Ολυμπιακός: Οδηγός της επιτυχίας είναι πάντα η άμυνα

Ο Ολυμπιακός ξεκινά την οργάνωση της νέας σεζόν και οδηγός της κάθε επιτυχίας, είναι πάντα η άμυνα.

Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν και πρέπει ν’ αφήσουν πίσω τους μια καταστροφική από κάθε πλευρά σεζόν. Τα συμπεράσματα σε κάθε τομέα, αγωνιστικό και μη, (πρέπει να) έχουν βγει.
Ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και τα μαθήματα που πρέπει να έχουν γίνει μαθήματα είναι πολλά.

Ένα

από τα αγωνιστικά, άκρως βασικό, είναι η λειτουργία της αμυντικής συμπεριφοράς της ομάδας γενικότερα αλλά και της ίδιας της άμυνας ειδικότερα.

Μεγάλη ήταν η βελτίωση του Ολυμπιακού, στο κομμάτι της άμυνας του, στα τελευταία παιχνίδια. Οι «ερυθρόλευκοι», παρά το γεγονός πως είχαν δείξει πολλά προβλήματα στην ανασταλτική τους γραμμή, στα play offs «συμμάζεψαν» κατά πολύ την «οπισθοφυλακή» τους και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που στα πρόσφατα ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κατέκτησαν επτά βαθμούς.
Η λειτουργία ήταν σαφώς καλύτερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός δεν «έδωσε» φάσεις και δεν είχε σαφέστατα κενά και ολιγωρίες.

Το δεδομένο όμως είναι ότι είχε κρατήσει το «μηδέν» μόνο την 1η αγωνιστική στον Βόλο (με τον Μίτσελ προπονητή) και από εκείνο το παιχνίδι μέχρι και αυτό με την ομάδα της Μαγνησίας στο Φάληρο που ολοκληρώθηκε με 5-0, όχι απλά δεν είχε κρατήσει την εστία της ανέπαφη, αλλά δεχόταν και δύο γκολ μέσο όρο ανά παιχνίδι. Δύο από το Άρη στο Φάληρο και άλλα τόσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης», τρία από την ΑΕΚ εντός έδρας, δύο στην Λεωφόρο αλλά και ένα από τον ΠΑΟΚ, στην εντός έδρας νίκη με 3-1, είχε ως απολογισμό 10 τέρμα «παθητικό» σε πέντε αγώνες.
Από εκείνο το σημείο και μετά ο Ολυμπιακός δεν δέχτηκε γκολ.

Η χρησιμοποίηση τριών μέσων (Σαμασέκου, Εμβιλά, Χουάνγκ), η καλή απόδοση του Τζολάκη, οι βοήθειες από τον ενεργοποιημένο και πάλι Ντόη, έφερε 360 λεπτά με μηδέν παθητικό.
Τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι το μάθημα έχει τίτλο «μάθε και παίξε παιδί μου άμυνα».

Η άμυνα δίνει τα πρωταθλήματα, η άμυνα δίνει τις προκρίσεις στην Ευρώπη.

Χωρίς καμία διάθεση απαξίωσης του υπάρχοντος υλικού, αν ο Ολυμπιακός θέλει να χτίσει κάτι μεγάλο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για μια καλή πορεία στην Ευρώπη, πρέπει να δημιουργήσει ένα ταχύ-δυναμικό σύνολο.
Επιπρόσθετα χωρίς καμία διάθεση υπόδειξης, όποιος δεν βλέπει την αναγκαία απόκτηση δύο κορυφαίων κεντρικών αμυντικών εθελοτυφλεί.

Οι μέσοι πρέπει να «καταπίνουν χιλιόμετρα» με βασικό προσόν την ταχύτητα.
Οι ακραίοι να παίζουν την πλευρά με βοήθειες στους πλάγιους μπακ.
Απλά είναι τα πράγματα.

Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, απλά με όσα (απίστευτα) είδαμε από τον φετινό Ολυμπιακό, μια υπενθύμιση δεν είναι εκτός πραγματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα