Παναθηναϊκός-Μακάμπι 87-91: «Break» με το… καλημέρα στο τέμπο που ήθελε

Η Μακάμπι είναι η καλύτερη επίθεση της Euroleague (88.5 πόντους ανά ματς) και το απέδειξε στο Game 1 του ΟΑΚΑ! Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μέχρι το +11 στο δεύτερο δεκάλεπτο, πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενος με +8 (40-32), αλλά στο τέλος οι φιλοξενούμενοι έκαναν το «break» κερδίζοντας για τρίτη φορά φέτος σε ισάριθμους αγώνες την ομάδα του Εργκίν Αταμάν. Όλα αυτά και χωρίς τον

Γουέιντ Μπόλντγουιν στα τελευταία λεπτά του αγώνα (τραυματισμός στο πόδι), ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο είχε προλάβει να σκοράρει 15 πόντους (4/8 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 7/10 βολές) και να μοιράσει 7 ασίστ. Κομβικοί οι Τζος Νίμπο (12 πόντους, 8 ριμπάουντ), Λορέντσο Μπράουν (16 πόντους, 3/4 τρίποντα) και Μπόνζι Κόλσον (18 πόντους), οι οποίοι μετά την αποχώρηση του Μπόλντγουιν, πήραν την… σκυτάλη στην επίθεση και οδήγησαν το σύνολο του Όντεντ Κάτας στο «διπλό».

Το ματςΟ Ναν ξεκινά «καυτός» αλλά ο Κοέν είναι «x-factor»

Το πρώτο πεντάλεπτο της αναμέτρησης ήταν αναγνωριστικό με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να βρίσκει ανέλπιστο πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του πολύπειρου Τζέικ Κοέν (7 από τους 12 πρώτους πόντους) και τον Παναθηναϊκό να βρίσκει σκορ σχεδόν αποκλειστικά με ατομικές ενέργειες-εμπνεύσεις. Ο Κέντρικ Ναν ήταν ο κύριος εκφραστής τους με 6 πόντους (3/3 δίποντα), αλλά ο Γουέιντ Μπόλντγουιν ήταν καταπληκτικός στο ίδιο διάστημα δημιουργικά με 4 ασίστ (9-12).

Η άμυνα δεν ήταν εκεί, αλλά ο Γκριγκόνις ναι

Η Μακάμπι έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενη με 25-26, επιβάλλοντας τον δικό της ρυθμό και πηγαίνοντας το σκορ σε υψηλά επίπεδα, όπως ακριβώς ήθελε. Η άμυνα μπορεί να μην ήταν αυτή που έπρεπε για τους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης στο πρώτο δεκάλεπτο αλλά «ζημιά» δεν έγινε, γιατί ο Μάριους Γκριγκόνις ξεκίνησε το ματς «καυτός». Ο Λιθουανός γκαρντ του Παναθηναϊκού εκμεταλλεύτηκε τις εξαιρετικές αποφάσεις του Κώστα Σλούκα (4 ασίστ, 5 πόντοι στο πρώτο δεκάλεπτο) και παίζοντας… ρολόι ευστόχησε σε 3/4 τρίποντα (9 πόντοι).

Η άμυνα, ο Λεσόρ και ο Βιλντόζα που δεν ξέχασε το μπάσκετ

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός μπήκε με εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην άμυνα. Τζέριαν Γκραντ και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (8 ριμπάουντ) άλλαξαν άρδην την εικόνα των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης στη μία πλευρά του παρκέ και στην επίθεση ο Ματίας Λεσόρ πήρε επιτέλους μπάλες χαμηλά. Η είδηση όμως ακούει στο όνομα Λούκα Βιλντόζα! Ο Αργεντίνος δεν έχει ξεχάσει το μπάσκετ που ήξερε. Αυτό είναι δεδομένο και το απέδειξε περίτρανα με τρία πολύ μεγάλα τρίποντα που έφεραν την ομάδα του για πρώτη φορά μπροστά με διψήφια διαφορά (43-32). Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ανταποκρίθηκε, έριξε άμεσα την διαφορά κάτω από τους 10 αλλά τα εξωφρενικά ποσοστά του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό (11/11 δίποντα, 8/16 τρίποντα) σταθεροποίησαν την διαφορά κοντά στους 10 πόντους. Οι «πράσινοι» πήγαν στα αποδυτήρια με παρακαταθήκη το +8 (50-42) και οδηγό την άμυνα στο δεύτερο δεκάλεπτο (25-16 επιμέρους σκορ).

Τρίτο δεκάλεπτο διαχείρισης

Η τρίτη περίοδος δεν μας έκανε σοφότερους. Σε καμία περίπτωση. Ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε την υπέρ του διαφορά αλλά είδε τον Κέντρικ Ναν να χρεώνεται με τέταρτο φάουλ. Η Μακάμπι κέρδισε το δεκάλεπτο με επιμέρους σκορ 20-21 αλλά τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ακολουθούσε αυτό το ξέσπασμα της στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Κόλσον και Μπράουν παίρνουν… φωτιά και γυρνούν τούμπα το ματς

Με 18 πόντους σε τέσσερα αγωνιστικά λεπτά η Μακάμπι παίρνει… φωτιά και ακόμη και ο τραυματισμός του Γουέιντ Μπόλντγουιν στο πόδι, δεν την πτοεί. Λορέντσο Μπράουν και Μπόνζι Κόλσον παίρνουν την σκυτάλη από τον άτυχο συμπαίκτη τους, βάζουν μεγάλα σουτ και φέρνουν τους φιλοξενούμενους σε θέση οδηγού (77-81) με ένα απίστευτο 5-18 επιμέρους σκορ. Το ΟΑΚΑ προσπαθεί να δώσει πλέον το έναυσμα στους παίκτες του Αταμάν για να πυροδοτηθεί το «πράσινο» ξέσπασμα.

Το «θρίλερ»

Στα επόμενα τρία αγωνιστικά λεπτά η κατάσταση δεν άλλαξε. Η Μακάμπι με βολές διατηρήθηκε μπροστά με τέσσερις πόντους διαφορά (81-85) και μπήκε με αυτό το πλεονέκτημα στο τελευταίο δίλεπτο. Ο Σλούκας πήρε φάουλ αλλά το πρόβλημα με τις βολές συνεχίστηκε και ο Νίμπο έδωσε προβάδισμα πέντε πόντων στην ομάδα του με εντυπωσιακό κάρφωμα (82-87). Ο Γκραντ απάντησε με τρίποντο και στα… καπάκια ο Παναθηναϊκός έβγαλε άμυνα για να ισοφαρίσει με τον Ναν στο τρανζίσιον (87-87). Ο Μπράουν πήρε πάνω του την επιλογή, καθώς ο Μπόλντγουιν ήταν στον πάγκο τραυματίας, και έδωσε ξανά προβάδισμα στην ομάδα του Λαού (87-89). Στα 30″ ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν οπωσδήποτε σκορ και δεν το βρήκε. Ο Σλούκας έκανε το λάθος, ο χρόνος κύλησε χωρίς φάουλ μέχρι τα 3.1 δευτερόλεπτα και ο Τζος Νίμπο με 2/2 βολές τελείωσε το ματς (87-91).

Τα δεκάλεπτα: 25-26, 50-42, 70-63, 87-91

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης

Keywords
Τυχαία Θέματα