Kριτική στον Ζάμερ από ιστορικό

Οι δηλώσεις του Ματίας Ζάμερ για την στρατολόγησή του από την Στάζι στα πρώτα χρόνια της ποδοσφαιρικής καριέρας του προκάλεσαν την αντίδραση Γερμανού ιστορικού, ειδικού στα θέματα της περιβόητης μυστικής αστυνομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Το περιοδικό SportBild, αποκάλυψε πρόσφατα τον φάκελο του πρώην Γερμανού διεθνή στην Στάζι, καθιστώντας γνωστό ότι ο Ζάμερ ήταν για μία τριετία λοχίας στο «Σύνταγμα Φέλιξ Τζερζίνσκι» της μυστικής αστυνομίας. Επισήμως, σκοπός του εν λόγω
συντάγματος ήταν να προστατεύσει τα μέλη του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας σε περίπτωση πολέμου. Πήρε το όνομά του από τον Φέλιξ Τζερζίνσκι, διαβόητο ιδρυτή της μυστικής αστυνομίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που εξελίχθηκε αργότερα στην γνωστή KGB.

Ανεπίσημα, το εν λόγω σύνταγμα χρησίμευε ώστε «ελίτ» αθλητές να γλιτώσουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Ο Ζάμερ, με δηλώσεις του στο περιοδικό παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος της Στάζι, αλλά ισχυρίστηκε πως δεν χρειάστηκε ποτέ να παιξει ρόλο κατασκόπου. Αυτό επαληθεύεται από τα περιεχόμενα του φακέλου του, όπου μάλιστα αναφέρεται ότι ο ίδιος είχε πέσει θύμα κατασκοπίας από δύο άτομα, ο ένας εξ' αυτών συμπαίκτης του που δεν κατονομάζεται.

Σε μία αναφορά μάλιστα, ο κατάσκοπος κάνει λόγο για τον χαρακτήρα του Ζάμερ, αλλά και την πίστη του στα ιδεώδη της ΛΔΓ: «Στην συμπεριφορά του υπάρχουν δείγματα αλαζονείας, καθώς συχνά μειώνει τους συμπαίκτες του. Έχει δείξει την πίστη και την αλληλεγγύη του στο κράτος και εμφανίζεται πάντα ως σωστός εκπρόσωπος της σοσιαλιστικής πολιτικής μας οργάνωσης».

Δικαιολογώντας την παρουσία του στην Στάζι, ο Ζάμερ τόνισε ότι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς αν επέλεγε να μην ενταχθεί στην μυστική αστυνομία, θα έπρεπε να κάνει τριετή στρατιωτική θητεία, κάτι που δεν θα του επέτρεπε να κάνει την καριέρα που επιθυμούσε.

Οι δηλώσεις του όμως προκάλεσαν την αντίδραση του ιστορικού Ίλκο - Σάσα Κόβαλτσικ, μέλους κυβερνητικής επιτροπής που ασχολείται με τα αρχεία της Στάζι. Ο Κόβαλτσικ, τόνισε ότι όσα είπε ο Ζάμερ περί «αναγκαστικής επιλογής» δεν στέλνουν το σωστό μήνυμα στους νέους.

«Δεν ασκώ κριτική στην απόφασή του να ενταχθεί στην Στάζι. Οι αθλητές που το έκαναν αυτό ήταν όλοι τους νεαρά παιδιά, ζούσαν στην ΛΔΓ σε μία ολοκληρωτική ''φούσκα'' και δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Όμως με τις τωρινές δηλώσεις του ο Ζάμερ στέλνει το λάθος μήνυμα. Έπειτα από 27 χρόνια έντονης συζήτησης στην Γερμανία για την Στάζι, το να βγαίνεις και να λες ότι δεν είχες επιλογή είναι κοροϊδία. Υπήρχαν πολλοί ταλαντούχοι αθλητές των οποίων οι καριέρες τερματίστηκαν γιατί είπαν ''όχι'' στην Στάζι και το κόμμα, αντίθετα με τον Ματίας Ζάμερ», είπε ο ιστορικός, που αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έπαιζε ο αθλητισμός στην πρώην ΛΔΓ:

«Ο πρωταθλητισμός ήταν κρατικό θέμα στην ΛΔΓ. Οι καλύτεροι αθλητές της χώρας αποκαλούνταν ''διπλωμάτες με αθλητικές στολές'' και όχι άδικα. Έκαναν περισσότερα για την διεθνή φήμη της χώρας από οποιονδήποτε άλλον. Όσον αφορά την παραγωγή ταλέντων, η ΛΔΓ ήταν πρωτοπόρος. Οι καλύτεροι νέοι αθλητές προπονούνταν όλοι μαζί σε ένα μέρος, όπως γίνεται συχνά σήμερα. Επίσης, επιλεγμένοι σύλλογοι μπορούσαν να διαλέξουν τα μεγαλύτερα ταλέντα μίας περιοχής».
Keywords
Τυχαία Θέματα