΑΟΚ: Ντέρμπι κορυφής με… περιθώρια (videos)

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ήτοι οι δύο ομάδες που βρίσκονται – αντίστοιχα – στα δύο υψηλότερα σκαλοπάτια της βαθμολογίας αναμετρώνται απόψε το βράδυ στην άδεια – για τελευταία φορά – Τούμπα, σε ένα ματς που… έχει «αύριο».

Πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος, συν τις δέκα αγωνιστικές των Play Off, το σύνολο του Ράζβαν Λουτσέσκου υποδέχεται το αντίστοιχο του Ματίας Αλμέιδα, σε μια αναμέτρηση

που για πολλούς εκλαμβάνεται ως μια… πρόβα τελικού για τον τίτλο, ασχέτως του σημαντικότατου αριθμού αγώνων που απομένουν.

Κι αυτό επειδή από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ, μετά την ήττα στο αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου, έβγαλε αντίδραση στην εν λόγω διοργάνωση, πάτησε γκάζι εξαπολύοντας τη δική του αντεπίθεση, αυτομάτως δημιουργήθηκαν ερωτήματα για το αν οι ποδοσφαιρικές του αρετές, το ελκυστικό ποδόσφαιρο που αποδίδουν οι ποδοσφαιριστές του Ρουμάνου τεχνικού, με την πληθώρα των γκολ που πετυχαίνουν σε κάθε ματς, περιλαμβάνουν απάντηση-εις στο ιδιαίτερο στιλ του συγκεκριμένου αντιπάλου που αποδεδειγμένα τον δυσκόλεψε και του στοίχισε πέρσι.

Υπάρχουν διαφορές…

Μπορεί για την ομάδα του Αργεντινού τεχνικού να μην έχουν αλλάξει πολλά στο αγωνιστικό της προφίλ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό κι η κύρια διαφορά να εντοπίζεται στον… όγκο των υποχρεώσεων που είχε η «Ένωση» ελέω των αγώνων στην Ευρώπη με όλα τα συμπαρομαρτούντα, αλλά σίγουρα για τους γηπεδούχους πολλά φέτος είναι – σημαντικά – διαφορετικά.

Η φετινή διαχείριση με τη δημιουργία δύο – σχεδόν – ισοδύναμων ενδεκάδων έδωσε την ευκαιρία στον κ. Λουτσέσκου να πάει σε μια χριστή διαχείριση, ικανή ν’ αντιμετωπίσει τις διαδοχικές – και με υψηλές απαιτήσεις – αγωνιστικές υποχρεώσεις στις εντός κι εκτός συνόρων διοργανώσεις μ’ επιτυχία και χωρίς απώλειες – κυρίως – σε πρόσωπα. Αναμφίβολα αυτό ήταν και παραμένει ένα κυρίαρχο αγωνιστικό στοιχείο για τη φετινή πορεία της ομάδας σε συνάρτηση με την αγωνιστική της πρόοδο και τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού αγωνιστικού στιλ με σημείο αναφοράς τον επιθετικό πλουραλισμό και την αντίστοιχη παραγωγικότητα.

Και πάλι – όμως – πιθανόν το σημαντικότερο στοιχείο να εντοπίζεται… αλλού. Πιο συγκεκριμένα στην πνευματική διαύγεια που καταφέρνουν και διατηρούν οι ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτων λοιπών συνθηκών. Το έκαναν κόντρα στον Παναθηναϊκό, όταν σε στιγμές μεγάλης έντασης στους πάγκους, εκείνοι παρέμειναν προσηλωμένοι στο δικό τους κομμάτι ανοίγοντας το σκορ! Μια εβδομάδα μετά, στο Περιστέρι, άλλο ένα αντίστοιχο δείγμα, με το σκορ να βρίσκεται στο μηδέν – μηδέν μέχρι τα τελευταία λεπτά χωρίς να προκύπτει ίχνος πανικού, δίχως να επηρεαστεί στο ελάχιστο ο τρόπος παιχνιδιού αποφέροντας το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουν.

