ΗΠΑ: Επιστολή 41 μελών του Κογκρέσου στον Μπλίνκεν – Όχι στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Δεκάδες μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενάντια στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Η αντίδραση των αμερικανών έρχεται μετά το αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και τον εκσυγχρονισμό σχεδόν 80 από τα υπάρχοντα αεροσκάφη της.

Η συμφωνία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεχίζει να λειτουργεί

μέσω της διαδικασίας Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων, η οποία υπόκειται σε έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καθώς και από το Κογκρέσο, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τις συμφωνίες.

Την δικομματική επιστολή υπογράφουν 41 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Αντιπροσώπου Κρις Παππάς, από το Νιου Χάμσαϊρ, και του Γκας Μπιλιράκη (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα) και της Κάρολιν Μαλόνεϊ (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη).

Στην επιστολή σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία βάσει του CAATSA για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400. Η Τουρκία επίσης έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα F-35.

Να σημειωθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε προκλητικά την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον S-400 από τη Ρωσία και παράλληλα έχει στείλει Επιστολή Προθέσεων ζητώντας την απόκτηση 40 μαχητικών F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού “Block 70”.

Τι αναφέρει η επιστολή

Η επιστολή υπενθυμίζει στον Άντονι Μπλίνκεν ότι ο δικός του υποψήφιος για πρεσβευτής στην Τουρκία, ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Jeff Flake, δήλωσε κατά την ακρόαση του ότι θα πρέπει να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις βάσει του CAATSA στην Τουρκία εάν αγοράσει περισσότερους S-400 και προειδοποιεί τη διοίκηση να μην παρακάμψει τις κυρώσεις, προσπαθώντας να πουλήσει τα αεροσκάφη στην Τουρκία.

“Ακόμη και η εξέταση της επιστολής της Τουρκίας (Επιστολή Αίτησης) υπό τις παρούσες συνθήκες στέλνει λάθος μήνυμα στην Άγκυρα και της δίνει λόγο να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει την στρατιωτική σχέση της με τη Ρωσία”, αναφέρουν οι Γερουσιαστές στην επιστολή τους.

“Μοιραζόμαστε τον στόχο σας για μια Τουρκία που έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δεν θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν ξεφύγει από τις ευθύνες που έχει απέναντι στους νόμους των Η.Π.Α. και τα πρότυπα της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας”, προσθέτουν.

Η προσπάθεια αποτροπής της πώλησης F-16 στην Τουρκία υποστηρίζεται επίσης από το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, τους Αμερικανούς Φίλους του Κουρδιστάν, το Ινδουιστικό Αμερικανικό Ίδρυμα, το Φόρουμ Μέσης Ανατολής, την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, την PSEKA, το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο και το Αρμενικό Συμβούλιο της Αμερικής.

“Οι παράνομες και απεριόριστες ενέργειες της Τουρκίας είναι ενδεικτικές του μετασχηματισμού της Τουρκίας από τον Πρόεδρο Ερντογάν σε ένα κράτος απατεώνων με επικεφαλής έναν ηγέτη με εθνικιστική φιλοσοφία, νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες και πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε ο Γερουσιαστής Γκας Μπιλιράκης.

“Ο Ερντογάν συνεχίζει να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία (CAATSA), που από μόνο του κάνει την Τουρκία ακατάλληλη για νέα F16. Αλλά πέρα ​​από την παραβίαση του CAATSA, ενεργεί επίσης αντίθετα με τα αμερικανικά συμφέροντα, με την επικίνδυνη συμπεριφορά της συμβάλλει στην αστάθεια της περιοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει οπωσδήποτε να πουλήσουμε τουρκικά F-16″, όπως είπε.

“Η αγορά και η χρήση από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 κατά παράβαση των προτύπων του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α., οι επί δεκαετίες παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ολοένα και πιο αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Δυτική Ασία καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός όπως το F-16 και τα σχετικά κιτ εκσυγχρονισμού πρέπει να σταματήσουν”, ανέφερε δήλωσε η Maloney.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα