Κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια: Φοιτητές διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινιών

Εκρηκτική είναι η κατάσταση σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια όπου εκατοντάδες φοιτητές διαδηλώνουν μαζικά υπέρ των Παλαιστινίων και τη Χαμάς. Οι διαμαρτυρίες τους έχουν αποκτήσει ευρύτερο χαρακτήρα καθώς, όπως λένε οι φοιτητές, μάχονται για την ελευθερία του λόγου απέναντι σε όσους τους κατηγορούν για αντισημιτισμό.

Η αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα δεκάδες φοιτητές σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο Γέιλ

στο Κονέκτικατ και στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) στο Μανχάταν, ενώ αστυνομική επέμβαση έγινε και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το οποίο ακύρωσε τα δια ζώσης μαθήματα εξαιτίας της κατάληψης που έχουν κάνει διαδηλωτές στους εξωτερικούς χώρους του.

Δεκάδες σκηνές στολισμένες με παλαιστινιακές σημαίες έχουν στηθεί στο campus από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναστολή δια ζώσης μαθημάτων για να επέλθει αποκλιμάκωση

Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό και τους φοιτητές του Κολούμπια η πρόεδρος του πανεπιστημίου Νέματ Μινούς Σαφίκ ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται τα δια ζώσης μαθήματα σε μια προσπάθεια “αποκλιμάκωσης” της κατάστασης και προκειμένου “όλοι μας να έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα”.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Σαφίκ είχε ζητήσει από την αστυνομία να απομακρύνει τις σκηνές που είχαν στήσει στο γρασίδι έξω από το κεντρικό κτίριο του Κολούμπια διαδηλωτές, με αίτημα το πανεπιστήμιο να μην επενδύει σε ισραηλινές εταιρείες.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν τότε, ενώ το Κολούμπια έχει αποπέμψει δεκάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

“Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας μιλήσουν και να ακούσουν τα αιτήματά μας”, δήλωσε χθες η Μίμι Ελάιας, μια φοιτήτρια που ήταν μεταξύ των συλληφθέντων και η οποία έχει εκδιωχθεί από το πανεπιστήμιο.

“Το 99% των ανθρώπων εδώ είναι υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης”, πρόσθεσε. “Δεν είμαστε υπέρ του αντισημιτισμού, ούτε υπέρ της ισλαμοφοβίας. Θέλουμε την απελευθέρωση όλου του κόσμου”, τόνισε.

Από την πλευρά της η Σαφίκ κατήγγειλε ότι “αυτή την ένταση την εκμεταλλεύθηκαν και την όξυναν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το Κολούμπια, οι οποίοι ήρθαν στην πανεπιστημιούπολη για να εξυπηρετήσουν προσωπικούς σκοπούς”.

Την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος του πανεπιστημίου κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπερασπιζόμενη την αντίδραση της διοίκησης στον φερόμενο αντισημιτισμό των διαδηλωτών.

Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, αλλά και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής έχουν ζητήσει την παραίτηση της Σαφίκ.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατάληψη, Κολούμπια, Φοιτητές, Παλαιστινιών,katalipsi, koloubia, foitites, palaistinion