Μπαρτσελόνα: «Βλέπεις καλό νέο παίκτη, απλώς τον στέλνεις στο γήπεδο!»

Κοιτάζοντας προς τον πάγκο, επιστράτευσε τον 17χρονο Μαρκ Γκουιού, άλλο ένα παιδί των φημισμένων της ακαδημιών. Μόλις 33 δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στο ματς, ο νεαρός επιθετικός πέτυχε το γκολ της νίκης και έζησε μαγικές στιγμές, με την μητέρα του να κλαίει από χαρά στις εξέδρες και τους συμπαίκτες του να τον αποθεώνουν.
Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, σημείο αναφοράς για την Μπαρτσελόνα, και την Εθνική Ισπανίας, στα χρόνια που μεγαλουργούσε, γνωρίζει από τη δική του εμπειρία ότι το

να ρισκάρεις ενσωματώνοντας νέους στην πρώτη ομάδα από την διάσημη Masia, είναι μία απλή διαδικασία για τον σύλλογο, που έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Για άλλες ομάδες αποτελεί ρίσκο, για τους Καταλανούς είναι καθημερινότητα.

Σε ηλικία 17 ετών και 291 ημερών, ο Γκουιού, έγινε ο νεότερος παίκτης της Μπαρτσελόνα που σκόραρε στο ντεμπούτο του με τον σύλλογο.
Το πόσο απλή διαδικασία είναι η ενσωμάτωση των πιτσιρικάδων στην πρώτη ομάδα, αποτυπώνεται στα λεγόμενα του Τσάβι: «Δεν έχω πρόβλημα να κοιτάξω το ταλέντο που υπάρχει στο σπίτι μας», είπε ο Τσάβι. «Αντίθετα, το μόνο που χρειάζεται είναι να τους δώσουμε αυτοπεποίθηση, όπως συνέβη σε μένα όταν ήμουν 17 ή 18 ετών. Όταν βλέπουμε ότι ένας νεαρός παίκτης είναι έτοιμος, απλά τον στέλνουμε στο γήπεδο!».

Ο Τσάβι φέτος είχε ήδη δώσει την ευκαιρία στον 16χρονο Λαμίν Γιαμάλ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του τον Απρίλιο. Πριν από τη διεθνή διακοπή, ο Γιαμάλ έγινε ο νεότερος παίκτης που σκόραρε ποτέ στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ο Γιαμάλ είναι πλέον από τους βασικούς παίκτες και παίρνει επίσης χρόνο με την εθνική ομάδα της Ισπανίας.
Από τον Νοέμβριο του 2021 που ο Τσάβι ανέλαβε τη Μπαρτσελόνα, έχει δώσει σε 13 παίκτες από την Masia, τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το ντεμπούτο τους. Οι Γαρίδο, Αλαρκόν, Τσάντι Ριάντ, Κασαντό, Πένια, Μαρμόλ, Πεδρόλα, Σανς, Τζούγκλα, Ακομάκ, Γιαμάλ, Φερμίν και Γκουιού.
Περισσότεροι από 200 διαφορετικοί πρώην “μαθητές” του “αγροτόσπιτου” πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους, από τότε που άνοιξαν οι εγκαταστάσεις Νέων, τη σεζόν 1979/80.

Keywords
Τυχαία Θέματα