Άργησε η αστυνομία να επέμβει στα επεισόδια: Ξύλο και καπνοί μέσα στον ΗΣΑΠ – ΕΔΕ για τον για τον ξυλοδαρμό συλληφθέντα

Βίαια χτυπήματα με ρόπαλα, σιδερόβεργες, αυτοσχέδιες ασπίδες, στειλιάρια και πυροσβεστήρες, μέσα και έξω από συρμούς του ΗΣΑΠ. “Μάχες” ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιεξουσιαστές μπροστά στα μάτια έντρομων, εγκλωβισμένων επιβατών. ΜΑΤ-επιβάτες σε τρένα για… αναζητήσεις “υπόπτων”.

“Καθυστερημένες” επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε Μετρό και Ηλεκτρικό

μετά τη λήξη των επεισοδίων. Ξυλοδαρμός συλληφθέντα από αστυνομικό μετά την ακινητοποίηση του, στο κέντρο της Αθήνας. Πορείες και συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Πευκάκια και Θησείο, παρά την απαγόρευση. Πρόκειται για μερικές από τις εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου το βράδυ της Τετάρτης.

Η απαγόρευση δεν εμπόδισε τις συγκεντρώσεις, η “διασταύρωση” των αντιπάλων “στρατοπέδων” δεν απετράπει και τα “ραντεβού” που είχαν ουσιαστικά… προαναγγείλει μέσω διαδικτύου ακροδεξιοί και αντιφασίστες, έγιναν πράξη μέσα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι.

“Καψ’ τους, καψ’τους”
“Καψ’ τους, καψ’τους”, ακούγεται να φωνάζει μέλος της ομάδας ακροδεξιών, την ώρα που άλλο άτομο αδειάζει ένα μπιτόνι, μέσα στο συρμό όπου έχουν εγκλωβιστεί αντιεξουσιαστές. Σύμφωνα με κατάθεση υπαλλήλου του ΜΕΤΡΟ, το μπιτόνι περιείχε υγρό κλιματιστικού. Όσον αφορά τον 27χρονο που έχει αποτυπωθεί σε βίντεο να το αδειάζει, ήταν παλιός γνώριμος των αρχών, καθώς είχε συλληφθεί στις 4 Ιουνίου του 2014 για κατοχή βεγγαλικών, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού ντέρμπι στο ΟΑΚΑ.

Οι σοκαριστικές εικόνες στο Μοναστηράκι, καταγράφηκαν στις 19:45 το απόγευμα της Τετάρτης, την ώρα που ο σταθμός και οι συρμοί ήταν γεμάτοι από επιβάτες. Ομάδα ακροδεξιών που νωρίτερα είχε ανάψει καπνογόνα στο Θησείο στη μνήμη των δυο δολοφονημένων μελών της Χρυσής Αυγής, φαίνεται ότι κινήθηκε προς τον ΗΣΑΠ, περιμένοντας άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία επέστρεφαν από την αντισυγκέντρωση που είχαν πραγματοποιήσει στα Πευκάκια.

Όταν το τρένο έφτασε, οι κραναφόροι επιτέθηκαν με μένος εναντίον αντιεξουσιαστών και επιβατών, με τον σταθμό να μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη. Μέσα σε ένα νέφος που δημιουργήθηκε από τους πυροσβεστήρες που άδειασαν κατά τη συμπλοκή, οι δύο αντίπαλες ομάδες για αρκετά λεπτά αντάλλαξαν βίαια χτυπήματα με κάθε λογής αντικείμενο. Η παρουσία της Αστυνομίας ήρθε αρκετά λεπτά αργότερα, με τους άνδρες των ΜΑΤ να διαλύουν το μαινόμενο πλήθος, την ώρα όμως που ήδη υπήρχαν τραυματισμοί από τις συμπλοκές. Παρά το γεγονός ότι νωρίτερα εικόνες με τα ΜΑΤ να βρίσκονται μέσα στους συρμούς του Ηλεκτρικού έκαναν το γύρο του διαδικτύου, το “ραντεβού” έγινε ανενόχλητο χωρίς καμία αστυνομική παρουσία.

Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 60 προσαγωγές, ανάμεσα στους οποίους και οι 21 Ιταλοί ακροδεξιοί που εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο, ενώ έχουν συλληφθεί 14 άτομα, εκ των οποίων οι 10 του αντιεξουσιαστικού χώρου και οι 4 του ακροδεξιού. Τρεις από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει ξανά για και επιθέσεις.

ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό συλληφθέντα
Εσωτερική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και την παρέμβαση του Εισαγγελέα, προκάλεσαν εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, από ένα άλλο περαστικό που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στην πλατεία Βικτωρίας. Ομάδα ατόμων τα οποία επέστρεφαν από την περιοχή του Νέου Ηρακλείου, επιτέθηκαν εναντίον ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό των αστυνομικών και φθορές στις μοτοσυκλέτες. Ακολούθησε η επιχείρηση της ομάδας ΔΡΑΣΗ, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν δύο συλλήψεις, αλλά και απαράδεκτες εικόνες ξυλοδαρμού. Βίντεο το οποίο έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνει έναν από τους συλληφθέντες να δέχεται αλλεπάλληλες γροθιές από αστυνομικό, την ώρα που βρίσκεται ακινητοποιημένος στο πεζοδρόμιο.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα αναζητηθεί το βιντεοληπτικό υλικό και όλα τα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει σε ποια ομάδα ανήκαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να τους αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες, ενώ παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές θα αναμένουν και το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ που έχει διαταχθεί για την πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού.

“Σχετικά με υλικό που κυκλοφορείται από περιστατικό στην πλατεία Βικτωρίας, στο οποίο εμπλέκονται αστυνομικοί και συλληφθείς, θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να λειτουργεί με βάση τους νόμους και τους υπηρεσιακούς κανόνες. Για αυτό και θα διεξαχθεί κατεπείγουσα διοικητική εξέταση για την διαλεύκανση του περιστατικού, καταρχάς, και την απόδοση τυχόν ευθυνών σε δεύτερη φάση”, τόνισε σε δήλωσή του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα