«Φάκελος» Πετρούσεφ: Για αυτό είναι παίκτης Μπαρτζώκα (videos)

Ο Φίλιπ Πετρούσεφ αποτελεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει αρκετούς λόγους να τρίβει τα… χέρια του από ικανοποιήση μετά από την ευτυχή κατάληξη του deal. Ο 23χρόνος διεθνής Σέρβος ψηλός έχει αγωνιστικό ρυθμό, καθώς μπορεί να μην έπαιζε πολύ στους Κινγκς αλλά συμμετείχε κανονικά στις προπονήσεις, και αναμφίβολα «διψάει» για μπάσκετ. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά την πραγματικότητα της Euroleague,

γιατί παρότι τόσο νεαρός, έχει ήδη παίξει δύο σεζόν στην κορυφαία διοργάνωση μπάσκετ της ηπέιρου. Και αν την πρώτη σεζόν (2021/22) στην Εφές δεν μπόρεσε να δέσει με το σύνολο και με την φιλοσοφία του Εργκίν Αταμάν, πέρσι στον Ερυθρό Αστέρα το δείγμα των προσόντων και ικανοτήτων του ήταν πλήρως κατατοπιστικό.

Ο ύψους 2.11 μ. tweener (παίζει και στο «4» και στο «5»), έχει όλο το πακέτο για να προσαρμοστεί γρήγορα και άνετα στο στυλ μπάσκετ που θέλει να παίξει ο κόουτς Μπαρτζώκας. Τα καλά του στοιχεία στο παιχνίδι του, συμβαδίζουν σχεδόν απόλυτα με τα «θέλω» του Μπαρτζώκα από τους παίκτες που αγωνίζονται στην φροντλάιν.

Off-ball κίνηση και «κοψίματα» για σεμινάριο

Η κίνηση χωρίς την μπάλα στην επίθεση είναι το Α και το Ω στο οικοσύστημα του Ολυμπιακού την τελευταία τριετία. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει διαρκή κυκλοφορία της μπάλας και σωστά cuts στο κενό χώρο για εύκολα τελειώματα από κοντά. Ο αναλυτής των καναλιών Novasports και πρώην Ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης έχει τονίσει από πέρσι την σημασία της off-ball κίνησης των ψηλών-ημίψηλων του Ολυμπιακού. Για του λόγου το αληθές, ο Σάσα Βεζένκοφ πέρσι ήταν πρώτος στην Euroleague σε καλάθια μετά από κοψίματα, σύμφωνα με το InStat. Όμως, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω απόσπασμα της εκπομπής «Playmakers» από τις 30/03, όλοι οι παίκτες των «ερυθρολεύκων» προσαρμόζονται σιγά σιγά στην επιθετική φιλοσοφία του προπονητή τους:

Ο Βεζένκοφ ήταν πρώτος στα καλάθια από cut πέρσι στην διοργάνωση αλλά αν κοιτάξει κάποιος τα αντίστοιχα νούμερα του όταν πρωτόηρθε στον Ολυμπιακό το 2018, θα γίνει εύκολα αντιληπτό ότι η βελτίωση του ήταν σταδιακή σε βάθος πενταετίας. Η ανάγνωση της βελτιώσης του Βεζένκοφ έχει διπλή σημασιολογία. Ο Ελληνοβούλγαρος φόργουορντ ήρθε στα 23 του χρόνια στο λιμάνι αλλά μέχρι το 2020, όταν ανέλαβε ο κόουτς Μπαρτζώκας, έψαχνε τα πατήματα του. Στα 23 του χρόνια, τυχαία σύμπτωση, έγινε κάτοικος Πειραιά και ο Πετρούσεφ, όμως εκείνος θα έχει από την αρχή τον Μπαρτζώκα να τον επιβλέπει. Φοβερό κέρδος, με τον Σέρβο όμως να είναι αρκετά καλύτερος από τον συνομήλικο του πριν πέντε χρόνια Βεζένκοφ. Αυτό αποτυπώνεται και στα advanced stats με τον Πετρούσεφ να είναι 6ος πέρσι σε ολόκληρη την Euroleague σε καλάθια έπειτα από κόψιμο χωρίς την μπάλα (InStat)! Και σε αυτά τα κοψίματα δεν περιλαμβάνονται τα πικ εν ρολ, στα οποία ούτως ή άλλως, ο πρώην παίκτης των Κινγκς, διαπρέπει.

Pick n’ Roll, Pop out και αθλητικότητα

Εκτός από την εξαιρετική κίνηση του χωρίς την μπάλα ο Πετρούσεφ αρέσκεται να παίζει και Pick n’ Roll. Το έδειξε πέρσι με τον Καμπάτσο και τον Βιλντόζα στον Ερυθρό Αστέρα να τον βρίσκουν πάρα πολλές φορές στην καρδιά της ρακέτας. Εκεί που δηλαδή δεν μπορεί να σταματηθεί καθόλου εύκολα καθώς εκτός από 2.11μ. είναι πολύ αθλητικός και αν πάρει φόρα η παρτίδα είναι σχεδόν χαμένη για οποιονδήποτε αμυντικό.

Για τον Ολύμπιακό το pick and roll είναι αφετηρία στην επίθεση, με τον Γουόκαπ φέτος να παίρνει περισσότερες μπάλες είτε κεντρικά, είτε στο πλάι, για να δημιουργήσει σε παιχνίδι δύο παικτών. Άλλη μία πτυχή στο επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού, που ο Φώτης Κατσικάρης έχει «φωτίσει» αρκετά στην εκπομπή «Playmakers»:

Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι ότι ο Πετρούσεφ δεν μπορεί μόνο να βυθιστεί προς το αντίπαλο καλάθι μετά από σκριν στη μπάλα. Ο Σέρβος έχει αξιόπιστο μακρινό σουτ και αν η αντίπαλη άμυνα του δώσει το δικαίωμα, κλέινοντας μέσα περιμένοντας τον, δεν θα διστάσει να δοκιμάσει το χέρι του από μακριά. Αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι του δεν είναι στο επίπεδο Βεζένκοφ, άλλωστε ο Σάσα ήταν ένας από τους καλύτερους σουτέρ των ευρωπαϊκών γηπέδων, αλλά οι Πειραιώτες πρόσθεσαν στο ρόστερ τους ακόμη έναν κίνδυνο για την αντίπαλη άμυνα από τα 6.75μ.

Καλές θέσεις, (πολύ) λίγο ποστ και το ερωτηματικό της άμυνας

Από εκεί και πέρα, ο Πετρούσεφ στο κομμάτι των ριμπάουντ, και δη των επιθετικών, είναι κυριαρχικός. Οι θέσεις του στο παρκέ είναι εξαιρετικές και έχει τρομερή αντίληψη του πως θα πρέπει να τελειώσει την φάση μετά από ένα κερδισμένο επιθετικό ριμπάουντ. Όλα τα παραπάνω σε συνάρτηση φυσικά με τα αθλητικά του προσόντα που του επιτρέπουν να τελειώσει φάσεις με follow κάρφωμα, ή τιπ.

Όσον αφορά το ποστ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί το μελανό σημείο του Σέρβου. Δεν του αρέσει να παίρνει την μπάλα με πλάτη στο καλάθι, προτιμάει το πρόσωπο, εκμεταλλεύομενος την ταχύτητα του και το γεγονός ότι μπορεί να βάλει εύκολα την μπάλα στο παρκέ. Είναι ένα από τα κομμάτι που ο Μπαρτζώκας προφανώς θα δουλέψει με τον παίκτη του, αλλά σε μία φροντλάιν που υπάρχουν Φαλ και Μιλουτίνοφ, δεν κρίνεται απαραίτητο άλλο ποστ παιχνίδι.

Για την άμυνα δεν υπάρχουν πολλά να πούμε. Μέχρι τώρα στις ομάδες που ήταν δεν ήταν αδιάφορος στην άμυνα αλλά δεν ήταν και πολύ καλός. Όπως λένε και οι προπονητές, η άμυνα είναι θέμα διάθεση καταρχήν. Τα φυσικά προσόντα για να μαρκάρει σχεδόν και τις πέντε θέσεις (σε ενδεχόμενες αλλαγές), ο Πετρούσεφ τα έχει. Γνωρίζωντας ότι στον Ολυμπιακό δεν θα έχει τον ρόλο που είχε στον Ερυθρό Αστέρα (δεν θα παίζει δηλαδή 30 λεπτά), έχω την εντύπωση ότι θα παλέυει πολύ περισσότερο στο αμυντικό κομμάτι. Δεν θα κρατάει δυνάμεις για την επίθεση, θα «σκυλιάζει» και δεν θα δέχεται εύκολα καλάθι από τον προσωπικό του αντίπαλο. Όμως όλα αυτά είναι εικασίες, καλύτερος «καθρέφτης» είναι το παρκέ και αναμένουμε να δούμε τον 23χρόνο Σέρβο να αγωνίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα