Στου δρόμου τα μισά… (video)

Ο Παναθηναϊκός προηγούταν με δύο πόντους στο ημίχρονο, δέχτηκε 33 (!) πόντους στην τρίτη περίοδο, στην τέταρτη έκανε επικό comeback αλλά η αντεπίθεσή του έμεινε στη μέση με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα στο Κάουνας από τη Ζάλγκιρις με σκορ 80-74.

Σε ένα παιχνίδι για … παρανοϊκούς οι παίκτες του Πασκουάλ είχαν 12/21 εύστοχες βολές, δέχτηκαν 33 πόντους σε μία περίοδο, έκαναν την αντεπίθεσή του αλλά δεν τα κατάφεραν γνωρίζοντας την τέταρτη ήττα τους σε έντεκα αναμετρήσεις.

Εν αρχή
ην η άμυνα…

Ο Παναθηναϊκός μπήκε αρκετά συγκεντρωμένος στο παιχνίδι θέλοντας να πιέσει πολύ στην άμυνα και να μην αφήσει ελεύθερα σουτ στους Λιθουανούς.

Ο Γκιστ ξεκίνησε πολύ δυνατά το παιχνίδι πραγματοποιώντας δύο συνεχόμενα κλεψίματα στο πρώτο δίλεπτο δείχνοντας τις προθέσεις της ομάδας του να ασκήσει ασφυκτική πίεση επάνω στην μπάλα και να τρέξει στον αιφνιδιασμό.

Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν να βρουν ρυθμό στην επίθεση με
αποτέλεσμα με τη συμπλήρωση του πρώτου πενταλέπτου οι γηπεδούχοι να τρέξουν ένα μικρό σερί 5-0 και να πάρουν για πρώτη φορά το προβάδισμα στην αναμέτρηση (8-7).

Η ομάδα του Πασκουάλ έδειχνε απόλυτα συγκεντρωμένη στην άμυνα προσπαθώντας να οδηγήσει στο λάθος τη Ζάλγκιρις, η οποία δυσκολευόταν αρκετά να βγάλει αυτοματισμούς και είχε αρκεστεί στη συνεργασία Πάνκος – Καβαλιάουσκας, η οποία ωστόσο αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τους φιλοξενούμενους.

Στο δεύτερο μισό του δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός είχε φέρει το παιχνίδι στο ρυθμό που ήθελε, ξεκινώντας πάντα από την πιεστική άμυνα επάνω στην μπάλα.
Ο Καλάθης κρατούσε την «μπαγκέτα» του οργανωτή στην επίθεση και ο Παναθηναϊκός εκμεταλλευόμενος τα επιθετικά του ριμπάουντ διατηρούσε το προβάδισμα στο σκορ.

Οι φιλοξενούμενοι έκαναν θραύση στα επιθετικά ριμπάουντ και αυτό ήρθε σε ισορροπία με τα πολλά άστοχα τρίποντα που επεχείρησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου (1/10) ενώ ένα buzzer beater του Σίνγκλετον στο τέλος της έφερε το 10-20 του πρώτου δεκαλέπτου.

Καλός στην άμυνα, κακός στην επίθεση

Στη δεύτερη περίοδο η Ζάλγκιρις ξεκίνησε πιο δυνατά θέλοντας να πιέσει τον Παναθηναϊκό για να τον οδηγήσει στο λάθος.

Έτσι, οι Λιθουανοί έτρεξαν ένα μικρό σερί 7-0 μειώνοντας στο σκορ με τον Πασκουάλ να έχει εκείνη την ώρα στο παρκέ τους Λεκάβιτσιους, Παππά και Βουγιούκα.

Σε αυτό το σερί ο Ρίβερς έβαλε «στοπ» με ένα τρίποντο που πέτυχε λίγο πριν τη συμπλήρωση του πρώτου πενταλέπτου στη δεύτερη περίοδο.

Ο Παναθηναϊκός διατηρούσε σταθερά το προβάδισμα αλλά δεν μπορούσε να δημιουργήσει μία διαφορά «ασφαλείας» και αυτό ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης ρυθμού στην επίθεση. Οι «πράσινοι» ήταν σε καλό βράδυ αμυντικά αλλά έπρεπε να δημιουργήσουν και στην επίθεση για να μπορέσουν να βάλουν τις βάσεις για τη νίκη.

Αυτό δεν συνέβη με αποτέλεσμα η διαφορά των έξι, επτά πόντων που ήταν στη μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου να εξανεμιστεί στο τέλος του ημιχρόνου με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί το ισχνό προβάδισμα των δύο πόντων (31-33).

Εφιαλτικό δεκάλεπτο…

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Ζάλγκιρις ξεκίνησε δυνατά και με μικρό σερί 4-0 πήρε το προβάδισμα, μετά από αρκετή ώρα (35-33) με τον Παναθηναϊκό να έχει πρόβλημα στην παραγωγικότητα.

Η Ζάλγκιρις έκανε τα βασικά αλλά ο Παναθηναϊκός δεν βρισκόταν σε καλό βράδυ επιθετικά με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα λάθη των γηπεδούχων, οι οποίοι είχαν φέρει το παιχνίδι στα ίσια.

Εκτός αυτού, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν και άστοχη από τη γραμμή των βολών παρ’ όλο που είχε αναγκάσει τη Ζάλγκιρις σε πέντε ομαδικά από πολύ νωρίς στο τρίτο δεκάλεπτο. Συγκεκριμένα, οι φιλοξενούμενοι μετρούσαν 8/15 εύστοχες βολές, ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 50%, το οποίο δεν τους επέτρεπε να κρατούν την «μπαγκέτα» στο σκορ.

Σε αυτή την περίοδο μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό έκανε ο Γουάιτ, που ήταν ιδιαίτερα «ζεστός» πετυχαίνοντας συνεχόμενα καλάθια. Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν με τίποτα να βρουν ρυθμό στην επίθεση και αυτό τους έβγαζε εκνευρισμό στην άμυνα που με φάουλ έδωσαν το δικαίωμα στη Ζάλγκιρις να φτάσει «αθόρυβα» στο +8 (48-40) και να επιβάλει το ρυθμό της ενόψει του τέταρτου και τελευταίου δεκαλέπτου. Χαρακτηριστικό της παραγωγικής δυστοκίας του Παναθηναϊκού ήταν οι επτά πόντοι που είχε πετύχει σε πεντέμισι λεπτά παιχνιδιού σε συνδυασμό και με το 9-0 σερί των γηπεδούχων.

Η κατάσταση είχε ξεφύγει από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος βρέθηκε πίσω ακόμα και με 15 πόντους (57-42) δείχνοντας πως δύσκολα θα απέφευγε την ήττα εάν συνέχιζε σε αυτό το μοτίβο. Ο Τσάβι Πασκουάλ πριν το τελευταίο δίλεπτο κάλεσε τάιμ άουτ για να μπορέσει να συνεφέρει τους παίκτες και να μειώσει η ομάδα του ενόψει της τελευταίας περιόδου εις μάτην όμως με το σκορ να φτάνει στο 64-47 στο τέλος της περιόδου. Μάλιστα, οι 33 πόντοι που δέχτηκαν οι φιλοξενούμενοι είναι η ισοφάριση της χειρότερης περιόδου αμυντικά φέτος.

Η αντεπίθεση έμεινε μισή…

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλά με τον Παππά να αναλαμβάνει χρέη σκόρερ πετυχαίνοντας τρία συνεχόμενα τρίποντα, ρίχνοντας τη διαφορά στους δέκα πόντους για τους Λιθουανούς.

Αυτό όμως δεν έφτανε. Οι φιλοξενούμενοι «πράσινοι» δεν είχαν την πολυτέλεια να κάνουν λάθη καθώς δεν είχαν τα χρονικά περιθώρια γι’ αυτό. Η διαφορά είχε μειωθεί αλλά ήταν σταθερά πάνω από τους δέκα πόντους και οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ θα έπρεπε να τα κάνουν όλα τέλεια εάν ήθελαν να φύγουν απ’ το Κάουνας με τη νίκη.

Σε αυτό το δεκάλεπτο μόνο ο Παππάς ήταν εκείνος που προσπαθούσε για τον Παναθηναϊκό αλλά θα έπρεπε να βγάλει και τις άμυνες για να μπορέσει να μπει στο παιχνίδι.

Με δώδεκα πόντους του Παππά και πέντε του Ρίβερς ο Παναθηναϊκός επεχείρησε το «θαύμα» στο Κάουνας πετυχαίνοντας στο πρώτο πεντάλεπτο της περιόδου 17 πόντους, επιστρέφοντας στο ματς από το -15 στο -6 (70-64). Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι είχαν δρόμο μπροστά τους εάν ήθελαν να ανατρέψουν πλήρως την κατάσταση.

Ο Γιασικεβίτσιους ήταν εκείνος που πήρε τάιμ άουτ για να «ξυπνήσει» τους παίκτες του, οι οποίοι επέστρεψαν βρίσκοντας σκορ για το 72-64 με τον Μίτσιτς.

Πριν το παιχνίδι μπει στο τελευταίο δίλεπτο ο Παναθηναϊκός βρισκόταν πίσω με έξι πόντους (78-72) και το παιχνίδι να παίρνει τον χαρακτήρα θρίλερ. Ωστόσο, οι τελευταίες επιθέσεις των φιλοξενούμενων δεν ήταν σωστές με αποτέλεσμα η ομάδα του Πασκουάλ να γνωρίσει την τέταρτη ήττα στη φετινή διοργάνωση.

Live Blog Ζάλγκιρις Κάουνας - Παναθηναϊκός
Keywords
Τυχαία Θέματα