Nιούκαστλ: Ολοκληρώνεται η πώληση στους Σαουδάραβες

O νυν ιδιοκτήτης της ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ Μάικ Άσλι, συμφώνησε με τον επενδυτικό όμιλο Public Investment Fund για την πώληση του 80% των μετοχών του συλλόγου σε ένα deal ύψους 350 εκατ. ευρώ. 

Κάνει έτσι πραγματικότητα την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των οπαδών να τον δουν να αποχωρεί έπειτα από 14 χρόνια στο τιμόνι του κλαμπ.

Η συμφωνία απομένει να κατακυρωθεί και από τις αρμόδιες αρχές, με τους υποψήφιους

επενδυτές να διαβεβαιώνουν ότι αποτελούν ξεχωριστή οντότητα από το σαουδαραβικό κράτος, κάτι που ήταν απαραίτητο προκειμένου να τους επιτραπεί να αγοράσουν τις μετοχές σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. 

Η επικείμενη αγοραπωλησία πάντως προκάλεσε την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας που ζητά να αλλάξουν οι κανόνες για είσοδο ξένων επενδυτών σε ποδοσφαιρικές ομάδες, λαμβάνοντας υπόψιν και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αντί να επιτρέπουμε σε όσους εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να να μπαίνουν στο αγγλικό ποδόσφαιρο απλά επειδή έχουν βαθιές τσέπες, ενθαρρύνουμε την Πρέμιερ Λιγκ να αλλάξει τους κανονισμούς για ιδιοκτήτες και διοικούντες. Η φράση ‘’ανθρώπινα δικαιώματα’’ δεν υπάρχει καν στα σχετικά τεστ παρ’ όλο που το αγγλικό ποδόσφαιρο υπόκειται στους κανόνες της ΦΙΦΑ. Όπως η Φόρμουλα 1, η επαγγελματική πυγμαχία, το γκολφ ή το τένις, η σύνδεση με μία ποδοσφαιρική ομάδα υψηλού επιπέδου είναι ένας πολύ ελκυστικός τρόπος να βελτιώσεις το προφίλ μίας χώρας με στιγματισμένη φήμη. Η Πρέμιερ Λιγκ πρέπει να καταλάβει καλύτερα τη δυναμική του ‘’ξεπλύματος’’ μέσω του αθλητισμού», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα