Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-2 (πεν.6-5): Με μέγα Ντραγκόφσκι λύγισε τον “Δικέφαλο” και πήγε τελικό! (video)

Σ’ ένα συναρπαστικό ματς που ολοκληρώθηκε στη σκιά του σοβαρού τραυματισμού που υπέστη ο Ράχμαν Μπάμπα λίγα λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της παράτασης, πηγαίνοντας στη ρουλέτα των πέναλτι η… μπίλια έκατσε στο πράσινο, δίνοντας το πρώτο εισιτήριο του φετινού τελικού για το Κύπελλο Ελλάδας betsson.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Φατίχ Τερίμ έκανε την έκπληξη και τοποθέτησε τον απόντα από τις 24/01 Ιωαννίδη στο αρχικό σχήμα. Τσέριν και Μπακασέτας πήραν – επίσης – θέση στην 11άδα στο 4-3-3, με Ζέκα στα χαφ

και Παλάσιος – Μπερνάρντ στις πτέρυγες. Αϊτόρ και Γερεμέγιεφ έμειναν εκτός κάνοντας χώρο για τους Φικάι και Κάτρη.

Με αλλαγές και ο ΠΑΟΚ στο δικό του 4-2-3-1, με Όττο και Μιχαηλίδη να παίρνουν θέση στην άμυνα, τον Σβαμπ ν’ αντικαθιστά τον Μεϊτέ, αλλαγμένη κατά τα 2/3 μεσοεπιθετική γραμμή με Ζίβκοβιτς, Τάισον αλλά και Κωνσταντέλια στον άξονα αντί για το αριστερό άκρο σε σχέση με την περασμένη Κυριακή και τον Τόμας στην κορυφή. Μπαλωμένος και Τζήμας κόπηκαν την τελευταία στιγμή.

Λεπτή ισορροπία…

Ο αγώνας ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Με την ανάγκη να δείξει αντίδραση σε σχέση με τα προηγούμενα ματς και με το σκορ του πρώτου αγώνα εις βάρος του, ο ΠΑΟΚ μπήκε πιο αποφασιστικά στον αγώνα δείχνοντας και ορισμένα νέα στοιχεία στο παιχνίδι του μεν αλλά από πολύ νωρίς έχασε τον Γιάννη Μιχαηλίδη με μυϊκό τραυματισμό (σ.σ. 3’ με τον Κουλιεράκη να παίρνει τη θέση του). Μια ατυχία που διαδέχθηκε την πριν από τη σέντρα αντικατάσταση του Τσέριν, που είχε δηλωθεόι αρχικά στην 11άδα, από τον Βιλένα λόγω ενοχλήσεων.

Αυτήν τη φορά η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου αποφάσισε να παίξει το ποδόσφαιρο που ξέρει, με ορθολογική ανάπτυξη από τα πόδια του Κοτάρσκι, με πίεση ψηλά στον αντίπαλο αλλά και σε κάθε περίπτωση που έχανε την μπάλα δημιουργώντας προβλήματα στους γηπεδούχους ταυτόχρονα με την αίσθηση της ανασφάλειας.

Υπό καταρρακτώδη βροχή και με τον κόσμο να έχει γεμίσει τις κερκίδες του «Απ. Νικολαϊδης», ο Ράζβαν Λουτσέσκου είδε κίνηση από τους ποδοσφαιριστές του με ή χωρίς την μπάλα, είδε ντουμπλαρίσματα του Σβαμπ από την αριστερή πλευρά κι ανάλογη κίνηση του Τόμας από δεξιά, με τα χαφ του να πατούν περιοχή.