Καμία εξιδανίκευση…

Δεν είναι όλα… τέλεια, σαφώς και υπάρχουν αδυναμίες, η ήττα από τον Άρη στις αρχές του νέου έτους μπορεί να λογιστεί ως μία τέτοια απόδειξη αλλά ποιός είναι… τέλειος; Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται πανάξια στην κορυφή της βαθμολογίας έχοντας την καλύτερη άμυνα και την καλύτερη επίθεση όλων, έχοντας δώσει τον ίδιο αριθμό αγώνων με όλους τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της κορυφής. Έδωσε όλα τα ντέρμπι στις έδρες των άλλων (σ.σ. πλην Άρη) στον πρώτο γύρο σε γήπεδα γεμάτα, ενώ ο ίδιος θα το κάνει μόνον κόντρα στον Ολυμπιακό σε μια εβδομάδα, σ’ ό,τι έχει να κάνει με τα ματς του πρωταθλήματος. Κάτι για το οποίο – σίγουρα – δεν ευθύνεται ο… ίδιος.

Διαθέτει πλέον – και το αποδεικνύει περίτρανα σε όλες τις εκφάνσεις – την πολυπόθητη ισορροπία που αποζητούσε καιρό τώρα, δίχως η αναφορά να περιορίζεται στο αγωνιστικό κομμάτι. Με την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα του νέου χρόνου, «έκλεισε» τα θέματα των ανανεώσεων με Τάισον, Μουργκ και προχθές προχώρησε στην επέκταση της συνεργασίας με τον κ. Λουτσέσκου μέχρι τον Ιούνιο του 2027. Πλέον, κλείνει τις όποιες εκκρεμότητές του νωρίς προκειμένου να μην υπάρχει τίποτα που να μπορεί να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά στη δύσκολη όσο κι απαιτητική συνέχεια που τον περιμένει. Μεγαλώνει, ωριμάζει, εξελίσσεται και – κυρίως – παθαίνει και μαθαίνει.

Το διακύβευμα…

Ένα δόγμα (σ.σ. το παθαίνει και μαθαίνει) που καλείται να αποδείξει κι απόψε στον αγωνιστικό χώρο απέναντι σ’ έναν αντίπαλο στον οποίον μέχρι πρότινος δεν είχε βρει απαντήσεις, όπως μέχρι πέρσι είχε καταφέρει ο ίδιος να τον κάνει να υποφέρει απέναντί του τα τελευταία χρόνια. Η ΑΕΚ αντέδρασε, βρήκε τρόπο ν’ αντιστρέψει την εις βάρος της κατάσταση, το ίδιο καλείται να κάνει τώρα και ο ΠΑΟΚ. Στο πλαίσιο των καθιερωμένων αποκλειστικών συνεντεύξεων στα κανάλια NOVA SPORTS, ο Παντελής Κωνσταντινίδης, ο Σουαλιό Μεϊτέ και ο Αλί Σαμάτα έδωσαν τις απαντήσεις τους στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Επειδή όμως η θεωρία από την πράξη απέχουν, σαφώς και μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι απαντήσεις που θα δοθούν στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπα, απόψε το βράδυς. Εκεί όπου το διακύβευμα – μοιάζει να – είναι οι τρεις βαθμοί και το ψυχολογικό πλεονέκτημα εν όψει της συνέχειας. Μια «καυτή» σκακιέρα για τους δύο τεχνικούς, οι κινήσεις των οποίων θα καθορίσουν τα πάντα. Σε μια αντίστοιχη εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα για την ομάδα του κ. Λουτσέσκου με τρία διαδοχικά – εντός έδρας – ντέρμπι καθώς ακολουθεί ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου betsson κόντρα στον Παναυηναϊκό την προσεχή Τετάρτη και το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό την επόμενη Κυριακή. Μέχρι τότε, καλή δύναμη, καλή συνέχεια…

Keywords
Τυχαία Θέματα