Μονοήμερος παραλογισμός!

Στις 8 Απρίλίου θα λάβει χώρα ο φετινός μονοήμερος αγώνας "Παρίσι - Ρουμπέ" και το novasports.gr υπογραμμίζει τα σημαντικότερα ιστορικά στοιχεία του σπουδαίου αυτού ποδηλατικού γεγονότος!

* Πρόκειται για έναν απ' τους αρχαιότερους ποδηλατικούς αγώνες, καθώς ξεκίνησε να διεξάγεται το 1896. O Τεοντόρ Βιέν και ο Μορίς Περέζ ήταν οι εμπνευστές του αγώνα. Ευκατάστατοι υφαντουργοί είχαν χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ποδηλατοδρομίου του Ρουμπέ και εμπνεύστηκαν έναν αγώνα ο οποίος θα τερματίζει κάθε χρόνο
εκεί!

* Το Ρουμπέ είναι μια πόλη 95.000 κατοίκων στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο. Οφείλει στον ποδηλατικό αγώνα την αναγνωρισιμότητα του παγκοσμίως!

* "Η κόλαση του βορρά" είναι το προσωνύμιο του αγώνα, όχι λόγω της δυσκολίας του, αλλά εξαιτίας της εικόνας που είχε η διαδρομή του αγώνα μετά το τέλος του καταστροφικού Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

* Τα "παβέ", τα χαρακτηρηστικά πλακόστρωτα δρομάκια αποτελούν μια ιδιαιτέρως δύσκολη δοκιμασία για τους αθλητές και τα ποδήλατα τους. Όταν τα "παβέ" είναι βρεγμένα, το έργο των αθλητών δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, ενώ χρησιμοποιούνται ποδήλατα με ειδικές προδιαγραφές, για να αντέξουν την καταπόνηση.

* Ο μεγάλος νικητής από το 1977 και μετά παίρνει ως δώρο ένα τουβλάκι, όπως αυτά απ' τα οποία είναι φτιαγμένα τα "παβέ", για να του θυμίζουν τις στιγμές τρέλας που έζησε πάνω στο ποδήλατο του.

* Από το 1896 ως το 1967 ξεκινούσε στο Παρίσι και ολοκληρωνόταν στο Ρουμπέ. Το 1966 η εκκίνηση μετακόμισε στη Σαντιγί και το 1977 στην Κομπιέν, 85 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού.

* "Οι φίλοι του Παρί - Ρουμπέ" είναι μια ομάδα που αριθμεί περισσότερα από 8.000 μέλη παγκοσμίως και σκοπός της είναι να συντηρεί τα "παβέ" και μαζί την άγρια φύση του αγώνα. Ιδρύθηκε το 1983!

* Τις περισσότερες νίκες τις έχουν δύο Βέλγοι. Συγκεκριμένα από τέσσερις φορές έχουν πανυγηρίσει οι Ρότζερ ντε Φλέμινγκ (1972, 1974, 1975, 1977) και Τομ Μπούνεν (2005, 2008, 2009, 2012).

* Μαζί με τον γύρο της Φλάνδρας στο Βέλγιο, είναι οι δύο κλασσικότεροι αγώνες με "παβέ". Το Παρί - Ρουμπέ είναι περισσότερο επίπεδο με δύσκολα πλακόστρωτα, ενώ ο γύρος της Φλάνδρας έχει αρκετές αναβάσεις, κάποιες απ' αυτές σε "παβέ".

* Περσινός νικητής ήταν ο Βέλγος Γκρεγκ Φαν Άφερματ. Ήταν ο πρώτος Βέλγος νικητής στον αγώνα μετά το 2012 και τον Τομ Μπούνεν.
Keywords
Τυχαία Θέματα