Ένα μοτίβο παιχνιδιού που «θορύβησε» τους γηπεδούχους, επιλέγοντας – μετά τα πρώτα λεπτά – να παίζουν με βολέ από τον Ντραγκόφσκι, να ψάχνουν τις ψηλοκρεμαστές μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, θέλοντας να εκμεταλλευθούν την ψηλά τοποθετημένη γραμμή των φιλοξενούμενων.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρώτες δύο καλές στιγμές στο ματς ανήκαν στην ομάδα του «Δικεφάλου» με κοινό παρονομαστή τον… πρωταγωνιστή αυτών, Σβαμπ. Στην πρώτη περίπτωση βρέθηκε σε εξαιρετική θέση στη γωνία της μικρής περιοχής έπιασε την καρφωτή κεφαλιά με τον Ντραγκόφσκι να του αρνείται το γκολ και λίγα λεπτά μετά η μπάλα του στρώθηκε στο ύψος του πέναλτι, επιχείρησε να πιάσει το δυνατό σουτ αλλά έκανε… «τσαφ».

Ο Παναθηναϊκός «απάντησε» με δύο δικές του καλές στιγμές σε διάστημα δύο λεπτών, στο 36’ όταν ο Ιωαννίδης έφυγε μόνος του διαγώνια προς τ’ αριστερά, μπήκε στην περιοχή και πριν εκτελέσει με το αριστερό τον πρόλαβε ο Κεντζιόρα βάζοντας την κόντρα κι ένα λεπτό μετά σε ωραία ενέργεια του Μλαντένοβιτς από αριστερά, έβγαλε την παράλληλη, συρτή σέντρα στο ύψος της μεγάλης περιοχής, ο επερχόμενος Μπακασέτας έπιασε το δυνατό, μονοκόμματο σουτ με τον Κοτάρσκι να είναι σ’ ετοιμότητα και να μπλοκάρει.

Δύο λεπτά μετά, ο Τόμας με ατομική ενέργεια δοκίμασε να εκτελέσει με το αριστερό από θέση εντός περιοχής, ο Ζέκα του έβαλε την κόντρα με την μπάλα να παίρνει περίεργη τροχιά και να καταλήγει κόρνερ.

Κυρίαρχος ΠΑΟΚ, μοιραίος Οζντόεφ

Παρότι οι δύο ομάδες δεν άλλαξαν πρόσωπα, μπήκαν στο δεύτερο μέρος αλλάζοντας την εικόνα της αναμέτρησης, ειδικά στο πρώτα είκοσι λεπτά αυτού. Αμφότερες παρουσιάστηκαν αποφασισμένες να σκοράρουν ρισκάροντας κατά τί παραπάνω σε σχέση με το πρώτο μέρος. Πρώτος ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έθεσε διπλή απειλή με Τόμας και Κωνσταντέλια στο 49’.

Με τη συμπλήρωση δέκα λεπτών στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός έχασε τον Γέντβαϊ με τραυματισμό, φέρνοντας στο ματς τον Σχένκενφελντ. Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, προσέχοντας τα νώτα του, πιέζοντας στο κέντρο και βγαίνοντας με πολύ καλές προϋποθέσεις στην επίθεση. Σε μια από αυτές στο 64’, σε μια ανάλογη στιγμή που είχε κι ο Σβαμπ στο πρώτο μέρος, ο Μεϊτέ βρέθηκε στο ύψος του πέναλτι εκτέλεσε ανενόχλητος με κάκιστο τελείωμα.

Η ομάδα του «Δικεφάλου» βρήκε – τελικά – αυτό που έψαχνε μετ’ επιτάσεως σε όλο το ματς στο 72’, όταν ο Όττο έκλεψε την μπάλα από τον Μπερνάρντ, έκανε διαγώνια κίνηση και πηγαίνοντας αριστερά έβγαλε τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι όπου ο Ζίβκοβιτς με το δεξί πλασάρει για να κάνει το 0-1!

Αυτομάτως η πλάστιγγα της ψυχολογίας έγειρε σημαντικά υπέρ των «ασπρόμαυρων» που πίστεψαν ακόμη περισσότερο και σ’ ένα δεύτερο. Ταυτόχρονα ο κ. Λουτσέσκου πέρασε στο ματς τους Οζντόεφ, Ντεσπόντοφ, Σαμάτα αντί των Σβαμπ, Τάισον, Τόμας ανανεώνοντας – σχεδόν – όλη τη μεσοεπιθετική γραμμή. Και δύο λεπτά μετά ο κ. Τερίμ πέρασε στο ματς τους Βαγιαννίδη, Σπόραρ αντί των Ζέκα – Ιωαννίδη, κίνηση που έφερε τον Κώτσιρα στα χαφ.

Στο 81’ ο Κωνσταντέλιας απείλησε με συρτό σουτ εκτός περιοχής, με την μπάλα να περνάει λίγο έξω από τη δεξιά δοκό της εστίας του Ντραγκόφσκι. Στο 84’ ο Μουργκ μπήκε αντί του Ζίβκοβιτς, την ίδια ώρα που στην αντίπερα όχθη, Μαντσίνι και Λημνιός μπήκαν αντί των Μιλένα και Παλάσιος, αλλάζοντας σε σχήμα με τρεις στην άμυνα και δύο επιθετικούς. Στο 86’ ο Οζντόεφ σπατάλησε τεράστια ευκαιρία να γυρίσει την μπάλα στον αμαρκάριστο Μουργκ επιλέγοντας να εκτελέσει από δύσκολη γωνία στέλνοντας την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων της αντίπαλης εστίας στην τελευταία αξιόλογη στιγμή της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης.

Ο Κεντζιόρα τον έφερε σε θέση πρόκρισης

Με την εικόνα της αναμέτρησης να διαφοροποιείται εκ νέου, με την κόπωση πλέον να επιδρά στα πόδια των ποδοσφαιριστών, ο Παναθηναϊκός πήρε μέτρα στο γήπεδο και προσπάθησε να μπει στην περιοχή του Κοτάρσκι. Κάθε απόπειρα για γέμισμα έμοιαζε και ήταν καταδικασμένη. Η πρώτη καλή στιγμή σημειώθηκε στο 103’ με σουτ του Κωνσταντέλια που πέρασε πάνω από την εστία – και πάλι – ενώ ο Ντεσπόντοφ ήταν μόνος του δεξιά. Παρόλα αυτά, δύο λεπτά μετά στην τελευταία φάση του πρώτου μέρους της παράτασης, σ’ εξαιρετική εκτέλεση κόρνερ του Ντεσπόντοφ ο Κεντζιόρα πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και με κεφαλιά νίκησε τον συμπατριώτη του αντίπαλο πορτιέρε δίνοντας σκορ πρόκρισης!

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Γερεμέγιεφ πήρε τη θέση του Μπερνάρντ. Στο 108’ Λημνιός και Μπακασέτας απείλησαν με το σουτ του πρώτου να κοντράρει και το αντίστοιχο του δεύτερου να περνάει εκτός εστίας. Στο 109’ ο Κωνσταντέλιας αποχώρησε για να περάσει ο Μάρκος Αντόνιο. Στο 114’ συρτό σουτ του Λημνιού μπλόκαρε ο Κοτάρσκι. Και στο 116’ σε φάση στην περιοχή του ΠΑΟΚ Βαγιαννίδης και Μπάμπα σε εναέρια διεκδίκηση χτύπησαν κεφάλι με κεφάλι με συνέπεια ο Γκανέζος να πέσει λιπόθυμος στο έδαφος σημαίνοντας συναγερμό στις τάξεις και των δύο ομάδων.

Ακολούθησαν στιγμές αγωνίας, με τα ιατρικά επιτελεία και των δύο ομάδων να βρίσκονται στο πλευρό του ποδοσφαιριστή, τον κόσμο να παρακολουθεί αποσβολωμένος μέχρι τη στιγμή που ο Ράχμαν ανέκτησε τις αισθήσεις του, προβαίνοντας σε θερμό χειροκρότημα.

Ο διαιτητής έδειξε έξι λεπτά καθυστέρησης τα οποία ο ΠΑΟΚ, μην έχοντας άλλη αλλαγή, υποχρώθηκε να παίξει με ποδοσφαιριστή λιγότερο και τον Οζντόεφ πλέον να καλύπτει το αριστερό άκρο της άμυνας. Με εντολή Τερίμ ο Αράο προωθήθηκε στην επίθεση και σε φάση που ο Κοτάρσκι διαμαρτυρήθηκε έντονα για επιθετικό φάουλ, ο Μαντσίνι να πιάνει την κεφαλιά προς την εστία με τον Κροάτη πορτιέρε εκτός και τον Κουλιεράκη να διώχνει με το κεφάλι πάνω στη γραμμή!

Και στην τελευταία φάση – και – της παράτασης ο Παναθηναϊκός βρήκε τη λύτρωση με τον Λημνιό, παίρνει την μπάλα διαδοχικά από τους Γερεμέγιεφ, Αράο νικώντας τον Κοτάρσκι με πλασέ, στέλνοντας το ματς στα πέναλτι, δίχως να το πανηγυρίσει.

Ανίκητος Ντραγκόφσκι…

Η διαδικασία των πέναλτι ξεκίνησε με την απόκρουση του Κοτάρσκι στην εκτέλεση του Σπόραρ. Ακολούθησαν ευστοχώντας κατά σειρά οι Κουλιεράκης, Γερεμέγιεφ, Μουργκ, Μπακασέτας, Κεντζιόρα, Κώτσιρας, Μεϊτέ και Μλαντέντοβιτς για το 4-4! Το τελευταίο πέναλτι της πρώτης σειράς κλήθηκε να εκτελέσει ο Ντεσπόντοφ με τον Ντραγκόφσκι να του λέει «όχι»! Ακολούθησε ο Λημνιός, στέλνοντας την μπάλα πάνω από την εστία. Τη νέα ευκαιρία πρόκρισης σπατάλησε ο Οζντόεφ με τον Πολωνό πορτιέρε να αποκρούει ξανά! Μαντσίνι και Μάρκος Αντόνιο σκόραραν, ο Αράο όμως έστειλε την μπάλα στην οριζόντια δοκό! Τη νέα ευκαιρία πρόκρισης απώλεσε ο Όττο και πάλι με τον Ντραγκόφσκι να λέει «όχι»! Ο Σχένκεφελντ ευστόχησε και το τελευταίο πέναλτι, που κλήθηκε να εκτελέσει ο Σαμάτα πέρασε άουτ με τον διεθνή Τανζανό επιθετικό να γλιστράει.

Διαιτητής

Ντάνιελ Ζίμπερτ (Γερμανία)

Βοηθοί

Γιαν Ζίντελ (Γερμανία)

Ράφαελ Φόλτιν (Γερμανία)

Τέταρτος

Στέφανος Κουμπαράκης (Κυκλάδων)

Παναθηναϊκός (Φ. Τερίμ) (4-3-3): Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας, Γέντβαϊ (57’ λ.τ. Σένκεφελντ), Αράο, Μλαντένοβιτς, Μπακασέτας, Ζέκα (76’ Βαγιαννίδης), Βιλένα (85’ Μαντσίνι), Παλάσιος (85’ Λημνιός), Ιωαννίδης (76’ Σπόραρ), Μπερνάρ (106’ Γερεμέγεφ). 

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Κοτάρσκι, Οτο, Κεντζιόρα, Μιχαηλίδης (4’ λ.τ. Κουλιεράκης), Μπάμπα, Μεϊτέ, Σβαμπ (74’ Οζντόεφ), Ζίβκοβιτς (85’ Μουργκ), Κωνσταντέλιας (110’ Μάρκος Αντόνιο), Τάισον (74’ Ντεσπόντοφ), Τόμας (73’ Σαμάτα). 

Keywords
Τυχαία Θέματα